A fürdőszoba szigetelése rendkívül fontos dolog, mivel a vízzel legtöbbet érintkező felületek és burkolatok ebben a helyiségben vannak. A tökéletes fürdőszobai szigeteléshez nem árt, ha néhány alap dologgal tisztában vagyunk, hiszen a padlóra és a falakra is bőven jut nedvesség közvetlenül és közvetetten is.

A fürdőszobai szigeteléssel a zuhanyzás közbeni kisebb-nagyobb adagokban ráfröccsent vizet és a pára okozta lecsapódást is elviselhetőbbé tehetjük otthonunk számára.

A vízszigetelés kérdése a tömítőanyagok elöregedésével a lakásokban és a családi házakban is rendre visszatér és ezek túlnyomó többsége a fürdőszobákra jellemző körülmények köré épül. Fontos, hogy ha már az építésnél jó megoldásokat és megfelelő szigetelő anyagokat választunk, akkor hosszú időn át tudhatjuk biztonságban lakásunkat. Szerencsére azonban a felújítások során is lehetőségünk van a szigetelést kipótolni vagy akár teljes egészében lecserélni, így ajánlatos a legjobb és legidőtállóbb megoldásokat alkalmazni.

1. tipp: Fontos, a tökéletesen előkészített felület

Új fürdőszoba építésénél még a hideg burkolási munkálatok előtt érdemes időt szánni arra, hogy tisztán és rendezetten előkészített felületet alakítsunk ki a falon és a padlón. A legjobb, ha a portól és más szennyeződésektől alaposan megtisztítjuk a felületeket. A tisztaságot természetesen a javítási és felújítási munkák során is gondosan őrizzük meg, akárcsak a kisebb javítások alkalmával.

2. tipp: Szánjunk időt, a megfelelő alapozó kiválasztására

A megfelelő tapadás elérése rendkívül fontos, ezért mindig a legmegfelelőbb alapozót helyezzük a felületekre. Ehhez érdemes akár online teszteket, összehasonlításokat olvasnunk vagy akár a szaküzletben egy szakember segítségét kikérnünk. Megéri a rá fordított időt, hiszen a különböző beton felületek és a gipszkartonok is speciális mély alapozót igényelnek. A felhelyezett alapozót pedig teljesen hagyjuk megszáradni a következő művelet megkezdése előtt!

3. tipp: A szigeteléshez a legmodernebb anyagokkal dolgozzunk

5 tipp a fürdőszoba szigeteléséhez

5 tipp a fürdőszoba szigeteléséhez

Fontos, hogy a fürdőszobai szigetelés ne csak a felületen, hanem már a falakban vegye kezdetét. Ne csak felületi vízszigetelést alkalmazzunk, hanem használjunk olyan speciális, páratűrő és vízáteresztő szigetelő anyagokat, mint amilyet a befújásos technológiával is kialakítható kőzetgyapot, cellulóz, üveggyapot vagy fagyapot. A fújható szigetelések számtalan előnye nem csak a fürdőszobában érezhető, hanem az egész lakásban.

4. tipp: A használati utasítások betartása

A vízszigetelő anyagok felhordásához vagy egy szakképzett szakembert bízzunk meg, vagy kövessük pontosan a termékhez adott használati útmutatót. Alapvető és fontos például, hogy a két rétegben felvitt vízszigetelő réteg egymással átfedésben és keresztben kerüljön fel. A két réteg felvitele között pedig tartsuk be mindig a kötelezően előírt minimális várakozási időt is.

5. tipp: Ne spóroljunk az anyagokkal

A tökéletesen vízszigetelt fürdőszoba titka, hogy ne spóroljunk az alapanyagokkal. Ez vonatkozik a fújható szigetelésekre, az alapozásra, a hidegburkolásra és a vízszigetelő rétegek kialakítására is, de ezen felül is vannak még egyéb kiegészítők amiket nem szabad kifelejteni és rajtuk spórolni. Ilyen például a sarkokba szánt szigetelő csík, amely helyes beágyazása a vízszigetelés egyik alapja! Ez ugyanis alapjaiban dönti el, hogy mennyire lesz tartós a szigetelésünk, de a falból kiálló szerelvények köré is megfelelő csőgallérra van szükségünk, amin szintén nem szabad spórolnunk!