Ha már saját lakással vagy családi házzal rendelkezünk, érdemes elgondolkodni akkor is a felújításán, ha azt eladásra szánjuk. Bár kétségtelen, hogy a befektetés akkor is megtérül, ha saját magunk lakunk az ingatlanban, mégis a szakértők azt javasolják, egy alapos tatarozáson túl, néhány fontosabb átalakítást is végezzünk el eladás előtt.

Az így elvégzett munkálatok pedig bőségesen megtérülnek, hiszen az ingatlan értéke is arányosan megnő.

Sokan, akik öröklés útján jutnak egy „lelakott”, régebbi ingatlanhoz, hajlamosak rá, hogy azonnal pénzzé tegyék. Ez óriási hiba. Még akkor is, ha tudjuk, soha nem akarunk beköltözni az adott ingatlanba – akár személyes okok, akár fizikai távolság miatt – meg kell fontolnunk, hogy egy kisebb összeget rászánjunk a renoválásra. Egy felújított, modernizált ház ugyanis a befektetett összeg többszörösével is növelheti annak értékét. Legyen szó akár a tető újra cserepezéséről, vagy álmennyezetek kialakításáról, a szigetelés felújításáról vagy akár a komplett fürdőszoba átalakításáról, a jutalmunk nem marad el.

Miért ér többet egy felújított ingatlan?

Vannak praktikák, amit a kereskedelembe be szoktak vetni. Ezeket a praktikákat aztán a reklámkészítők és a marketinges munkatársak be is vetik a profitmaximalizálás érdekében. Nos, most itt az ideje, hogy néhányat mi is felhasználjunk ezek közül, hogy a vásárlóktól minél több pénzt tudjunk bezsebelni. Persze most nem kell minden rosszra gondolni. Nem fogunk senkit sem megkárosítani sem átverni. Ezekkel az „trükkökkel” igazából mindenki csak nyerhet.

Így növeljük meg az ingatlanunk értékét!

Így növeljük meg az ingatlanunk értékét!

Első körben, a már fent is említett felújítást érdemes egy öreges lakáson és házon is elvégezni vagy elvégeztetni. A szerkezeti felújítások, a friss tapéták, az új szőnyegek, a csillogó csempék és a nemrégiben leterített szőnyegek már is képesek évtizedeket lefaragni az ingatlan korából. Ráadásul az energetikai szintje is magasabb lesz, így a lakás fenntartási költsége is alacsonyabb marad. Egy jó szigeteléssel pedig a téli-nyári hűtés-fűtés is évi több százezret is megspórolhat az új lakástulajdonos számára. A fújható szigetelések alkalmazásával pedig még a gombásodástól is megóvjuk a lakóingatlant, illetve a külső zajszintet is képesek vagyunk csökkenteni.

A számtalan előnyt érdemes ki is hangsúlyozni a hirdetésekben

Akár ingatlan ügynökkel, akár több ingatlan irodával dolgozunk együtt, akár saját magunk kívánjuk hirdetni az eladó ingatlant, érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. Ha képeket készítünk (és okvetlenül készítsünk, mert ez meg fogja duplázni az érdeklődők számát), azt mindig szép időben tegyük, világos környezetben és úgy állítsuk be a kamerát, hogy minél nagyobb látószögben készítse a fotókat, így megnövelhető a térérzet, nagyobbnak tűnik az ingatlan.

A felújítást persze emeljük ki a képeken és a leírásban is. A leírásban soroljuk fel előnyeit is az ingatlannak, amit a vásárló nyer, ha ezt az ingatlant válassza. Árazásnál nézzünk körbe más hasonló helyen eladó, hasonló állapotú ingatlanoknál és az árat mindig 1000 Forinttal lefelé kerekítsük, így a 15 milliós ház, csupán 14 millió „valamennyinek” tűnik a vásárló szemében. Adjunk meg mindig telefonszámot és e-mailes elérhetőséget is, hogy a vásárló könnyen ránk találjon. Az ingatlan pontos helyét se titkoljuk el. Az átalakítások előtt persze érdemes egy kalkulációt elvégezni, hogy becslésünk legyen, az adásvétel esetén mennyi plusz hasznot tudunk majd realizálni.