A magyarok szeretnek gazdaságosan vásárolni és keresik az akciókat a boltok polcain is, mégsem tapasztalható meg ez a lelkesedés és tudatosság az energiahatékonyság területén. Az otthonukat csupán néhány százalék képes megfelelő szigeteléssel ellátni és alternatív energiaforrásokat telepíttetni.

Pedig számtalan lehetőség van hazánkban, amellyel rendkívül kedvező feltételek mellett tudjuk a rezsiköltségeinket optimalizálni és egy komfortosabb otthont teremteni magunknak.

Bár a passzív házak száma még nem jelentős Magyarországon, egyre több ingatlantulajdonos látja be, hogy a felesleges hőkibocsájtással szó szerint az utcára fűt és feleslegesen fizeti az óriási fűtési számlákat. A téli időszak pedig idén is meglehetősen hideg lesz az időjárási előrejelzések szerint, így minden bizonnyal megszámlálhatatlan társasház, panel lakás és családi ház is áldozatául esik az energiapazarló életmódnak. A felesleges költekezés és a megoldások elnapolása azonban senkinek sem jó.

Drasztikusak a magyarországi adatok a megújuló energia felhasználását illetően

Siralmas statisztikai adatok jelentek meg az elmúlt években, amelyek összevetették az Európai Unió tagállamainak teljes évre lebontott megújuló forrásokból származó villamos energia részarányait, a teljes előállításhoz képest. A legfrissebb számítások szerint Magyarország a lista végén kullog és egyedül Máltát és Luxemburgot előzi meg, így hátulról a harmadik helyen áll, a mindössze 7%-os értékével. Ez pedig azt jelenti, hogy az országunk az egyik legkevésbé tudatos országok közé tartozik, már ami az ország teljes villamos energia felhasználását illeti.

Az Európai Unióban egyébként egyre nagyobb szerepet kapnak a megújuló energiahordozók, a megfelelő hőszigetelési rendszerek, a passzívházak és a környezetvédelem. Ennek a céltudatos környezetkialakításnak pedig a legnagyobb úttörői: Ausztria, Svédország, Portugália, Dánia és Lettország, amelyek a felhasznált energia nagyobbik részét (azaz, több mint felét) nyerik megújuló forrásokból. A listavezető Ausztria a magyarországi 7%-os érték több, mint tízszeresével büszkélkedhet, hiszen az áramfogyasztás 73%-át tudják zöld energiából előállítani.

4 év alatt megtérülhet a külső hőszigetelés

Miközben a fűtésszámlánk a felére csökken, akár 4 év alatt is megtérülhet a külső szigetelésbe fektetett összeg a sátortetős házak esetében, de még a panel lakásoknál is csupán 8 év ez a szám. Az új homlokzattal a házunk azonban nem csak megfelelően szigetelt, de gyönyörű szép is lesz, nem is csoda, hogy Magyarországon az egyik legnépszerűbb lakásfelújítási mód éppen a hőszigetelés. A különböző tanulmányok egyöntetűen kimutatták, hogy sokkal hatékonyabb anyagilag szigetelni, mint nyílászáró cserébe vagy éppen fűtési rendszerbe fektetni, azonban ezek együttese – akár napelemes rendszer kialakításával – képes csak igazán minimalizálni a rezsiköltségeket.

A szakszerű kialakítás azonban elengedhetetlen, ezért érdemes profi csapatra bízni a műveletet, hogy végül 30-50 százalékos energiamegtakarítást érhessünk el. A megfelelő vastagságú réteg kialakításával télen kinn tarthatjuk a hideget, benn a meleget, nyáron pedig kellemese hűvössé válik majd otthonunk a külső hőség ellenére is. A szigeteléseknek számtalan egyéb előnye is van, hiszen természetes alapanyaguknak köszönhetően távol tartják a rágcsálókat, tűz és vízállóságot biztosítanak és megóvnak a penészesedéstől is, ráadásul a külső zajok egy részét is képesek megszűrni.

A tetőtérrel érdemes kezdeni a lakásfelújítást

Amennyiben korlátozottak az anyagi készleteink, úgy érdemes először a tetőteret rendbe rakni, ugyanis itt szökik el a benti hőmérséklet jelentős része. A megfelelő felújítási munkálatokkal a padlás képes visszatartani a távozó meleg akár 60-70 százalékát is. Szigetelhetünk akár polisztirollal is, de célszerűbb a sokkal jobb minőségű kőzetgyapotra hagyatkozni, legalább 12 centiméteres vastagságban, amit korszerű, befújásos technológiával juttathatunk el leggazdaságosabban a kívánt felületekre. Egy hagyományosnak mondható, 100 négyzetméteres, 30 centiméter vastag falú téglalakás, 12 centiméteres hőszigetelésének 1 millió forint körüli költsége, kevesebb, mint 50 hónap alatt megtérül!

A hazai energetikai szakértők kalkulációi alapján egy 365 lakásos panelház esetén csupán pár százezer forintos költséggel kell számolni lakásonként, így a megtérülési idő, még ezeknél az otthonoknál is alig 4-8 év, az építési évtől függően. A megfelelő szigeteléssel évente ugyanis 100.000 Forintos tételeket is megspórolhatunk lakásonként és családi házanként, a különböző kialakított szigetelési anyag vastagságtól függően. A felújítás azonban nem csak kényelmi, hanem esztétikai szempontból is hasznos és a különböző támogatások és pályázatok, valamint a lakossági hitelek elősegítik a korszerűsítést a lakástulajdonosok számára.

Miért válasszuk a fújható szigetelést?

Mára már számtalan hőszigetelési forma létezik, mégis az egyik leginnovatívabb és leghatékonyabb megoldást a befújásos technológia tartogatja a lakásfelújítók és építkezők számára. Ez a speciális és ultrakönnyű kőzetgyapot alapanyaggal operáló eljárás képes hőhídmentesen leszigetelni a ház minden egyes szegletét. A gyorsan, bontás nélkül felvitt anyagok határozottan állnak ellen a rekord hidegnek és más szélsőséges időjárásnak is. A kőzetgyapot mellett pedig cellulóz, üveggyapot és fagyapot is kerülhet a házunk különböző kritikus területeire.

A természetes alapanyagú szigetelés környezetbarát megoldást kínál a hideg ellen, de nyáron is érezteti kellemes hatását az egész lakásban. Az olyan élősködőket mint a rovarok, rágcsálók és a madarak pedig éppen úgy távol tartja, mint a penészt. A gyakorlati tapasztalat alapján a téli fűtési költség megfelezhető, telepítése pedig akár egy napon belül elvégezhető. A speciális anyagot egy porszívó szerű csövön juttatják el a mesterek a kívánt felületre minimális bontási munkálattal, szennyeződések és felesleges anyagveszteség nélkül.