Nem is gondolnánk, milyen sok mobilház, lakókocsi és lakóautó van Magyarországon is. Noha ezek leginkább Amerikában használatos helyváltoztatásra is képek lakások, mégis egyre nagyobb számban vannak jelen hazánkban is. A költözés szabadságához nagy függetlenség is jár, hiszen nem köt helyhez bennünket semmi.

Így akármikor odébb állhatunk és akár az egész világot is szépen lassan bejárhatjuk. Noha a mobilházak nem annyira mobilisek, mint például a lakóautók és a lakókocsik, mégis sokkal nagyobbak, tágasabbak, ezáltal pedig komfortosabbak is. Ezen lakások egy igazi családi ház kényelmét kínálják lakóiknak, a mobilitás szabadságával ötvözve.

A mobil lakó egységeknél azonban különösen fontos kérdés a szigetelés, hiszen a különböző helyszínekre való vándorlás, különböző időjárási és hőmérsékleti ingadozásokat is eredményez. Az állandó, szélsőséges hideg és meleg pedig még inkább képes beszűrődni a szigetelés mentes lakókocsikba, lakóautókba és a mobilházakba is. Míg egy családi háznál megoldható a rezsi számla sokszorozásával a fűtés, addig a mobillakokban korlátoltabbak a lehetőségek, ezért rendkívül fontos, hogy jól szigeteltessük mobil házainkat is.

A lakókocsik és a lakóautók szigetelése

Sokan nem is tudják, hogy a lakókocsik és a lakóautók között többek között azok szigetelése is különbséget tesz. Ezek ugyanis nem egymás szinonimái, hanem két különálló, különböző komfortot is kínáló, kerekeken guruló lakások. Míg a lakókocsi csupán egy autó után húzható lakórész, a lakóautót önmagában is lehet vezetni. A lakókocsik vékony, lemezből készült oldalai szinte csak minimálisan szigetelnek, ezért ezeket inkább csak nyaralásokhoz használhatjuk, azonban a lakóautók már sokkal modernebbek és masszívabbak, többnyire jól szigetelő oldalakkal. Ezen, kerekeken közlekedő lakrészek azonban nem is szigetelhetők további építőipari technológiákkal, esetleg néhány házi módszerrel.

A mobilházak szigetelése

A mobilházakat szerencsésebb esetben több módon is szigeteltethetjük. Így ha az eredeti szigetelés már nem megfelelő vagy eleve nincs is jól szigetelve a házikó, akkor érdemes új szigetelésen gondolkozni. A mobilházak ma már többféle módszer szerint is szigetelhetők. Az egyik legnépszerűbb megoldás a fújható szigetelésekkel való kialakítás, míg a másik a kőzetgyapot lapos szigetelés. A mobilházak téliesítése tehát megoldható, sőt, sokszor szükséges is, attól függően, hogy milyenek az időjárási körülmények és a kinti hőmérséklet.

A mobilházak szigetelésénél a külső burkolat eltávolítása után a régi szigetelés helyére kerül az új szigetelés. Ezt egyszerűbb módszerrel befújásos technológiával, hőhídmentes megoldással is megvalósíthatjuk, de akár még a visszahelyezés előtt gépi felhordással purhabos szigetelést is felhelyezhetünk kb. 5 cm vastagságban. Ez utóbbi esetben a külső felületre 15 cm vastag kőzetgyapot kerül, amit egy hálóval rögzítünk és következhet a vakolat. Érdemes a szigeteléskor az üvegeket is duplaüvegesre cserélni és az ajtókat is modernizálni. Fontos azonban, hogy a szellőző nyílást nem szabad lezárni, mert a képződő pára penészesedést okozhat.