Az építkezések során nem csak a minőségi alapanyagokra koncentrálnak a vállalkozók, de a környezetvédelmi szempontokra is egyre több hangsúlyt fektetnek. Nem is csoda, hiszen az idő nagy részét zárt terekben töltik az emberek, otthon, munkahelyen vagy iskolában. Ezért nem mindegy, hogy milyen anyagokkal dolgoznak az építkezés során, nem mindegy milyen levegőt lélegeznek be a mindennapok során. Számos építés során felmerülő tényező befolyásolhatja ezt, de az egyik legnyilvánvalóbb a szigetelés milyensége, minősége.

Egy jó szigeteléssel ellátott épület nem csak a hőt tudja raktározni, nyáron pedig megvédeni a melegtől, de a levegő minőségén is tud változtatni. Hiszen a magas páratartalommal rendelkező épületek könnyen penészesedhetnek. A penész pedig köztudottan az egyik leggyakoribb forrása a légúti megbetegedéseknek.

Sokszor rejtett penész is megtalálható a lakásban, mely nem csak a falon található meg, de könnyűszerrel a bútorokon is szaporodhat vagy tárgyakon. A jó szigetelés nem csak megvédheti a lakókat ettől a veszélytől, de számláik nagyságát is csökkentheti. A télen a kedvező szigetelés miatt kevesebb hőtermelésre van szüksége a fűtőberendezésnek, hiszen a hő mértékét megtartják a falak. Azonban mi a helyzet a szigetelés minőségével? Vajon az is lehet környezetbarát? A piacon jelenleg több környezetbarát szigetelési anyag található meg, de vajon melyiket válasszák azok, akik most építkeznek, vagy utólagos szigetelésen gondolkodnak? A kezdetektől egészen a legújabb technológiáig felsorolásra kerülnek a teljesség hiánya nélkül.

Környezetbarát szigetelés fajták, vályogtól a fújható szigetelésig

Ki gondolná, hogy az egyik legjobb és szigetelési technológia maga a vályog. A szigetelés nélküli anyag önmagában nyújt védelmet a melegtől és a hidegtől egyaránt. A régi parasztházakban nem csak légkondicionálóra nem volt szükség, de a belső hőmérséklet megtartásával sem volt probléma. Ennek fő oka a vályog volt. Az egyik legtermészetesebb szigetelési forma a vályogtégla, mely költséghatékonyan előállítható volt. Alapanyagához könnyen és olcsón hozzá lehetett jutni. Az egyik legelterjedtebb építőanyag volt a maga idején, hozzá nádtető vagy fafödém párosult.

A vályog tartós és rugalmas, rovarok nem károsíthatják, egyetlen hátránya, hogy a sok csapadékot nem bírja hosszútávon. Ezért nyúlnak túl a vályogházaknál a tetők, ezzel is védve a falakat. Az idők során feledésbe merült, mint építőanyag, de a környezetbarát szemléletnek köszönhetően újra és újra előkerül. Nedvességük azért keletkezik, mert hiányzik a szigetelés róla, azonban maga az anyag állandóan szabályozza a belső levegő páratartalmát. A falak ugyanúgy lélegeznek, ezért kiváló a belső mikroklíma. Természetesen a szigetelés nem hiányozhat róla, ha úgy döntenek, modern vályogházat építenek. Kőzetgyapot hőszigeteléssel könnyen megoldható ez a probléma, a természetes ásványi anyagának köszönhetően ugyanúgy átereszti majd a párát.

Az innováció nyomában, fújható szigetelés környezetbarát módon

A fújható szigetelés előnyei

A fújható szigetelés előnyei

Így fel is merült a következő környezetkímélő szigetelés a kőzet vagy üveggyapot szigetelési forma. Nem csak a falakból származó nedvességet engedik ki, de a belső terek levegőminőségén is sokat javít. Az üveggyapot, fagyapot és a kőzetgyapot mind a szálas szigetelőanyagok csoportjába tartozik. Hiába a természetességük, nem mindegy milyen kötőanyaggal ragasztják össze őket. Sokan még mindig formaldehidet használnak, mely ugyanúgy kőolaj származék.

Nem csak a légutakat irritálhatja, de gyulladást is okozhat vagy fejfájást. Sokan nem is gondolják, hogy rosszullétük oka a házuk szigetelése. Ezért is fontos a környezetbarát szigetelés során, hogy a kötőanyag is környezetbarát legyen. A szigetelés során tekercses vagy táblás szigetelést alkalmaznak, azonban van, egy új technológiai vonal, mely próbálja minél hatékonyabban és minél rövidebb idő alatt elvégezni ezt a folyamatot. Innovatív szigetelési formák közé a Magyarországon kevésbé elterjedt fújható hőszigetelés tartozik.

A világszerte elterjedt, régóta használt technológia még gyerekcipőben jár hazánkban, azonban vannak cégek, melyek már dolgoznak ezzel a technikával. Számtalan előnye létezik, képes a résmentes és hőhídmentes befedésre, gyors és bontás nélküli munkával. A befújásos technikával használható kőzetgyapot, fagyapot és az üveggyapot egyaránt alkalmazható, így a környezetbarát szigetelés akár ezzel a technológiával is elérhetővé vált. További előnye, hogy a hagyományos tekercses vagy táblás szigeteléshez képest a befújásos rendszerrel akár 20-25%-kal nagyobb hatékonyság is elérhető.

Nem is beszélve a gyors és problémamentes kivitelezésről. A technológia lényege, hogy tulajdonképpen egy zárt rendszerű csövön keresztül juttatják el a szigetelés a kívánt helyre. A bejuttatott anyag hővezetési tényezője 0.035-0.045 között mozog, mely rendkívül alacsony. A teljesség igénye nélkül felsorolt természetes szigetelési formák és egy új szigetelési technológia nem csak a jövő kulcsát hordozzák magukban, de egy egészségesebb élet reményét is.