Alig lép ki az ember a fűtésszezonból, máris itt a nyár, az elviselhetetlen meleg. Ilyenkor sokan klimatizált épületeket keresnek fel vagy próbálnak beszerezni különböző hűtésre alkalmas eszközöket. Legyen az hordozható ventilátor vagy kézi. Az emberek nagy része ilyenkor veszi ki a legtöbb szabadságát.

A szerencsésebbek a rekkenő hőséget vízpart mellett vészelhetik át, a kevésbé szerencsések pedig otthon. A nyári pihenésnek egyik fontos helyszíne az otthon. Az egyre melegebb nyarak pedig alkalmazkodásra késztetik a szakembereket és a tulajdonosokat egyaránt, hogy elviselhetőbbé váljanak a napok, extrém melegben. Időjósok szerint ez a nyár sem marad el rekordhőmérsékletek nélkül, ezért jobb minél előbb felkészülni. Az extrém nyarak jellemzik az elmúlt évek időjárását is. Magyarországon szerencsére a 40 fokos maximumokig emelkedik csak a hőmérő, azonban más országokban ez a szám elérheti az akár 50 fokot is.

Az extrém meleg az emberi szervezetre nagyon káros lehet, nem hiába adnak ki országos figyelmeztetéseket és hívják fel a figyelmet, hogy gyermekek és idősebbek kerüljék a kinti tartózkodást és keressenek klimatizált helyiségeket. A meleg hatására sokkal ingerültebbek mindenki, így több a figyelmetlenségből adódó baleset is. Nem hiába törekednek az emberséges munkahelyek megteremtésében is, és egyre több helyen alkalmaznak klímát. Azonban érdemes az otthonukat is felkészíteni az időjárás viszontagságaira. Ezért sokan április, május környékén klímákat, illetve egyéb hűtő hatású berendezéseket vásárolnak, azonban kevesen tudják, hogy bizonyos eszközökkel sokkal többet spórolhatnának számláikon.

A mai légkondig már nem fogyasztanak olyan sokat, mint a régi berendezések így kevésbé emeli meg a nyári áramszámlát. Természetesen ez függ attól is, hogy mennyit használják, illetve milyen nyílászárókkal és szigeteléssel rendelkezik az adott épület. Sokan nem is gondolnák, hogy megfelelő tervezéssel és odafigyeléssel, mennyivel többet lehet spórolni a rezsin. Nem utolsó szempont, hogy a megfelelően tervezett épületekben nem szükséges több százezer forintos klíma, hiszen anélkül is komfort bent a hőmérséklet.

Tökéletes megoldás a nyári rezsicsökkentésre

Azokban a házakban, ahol gondoskodtak a szigetelésről, illetve a megfelelő nyílászárókról, akár töredékébe is kerülhet a nyári klíma által megnövekedett villanyszámla, de a téli gázszámla is. A kimagaslóan jól szigetelt passzív házakban megfigyelhető, hogy szinte alig kell költeni a hűtésre. Az épület tervezésekor odafigyelnek az optimális tájolásra és az árnyékolásra, ennek hála nyáron is kellemes hőmérséklet található a belterekben. A megfelelő szigetelőanyagok kiválasztása mellett érdemes odafigyelni az ablakok méretére, elhelyezkedésére, illetve a külső falak színére is. A sötétebb tónusú színek szinte csak vonzzák a meleget, míg a világosabb színek kevésbé. Az ablakok elhelyezkedésénél pedig érdemes odafigyelni, hogy több irányból lehetséges legyen a szellőztetés.

A napközbeni napsütés elleni árnyékolás megoldása fontos elem lehet még a hűtés szempontjából. A redőnyök fontossága ilyenkor válik meghatározó szemponttá. Bizonyára Önök is érezték már, hogy az elsötétített szobák kevésbé melegedtek fel, mint ahol nem használtak ilyen eszközöket. A tetőszerkezetben elhelyezett hőszigetelő rétegének szerepe kulcsfontosságú. A hőszigetelő rétegek vastagságától és minőségétől függ az épület energiaháztartása. A megfelelő rétegsorrendben elhelyezett hőszigetelés csökkenti a hőmérséklet ingadozását.

A páralecsapódás megakadályozása általános követelmény a belső felületeknél, illetve a tetőszerkezet rétegeinél. A szigetelés fajtáját jobb egyeztetni szakemberekkel, hiszen függhet az épület elhelyezkedésétől, talaj nedvességtartalmától is. A régebbi típusú épületeknél is érdemes elgondolkozni az utólagos megoldáson. Ha már létezik valamilyen szigetelés a falazaton, akkor érdemes előtte eltávolítani, a felületet letisztítani. Népszerű, utólagos szigetelési módszer az injektálás, falátvágás, lemezbeverés, légpórusos javító vakolat stb.

Mi a különbség egy passzív ház és egy nem passzív ház között?

A nyári melegben a szakszerűen kivitelezett homlokzati szigetelés és az árnyékolók alkalmazása akár 5-7 fokkal is csökkentheti a passzív épület hőmérsékletét. Míg a nem passzív háznál, ha a külső hőmérséklet eléri a 40 fokot, akkor a falfelület elérheti a 70 fokot is, így pillanatok alatt szaunává változtathatja az épületet. Az utólagos szigetelésnek köszönhetően akár 8-10 ezer forintot is spórolhat az áramszámláján egy-egy tikkasztó nyári hónapban. A szigetelt lakásokban lassabban emelkedik a hőmérséklet, így elég csak később alkalmazni klímát vagy egyéb hűtésre szolgáló eszközt. Hiába tűnhet elsőre nagy költségnek az utólagos szigetelés, az évek során hamar megtérülhet költsége, hiszen nem csak a nyári áramszámlán tudnak spórolni, de a téli fűtésszámlán is. A megfelelő szigetelés segít megtartani a hőt, ezáltal a fűtés melege is az épületben maradhat.