Mindenki egy szép, komfortos otthonról álmodozik, és ezért általában keményen meg is kell az embernek dolgoznia. Ha pedig végre beköltözik az illető az új lakásba, próbál mindent megtenni, hogy hamar otthon tudja benne érezni magát, és azért, hogy sokáig tökéletes állapotban legyen az ingatlan. Vannak azonban olyan kellemetlen meglepetések, melyek elronthatják a kedvünket, és már kis idővel beköltözésünk után szembe találhatjuk magunkat vele. Az egyik ilyen, nagyon sok kellemetlen dolgot előidéző tényező például az, ha a falaink elkezdenek penészesedni.

A legmodernebb, legszebben felújított lakások lakóinak életét is nagyban meg tudja nehezíteni az, ha penészt talál a lakásában. A penész ugyanis egy olyan dolog, mely szinte bármikor kialakulhat, és nagyon nehéz tőle megszabadulni. Rengeteg kellemetlen tünettel járhat, mely a különböző allergiás reakcióktól elkezdve egészen a komolyabb betegségekig kihathat, főleg akkor, ha ezt a fennálló problémát nem vesszük észre időben.

Van, hogy a penész igen látványos helyen tűnik fel a lakásban, ahol az ember hamar észre is veszi, de van, hogy a bútorok mögött, a rejtett zugokban bújik meg. Bár esztétikailag nem a legszebb, ha a frissen festett falunk elkezd penészedni a sarokban, mégis ez a jobb változat, hiszen ilyenkor legalább feltűnik az itt élőknek, tehát még időben tudnak tenni lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák annak további terjedését.

Ha azonban látszólag minden ok nélkül elkezd folyni az orrunk, és elkezd az egész család köhögni, akkor érdemes lehet bekukkantani az elrejtett sarkokba, a bútorok mögé, hiszen valószínűleg csúnya penészfoltokkal fogjuk magunkat szembe találni.

Mitől kezd el penészesedni a lakás?

A penész leggyakrabban az őszi-téli, hidegebb hónapokban szokott előjönni. Megjelenése pedig sajnos az itt élők egészségét is veszélyezteti. Főleg akkor, ha a családban valaki allergiás asztmában szenved. A penész megjelenéséhez nagyban hozzájárul az, ha a lakásban túl magas a páratartalom, ezért leginkább télen szokott ez gondot okozni. Ilyenkor ugyanis a jól záródó, ám szellőző nyílás nélküli nyílászárók teljesen bent tartják a meleg levegőt és a párát is. Az is csak súlyosbítja a bajt, hogy télen az emberek nagy része egyáltalán nem, vagy csak nagyon rövid ideig szellőztet a lakásban, hiszen nem szeretné ha a felfűtött, meleg lakás kihűlne.

A penészgombák spórái azonban nagyon gyorsan elterjedhetnek a levegőben, így nem csak ott okozhatnak problémát, ahol szemmel látható a penészedés, hanem a lakás többi helyiségében is. Fontos megjegyezni, hogy nem csak a gombákra érzékeny emberek számára okozhat kellemetlen tüneteket, hiszen különösen veszélyes lehet a kisgyermekek, és az idősek szervezetére nézve. Sokszor pedig olyan helyeken képes kialakulni, ahol egyáltalán nem látszik, például a ház szerkezetében.

Védekezzünk a penész ellen megfelelő szigeteléssel

A penészedés ellen nem csak akkor kell tennünk, amikor már szembe találtuk magunkat a csúnya foltokkal, ami legtöbbször helyiségek sarkain szokott előjönni. Szerencsére meg is tudjuk előzni a bajt, ha egy kicsit jobban beleássuk magunkat a témába. Beszélhetünk akár már meglévő penészről, vagy egy új építésű család ház esetében a megelőzéséről, minden szakember egységesen úgy gondolja, hogy a megfelelő szigeteléssel nagyban le tudjuk csökkenteni a penészedés kialakulását, illetve csökkenteni is tudjuk a penészedéssel járó kellemetlen tünetek intenzitását is.

Szerencsére a probléma megoldása egyszerűbb mint gondolnánk, a titok ugyanis a hőhídmentes szigetelésben rejlik. A mai korszerű szigetelések közül erre pedig a fújható szigetelés lehet a legjobb megoldás. Ahhoz, hogy minimalizálni tudjuk a penész előfordulásának esélyét, a legkézenfekvőbb és legfontosabb teendő a lakás páratartalmának és a nedvességének a visszaszorítása. A műanyag ajtók és ablakok, a kevés szellőztetés, a párás környezet, a nem lélegző falak, illetve a rossz szigetelés, vagy annak teljes hiánya egyre csak fokozni tudják a penész kialakulásának esélyét.

Szerencsére lehetőségünk van az utólagos szigetelésre is, melynek köszönhetően megszüntethetjük a hőhidakat. Így a belső falak belső oldala is kevésbé fog lehűlni, ebből adódóan pedig a pára, és a nedvesség se fog a falakon lecsapódni ezek után. Ennek köszönhetően pedig, értelemszerűen a penésztől sem kell már többször rettegnünk.

A fújható szigetelés előnyei

A fújható szigetelés lényege, hogy egy befújásos módszerrel eloszlatott, hab halmazállapotú üveggyapotot terjesztenek majd szét a szakemberek az adott területeken. A fújható szigetelés további előnyei közé tartoznak, hogy nagyon gyors, így egy egész ház, vagy egy tető szigetelése általában nem vesz igénybe egyetlen napnál többet. A munkafolyamat során nem keletkezik felesleges hulladék, hőszigetelése mellett pedig hangszigetelése is kiváló.

Mivel a fújható szigetelés nem érzékeny az esetleges hőingadozásokra, se zsugorodásra, se mozgásra, se vetemedésre nem kell számítanunk. Víztartó képességének köszönhetően pedig nem fog neki problémát okozni, ha folyamatosan áztató víz éri majd, ha mondjuk ezt a módszert válasszuk a tető szigetelésekor.