A passzívház, eredetileg Passivhaus, egy olyan építési szabvány, ami Németországban alakult meg a 90-es évek elején. Röviden összefoglalva a titka az, hogy magas belső kényelmet, viszont nagyon alacsony energia felhasználást, szinte nullát ötvöz egy olyan áron, ami lehetővé teszi, hogy az emberek befektessenek, mivel a különbség a normális épületekhez képest rövid idő alatt megtérül.

Ezek az épületek erőforrásokat használnak, amelyeket nagy energiahatékonysággal kombinálnak. A hagyományos hűtési és fűtési rendszereket minimalizálják, és megpróbálnak többet kihozni a beáramló fényből, valamint a hőszigetelés is a legprofibb, általában a fújhatót választják.

Összességében elmondhatjuk, hogy a passzívházak a szigetelésen nyerik a legtöbbet, mivel ez állítja meg, hogy a kinti időjárás befolyásolja a benti hőmérsékletet. A fújható szigetelés kiküszöböli a hőhidak képződését, és eltünteti az olyan részeket, ahol a jövőben bejutna a levegő. Kötelező a légmegújulással, vagy hővisszanyerő rendszerrel ellátott szellőzőrendszer. Az egész építkezés egy energia koncepcióra épül, ami megjelenik a tervezésnél is, mindamellett ezek a házak hozzájárulnak a Földünk védelméhez. De nézzük meg azt a 10 kulcsot, amelyen a passzívház szabvány alapul.

Bioklimatikus tervezés

Legelőször tanulmányozni kell az éghajlatot, a tárolást, a formai tényezőket, az épületnek térfogatát és a napsugárzás hatékonyságát. Nemcsak a téli sugaraknak a felfogását kell meghatározni, hanem, hogy nyáron miként lehet a legjobban védeni.

Hőszigetelés

Egy nem megfelelő szigetelés hozzájárul, hogy 30%-kal több energiát használjunk, azonban a passzívházak szigetelése télen csökkenti a hőveszteséget, nyáron pedig a nyereséget, így légkondicionáló igényei sincsenek. Gyakran használják a fújható szigeteléseket, amihez kőzetgyapot mellett cellulózt, üveggyapotot és fagyapotot is használnak.

Hőhidak kiküszöbölése

Egy hagyományos háznál a hőszigetelő réteg nem folyamatos, így léteznek bizonyos hőhidak, ahol az épület hővesztesége megnő. A passzívházaknál azonban a hőszigetelő réteg megszakítás nélküli, ezáltal nem lesznek hidegebb pontok sem.

Ablakok

Az ablakok nagyon nagy szerepet játszanak az energiatakarékosságban, ugyanis a fűtési költségnek nagyjából a 30%-a felelős az ablakokon elvezetett hőért. Ezáltal a passzívházaknál nagy fontosságot tulajdonítanak a legmagasabb energiahatékonyságú ablak megtalálásához. Ezek általában háromrétegűek, és speciális gázokat tartalmaznak.

Hővisszanyerés

A mechanikus szellőztetés engedi, hogy folyamatosan frissítve legyen a belső levegő. A hővisszanyerő készülék úgy működik, hogy a bejövő 0 fok körüli levegőt télen az energiát felhasználva 18 fokossá alakítja, és csak utána engedi összekeveredni a benti 22 fokossal, fűtési rendszer nélkül.

Légzárás

A passzívházaknál elzárják az épületbe kerülő levegőt. Az építkezésnél megkeresik azokat a gyenge pontokat, ahol valamilyen szinten be tudna áramolni a levegő, mint például az ablakoknál, vagy a külső szigetelésnél. Ezáltal télen nem fog tudni behatolni a hideg, nyáron pedig nem fog bejönni a meleg.

Kényelem

A kényelem három szempontba sorolható. Az egyik a magas minőségű hangszigetelés, ami a hőszigetelésnek is köszönhető, és segíti a zajmentes életet. A magas minőségű hőszigetelés hozzájárul, hogy a kinti hőmérséklet legyen akár meleg, vagy hideg, ne befolyásolja a bentit. A magas minőségű benti levegőt a folyamatos szűréssel érik el, így az szén-dioxidtól, portól és más szennyeződésektől is mentes lesz.

Egészség

Rengeteg ember küszködik allergiával és más betegségekkel, amitől sokszor a saját lakásunkban sem szabadulunk meg. A passzívházakban a levegő folyamatosan szűrődik, ezáltal megakadályozza a por és a pollent jelenlétét. Ez nemcsak az allergiásoknak lesz előny, hanem mindenkinek, hiszen hosszú távon problémát okozhat a jelenlétük. Az alacsony szén-dioxid tartalom csökkenti a fáradtság érzését, és a fejfájás kialakulását, emellett a szem, torok és orr irritáció sem fog megjelenni, a légző rendszerünk nem szárad ki.

Költséghatékonyság

A passzívházaknak az építési költsége általában 5-10 %-kal magasabb, mint egy hagyományos házé. Sokan ezt drágának tartják, azonban érdemes hosszú távon gondolkodni, mivel az energia és a karbantartási megtakarítás lényegesen alacsonyabb. Mondhatjuk, hogy a passzívházak 5 és 10 év alatt kifizetik ezt a különbséget. Emellett környezeti szempontból is fontos, mivel a széndioxid kibocsátása alacsony. Ehhez járul hozzá, hogy az energia igénye szintén kicsi, így költséghatékony a működtetése.

Tanúsítvány

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megjegyezni, hogy szükségünk van minden műszaki tesztre és tanúsítványra, hogy bizonyítani tudjuk, az ingatlanunk a Passivhaus szabványok szerint épült meg. Ez az egyetlen garancia arra, hogy az épület megfeleljen a németországi Passivhaus Intézet által előírt követelményeknek, valamint az épület belső komfortja és minősége az ügyfél szerinti szintnek megfelelő legyen. Ezek a tanúsítványok akkor is kelleni fognak, amikor a jövőben eladnánk az ingatlant.