Bár nagyon sokat beszéltünk már az új házak hőszigetelésének hasznosságáról és különböző módjairól, mégis csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy új családi házat építsenek. Bár a mostani CSOK programban egyre több az új ingatlant vásárló és építkező, azért még így is tetemes azok száma, akik használt házat vagy lakást kényszerülnek vásárolni.

A használt ingatlanokkal csupán az a probléma, hogy általában a régi technológiáknak köszönhetően és a korábbi építkezési szokásokhoz híven, valószínűleg sok része titkolt vagy látszódó hibát takar az épületnek. Sokan a vízvezetékeket, sokan az elektromos hálózatot, mások a komplett épület falazatát vagy a tetőszerkezetet lesznek kénytelenek szakemberrel megjavíttatni vagy újra építeni, kialakítani. A legtöbb ilyen koros épület pedig szinte biztos, hogy nagy pénznyelő lesz a téli időszakokban, hiszen a hőszigetelés hiánya vagy annak hibái miatt a rezsi költség jelentős összeget jelent minden hónapban.

Mi kell egy régi lakás hőszigetelésének korszerűsítéséhez?

Mivel mindenkinél a fűtési költségek jelentik a legnagyobb anyagi kiadást, ezért a hőszigetelést felfoghatjuk egy hosszú távú befektetésnek is, ami már az első hónapban pénztárca barát rezsiköltséggel örvendeztet meg bennünket, a kellemes otthoni klíma mellett. A legelső dolog, hogy szakszerűen méressük fel az ingatlanunkat és ne féljünk szaktanácsot kérni egy olyan szakértőtől, aki pontosan tudja majd, hogy mire is lesz szükségünk, hiszen minden családi ház más és más, így ő meg tudja állapítani, nekünk mi az optimális megoldás.

A legfontosabb a családi házak szigetelésekor az ajtók, ablakok átnézése, majd a tetőszerkezet, a falak és a padló is. Hiszen ezek csak úgy ontják magukból télen kifelé a drága meleg hőt. Egy szakember megállapíthatja, hogy hol milyen módon, milyen bontási munkálatok mellett, mennyi idő alatt és milyen áron lehet optimalizálni a fűtési szezont és télen meleggé, nyáron hűvössé varázsolni otthonunkat.

Ma már van egyszerű megoldás a használt ingatlan szigetelésére is

Ma már létezik az úgynevezett fújható szigetelés módszer, amely a szigetelő anyagot egy vékony csövön keresztül juttatja el a kívánt felületre. Ezzel minimalizálhatjuk a bontási és takarítási munkálatokat és tökéletes, hőhídmentes szigetelést alakíthatunk ki a lakásunk minden szegletében. E hőszigetelési eljárás sajátossága ugyanis, hogy minden felületen alkalmazható és résmentesen képes kitölteni a szigetelendő területeket.

A kőzetgyapot, a cellulóz, a fagyapot és az üveggyapot is tökéletesen teríthető ezzel a befújásos módszerrel, amely költséghatékony módon maximalizálja a házunk hőszigetelését. Egy jó szigetelés ugyanis képes még egy használt, öreg családi házból is minimális fűtési költségű házat varázsolni és csökkenteni a fűtési számlát 50-70%-kal is. Vágjunk hát neki és lehetőség szerint ne apránként, hanem egy nekifutásra szigeteltessük le a házat és ha egy mód van rá, az ósdi nyílászárókat is cseréljük egyúttal a nagyobb hatás érdekében.