Építkezésnél mindig figyelembe kell venni a hőszigetelés fontosságát. Legyen szó könnyűszerkezetes falakról, födémről, gipszkartonról, padlóról, lakásról vagy családi házról, mindig gondolni kell a téli hidegre és a nyári melegre. Amikor hagyományos szigetelést választunk, akkor a problémát a rétegekbe bejutó pára jelenti, így párazárást kell alkalmazni.

Ez a szálas szigetelésekkor jelentkezik leginkább, így fóliát kell felhúzni, amiben sokkal nagyobb a hibázás lehetősége. A munkások felsérthetik a fóliát, a toldások mentén pedig akaratlanul is hibázhatunk, így végül hőhidak alakulnak ki. A legrosszabb esetekben a szigetelés elveszíti a hőszigetelő képességét, a nedvességtől pedig összeeshet.

Azonban létezik egy kitűnő megoldás. Külföldön széles körben elterjedt, itthon azonban még nem sokan választják, hiába vannak jó tulajdonságait. Pedig a poliuretán, vagy a szórt purhab minden problémánkra megoldást jelenthet. A gyakran felmerülő kérdésekre itt mindenki megtalálja a választ.

1. Miből készül a poliuretán? Lényegében diizocianát és poliol közötti kémiai reakció származéka. A reakció során egy olyan sokoldalú anyag jön létre, aminek befolyásolni lehet a tulajdonságát, így akár rugalmas, merev, és hajlékony anyagot is elérhetünk.

2. Mire használhatjuk a poliuretánt? Alkalmazásának legalább száz fajtáját ismerjük. Műanyag volta széles körben megtalálható a mindennapokban is, sokszor olyan helyeken fordul elő, amiről nem is gondoltuk volna. Fagyasztógépek és épületek szigetelésében is megtalálható, bútorokat kárpitoznak vele, matracokban van. Sok autóalkatrészben is van, és a ragasztóanyagok egyik alapanyaga. Faipari termékek és cipőtalpak is alkalmazzák, és ez mind csak néhány példa a hosszú sorból.

Őszintén szólva olyan sok terméket lehet belőle készíteni, hogy nem is tudjuk megmondani a pontos összeget. Bármilyen helyzetben használható, a végtelen kombinációja tökéletessé teszi a mindennapokhoz és az iparban is. Az alkalmazások listája napról napra növekszik, mivel olyan hagyományos anyagokat helyettesítenek vele, mint a fém, vagy a gumi.

3. Hogyan lehet egyszerre puha és kemény? Minden poliuretán ugyanabból a reakcióból származik, amihez diizocia és poliol kell. Azonban a két anyagnak több változata is létezik, így könnyen lehet azok kombinálni. Attól függően, hogy milyen kombinációt használnak, más tulajdonságú lesz a végtermék.

4. Biztonságos a használata? A kémiai reakció során létrejövő anyag semleges és biztonságos. Nincsenek mérgező tulajdonságai ezért is találkozunk vele napi szinten, otthon, az irodában és akár a saját ágyunkban is. Ráadásul az életünket nemcsak kellemessé, hanem környezetbaráttá is teszi.

5. Mennyi poliuretán termelődik évente? Ez a tény csak érdekesség, de csak Európában legalább 2 tonna készül.

6. Újrahasznosítható? Ez a kérdés a környezetvédelemmel kapcsolatos beszélgetésekkor szokott megjelenni, és a válasz, igen. Szerencsére minden poliuretán újrahasznosítható, azonban ehhez rengeteg energiára lenne szükség, ezért gyakran inkább megsemmisítik. Minden ország máshogy áll hozzá ehhez a kérdéshez, azonban általánosan elmondható, hogy csak kevés százaléka kap második életet is. A magas költségek arra vezetik az embert, hogy inkább elégesse, és a hő által kapott energiát használja fel.

7. Ha inkább elégetik, akkor miért védik a környezetet? Földünk megvédésének több fajtája is létezik. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem sokszor a saját lakásunknál kezdődik. A helytelen szigetelés ahhoz vezet, hogy akár 30% energiát használjunk feleslegesen, ami az emberiség száma szerint megsokszorozódik.

Ha az épületek szigetelésénél mindenhol purhabot használnának, akkor kevesebb fűtés és hűtés költség lépne fel, és sokkal kevesebb energiát használnánk el. Emellett a járműgyártásban is hatékony, mivel könnyű anyag révén kevesebb benzin kell majd az autó mozgatásához. Ráadásul jól néz ki, és kényelmessé teszi az utazást.

8. Mennyi energiát tudunk megtakarítani a használatával? Amennyiben világszerte mindenhol purhab szigetelést használnának az emberek, akkor az nagyjából 20%-kal csökkentené a gázok kibocsátását. Ez energiában 51 millió kWh-t jelent.

9. Mennyi az élettartama? Ez természetesen a használatától függ. Minél többször használjuk, annál gyorsabban kopik. Mivel a szigeteléseket csak egyszer kell felvinni a házakra, így probléma nélkül megéri az 50 évet. Hűtőknél ez 25, autóknál pedig 20 évet jelent. Általánosságban elmondható, hogy hamarabb kell majd a lakást, a hűtőt, vagy az autót felújítani, mint a poliuretánt lecserélni.

10. Drága? Nem, sőt inkább nevezhetjük megfizethetőnek. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen a jó tulajdonságai mellett többen is megengedhetik maguknak. Ha hosszútávra fektetjük be, akkor minden esetben jól járunk.

10+1. Miért válasszuk hőszigetelőnek? Zárt cellás szerkezete ellenáll a nedvességnek, és megvédi a lakást a téli hidegtől és a nyári melegtől. Vízfelvétele elhanyagolható, és elkerüli a hőhidak kialakulását. Időtálló és könnyen mozgatható, felvitelénél nem keletkezik melléktermék. Könnyen vágható és formálható, akár egyetlen nap alatt is elkészülünk a szigeteléssel.