A szigetelések fontosságával sokan tisztában vannak, hiszen köztudott, hogy a rosszul szigetelt otthonokból a falakon, a tetőn és még a padlón is szökik a hő. Az elpocsékolt fűtés és hűtés nem várt kiadásokat okoz, megnövelve a rezsiköltségeket. Az eltávozó hő jelentős része a falakon át távozik (akár 35%), de a tetőn és padláson, valamint az oldalfalakon és ablakokon is 25-25%-a távozik a hőnek.

A padlószigetelés fontosságáról azonban sokan megfeledkeznek, pedig a belső hőmérséklet eltávozásának 15%-áért a annak elmulasztása a felelős. A fizikai törvényszerűségei szerint a hő ugyan felfele terjed, de azokat a vízszintes szerkezeteket is szigetelni kell, melyek hidegebb terek felett helyezkednek el. Ilyen tipikus tér a talajon fekvő padlóra épülő szoba, vagy a pincehelyiség feletti épületrészek. Hasonlóan fontos az árkádok és az áthajtók födémjeit is szigetelni.

A hűtőfödém kialakításának fontossága

Az olyan szigetelt födémeket, amelyek egy hidegebb tér felett helyezkednek el, hűtőfödémnek nevezzük. Attól függően kell ezt a szigetelést kialakítani, hogy normál terhelésű vagy nagyobb terhelésű padlószerkezetet szeretnénk-e létrehozni. A közösségi terek, a gépjármű parkok, a raktárak, csarnokok és hűtőházak mind nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ahová már speciális igényekre van szükség. A pontos nyomószilárdság meghatározása és a szükséges teherelosztó szerkezetek kialakítása rendkívül fontos feladat.

A padlószigetelés előnyei

A padlószigetelés előnyei

A padlószigetelés is része kell, hogy legyen az otthoni ökoszisztémának, amely nem csak az otthon melegét, de nyáron a hűvöst is bent képes tartani, az ideális hőmérséklet megóvása érdekében. Emellett persze fontos, hogy a falakat és a tetőteret is megfelelően szigeteljük, illetve minőségi, jól szigetelő nyílászárókkal rendelkezzünk. A jól szigetelt otthont pedig nem csak a lakásban tartózkodók, de a pénztárcánk is meg fogja érezni, ugyanis drasztikusan csökkenhet a havi rezsiköltségünk egy jól szigetelő otthon fenntartásánál.

50%-kal kevesebb fűtési költség télen

Magyarországon 10-ből 7 háztartás sajnos nem foglalkozik a szigetelések jelentőségével, ami jelentősen megnöveli a kiadásokat, hiszen nyáron a hűtési költségek, télen pedig a fűtési költségek terhelik meg a családi kasszát. A szakmai tanulmányok azonban rámutattak, hogy azokban az otthonokban, ahol megfelelő szigetelés van, a téli időszakban akár felére is csökkenhet a fűtési számla összege, ez pedig egy klasszikus családi ház esetében éves szinten akár több százezer forintos összeget is jelent.

Bár a padlószigetelésekre is számtalan lehetőséget találunk, a fújható szigetelés a legtökéletesebb megoldás, amellyel kőzetgyapot granulátummal, természetes módon tudjuk lakásunk padlóit szigetelni. A fújható szigetelést egy csövön keresztül juttatják el a célterületre, ahol egyenletesen eloszlik és résmentes szigetelést biztosít. A granulátum távol tartja az élősködő rovarokat, bogarakat, rágcsálókat és a penészt is. Így a rendkívül komfortos lakásunk egészséges és biztonságos környezetet is biztosít majd számunkra.