A szigetelések fontosságáról már nagyon sok szó esett, hiszen télen a hideget képes kívül tartani és a meleget pedig benn, nyáron pedig pont fordítva. A megfelelő hőszigetelés, mint például a fújható szigetelés rendkívül biztonságos is egyben. Remek zajszigetelő, kiváló tűzálló és a páramentesítésben is remekel, így csökkentve a penészesedést. A környezetbarát alapanyagból készülő befújásos technológiával telepíthető szigetelés ráadásul még a rágcsálóknak és a rovaroknak is ellenáll, így nem kell a kártevőirtó számát sem a gyors tárcsázónkban tartanunk.

Azonban nem mindegy, hogy milyen szakembert hívunk az építkezésünkre vagy a felújítandó ingatlanunkhoz. Nagyon sok történet kering az interneten, amelyet magyar emberek osztottak meg egymás között különböző építészeti fórumokban és Facebook közösségi csoportokban. A magyar munkához való hozzáállást hűen tükröző történetek ékes bizonyítékai annak, hogy miért kell egy sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező, megbízható céget keresni, ha építkezünk vagy felújítunk.

Amikor oda sem ér a szakember a helyszínre

Az interneten kutakodtunk olyan sztorik után, ahol arról számolnak be a megrendelők, hogy milyen kifogásokkal rukkolt elő a „mester”, hogy miért késik órákat, napokat vagy akár heteket. Nem kellett sokáig keresgélnünk, már is ráakadtunk egy publikus építkezési csoportra, ahol több tucat építkező és felújító mesélt a különböző kivitelezők szinte már nevetséges kifogásairól, hogy vajon miért nem tudnak időre odaérni és felvenni a munkát.

A legnépszerűbb kifogások között toplistás a hibás autó miatti késés, de a defekt is rengeteg mester autóját éri. Az egyik házépítő arról számolt be, hogy három hétre eltűnt a kivitelezőjük. Amikor újra jelentkezett, azzal rázta le az értetlenkedő megbízóit, hogy „Közbejött valami”, amikor rákérdeztek, hogy mégis mi lehet az, kiderült, hogy elment nyaralni. De nem ő volt az egyedüli, aki megcsúszott. Az egyik építő munkást reggel 7 órára várták de állítás szerint „kicsit elaludt”, így csak fél 1-re tudott odaérni. Egy másik kivitelező pedig telefonon hitegette a helyszínen várakozókat, hogy már úton van, azonnal oda ér. Végül több hétre rá csörgött újra a telefon, hogy másnap reggelre ér oda.

A kifogások gyártása igazi kuriózum, ha nyár van akkor a meleg a baj, ha tél, akkor meg a hideg. Ha elfogy az anyag, akkor meg ugye nem is lehet dolgozni. A következő párbeszéd is egy magyar építkezésnél esett meg, ahová csak nem akart kiérkezni a kivitelező csapat, ezért a megrendelő felhívta őket, hogy vajon miért nem érnek már oda:

  • Esik az eső, nem megyünk most.
  • Figyelj, itt vagyok az építkezésen, semmi nem esik.
  • Én radaron nézem és esik.
  • Nem esik és benti, tető alatti munkáitok vannak már csak.
  • De a házig el is kell jutni, addig megázunk.”

A szinte már felfoghatatlan kategóriában azonban olyan történetek is előfordultak, amikor egy mester „elszkanderozta” a kezét előző este a kocsmában, így törött kézzel pedig hat hétig állt az építkezés miatta. Egy másik vakoló azért nem tudott megjelenni, mert papucsban nem tudta befejezni a vakolást, cipője meg éppen nem volt. Az egyik legdurvább azonban az a kivitelező volt, aki az anyja temetése miatt nem tudott elmenni dolgozni februárban… majd áprilisban sem.

A hitegető típus ugyanis rendkívül gyakori a hazai kamuszakértők körében. Őket már ekkor szűrjük is ki és a leggyorsabb úton váljanak el útjaink, különben mi is kaphatunk olyan választ a telefonban, mint amilyet az egyik csoporttag kapott: „azért nem hívtalak vissza, mert azt hittem, hogy már visszahívtalak”.

Amikor a kókler szakemberrel meggyűlik a bajunk

Talán mindenki ismeri azt a nótát, hogy „Az a rendes iparos, aki mindig italos…”. Ez a dal szösszenet sajnos le is írja a hazai építőipari problémák egy jelentős részét. A kivitelezők körében ugyanis nem megvetendő az alkohol. Ezt pedig szintén magyar építkezők és felújítók osztották meg a egymással és a nagyközönséggel. Egy építkező úgy nyilatkozott, hogy a náluk dolgozó szakembernek az alkohol volt a „vízszintmérője”, ugyanis egyszerűen elájult és arccal beleesett a két napos betonba amikor nem kapott piát. Egy másik építkezésen pedig a fához kötve találta meg a megrendelő az egyik kőművest, akit a társai így mentettek meg önmagától, olyan matt részeg volt.

Egy emeletes ház felső szintjén szundikált az egyik építőmunkás, amikor valaki felkiabált neki, hogy jön a főnök. Ő azonnal ki is szaladt a teraszra, hogy kinézzen rajta, de elfelejtette, hogy a korlátot még nem szerelték fel, így a pincéig zuhant. Egy panellakás felújításánál pedig egy alkoholmámorban úszó agresszív burkoló mester állt bele a tulajba, hogy rosszul rendelte meg a csempéket, mivel a fürdőbe túl sokat rendelt, a konyhába meg még hiányzik egy jelentős mennyiség a falról. Amikor a tulaj körbenézett gyorsan rájött a problémára, ugyanis a mester a konyhai csempéket a fürdőbe, a fürdőszobait pedig a konyhába tette fel.

A történetek sajnos mind 100%-ig megtörtént esetek beszámolói, magyar építkezéseken és felújításokon, éppen ezért csak is olyan kivitelezőt válasszunk, aki megfelelő referenciával és kellő szaktudással rendelkezik!