Most lesz érdemes ablakcserében, szigetelésben és napelem rendszerek telepítésében gondolkozni, hiszen brutális pályázati hitelek várhatóak idén ősztől, jelentették be a közelmúltban. Szeptember végén ugyanis változott a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” hitelprogram termékdokumentációja.

A kedvezményeket elsősorban a kisebb társasházakban és sorházakban élő magánszemélyek tudják a javukra fordítani. A publikált előnyök pedig 2018. október 4-től mindenki számára elérhetővé válnak.

Ha tehát, valamilyen társas házban lakunk, érdemes átnyálaznunk az újonnan bevezetett módosításokat, amelyeket a Széchenyi 2020 keretén belül megjelent GINOP-8.4.1/A-17 és VEKOP-5.2.1-17 kódszámú hitelkiírásokban eszközöltek. A programban olyan modern, energiahatékonyságot célzó lakásfelújításokra kaphatunk fedezetet, amelyek elősegítik az otthonokban való komfortosabb életvitelt és csökkentik a téli és nyári rezsiszámlákat is. A szigetelésekre, nyílászárócserékre és napelem rendszer telepítésre is felhasználható anyagi forrás rendkívül kedvező feltételekkel igényelhető, így nem érdemes lemaradni róla!

Jelentős változások lépnek hamarosan érvénybe

A kiadott módosítások egyébként azért is előnyösek, mert a korábbi hiteligénylőket sem érintik hátrányosan, a szövegezésből ugyanis egyértelműsítik, hogy azokat a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. A Pest megyei térségen kívüli hitelkeret összege ugyan nem változott és továbbra is 105,2 milliárd forintot fordíthatnak a vidékiek lakásfelújításra, ám a korábban meghatározott összeget megduplázva, immáron a keretösszeg felét lehet társasházi és lakásszövetkezeti energiahatékonysági és megújuló energiás projektekre felhasználni.

Mivel az építőiparban fellendültek a munkálatok és időközben jelentősebb áremelkedés is megfigyelhető volt, ezért jelentős csúszások váltak mindennapivá a projektekben. A pályázat ezekkel a határidős késésekkel is számol a legújabb változatában, illetve a költségtérítést is közel a duplájára emelte a nyílászárók fajlakos költségében. Azonban nem csak az ajtókra és ablakokra szánt összeg változik, hanem jelentősen emelkedik a szigetelések elszámolható költsége is. Az időket pedig bőségesen kitolták, hogy a projektek biztonságosan kivitelezhetőek legyenek és a befejezési határidőből se csússzanak ki, így megnövelték a hitel rendelkezésre tartására szolgáló időszakot is.

Lakás korszerűsítés 0% kamattal, akár 20 éves futamidőre

Talán kicsit félrevezető lehet a Széchenyi program keretében pályázatként feltüntetett kiírás, ugyanis a gyakorlatban egy hitelkérelemről van szó, amely nulla százalékos kamatozású. Vagyis az összeget szépen lassan, de vissza kell fizetni és nem egy vissza nem térítendő támogatásról van szó. Azonban a hitelnek a lehető legkedvezőbbek a felvételi feltételei, amelyeket akár 20 éves futamidőn át is törleszthetünk. Ebben az uniós hitelprogramban részt vehetnek természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek egyaránt.

Hiteligényünket személyesen az ország 642 MFB Pontján és akár online is leadhatjuk. Az MFB Pontok listáját a következő linken keresztül tekinthetjük meg: https://www.mfb.hu/mfb-pont-kereso, míg az online hitelkérelmünket itt tudjuk leadni: https://www.mfb.hu/online-hitel. Ebben a felhívásban napelemre, ablakcserére, hőszigetelésre és egyéb, energiahatékonyság javítására szolgáló tevékenységre lehet forrást igényelni, mindössze 10% önerő mellett. A 90%-ot fedező hitel családi házak esetén 10 millió forint, a társasházi lakásoknál pedig lakásonként 7 millió. Fontos, hogy ez a hiteltípus családi házak esetén 5 millió forintig, lakásoknál 1,5 millió forintig nem igényel zálogjogot sem.

Ezek a legfontosabb változások a termékleírásokban

 • A központi régión kívül a társasházi és lakásszövetkezeti igénylők esetében a 105,2 milliárd forintos keretösszegből a korábban rendelkezésre álló 25%-ról 50%-ra emelkedik, ám a központi régióban változatlanul 25% marad.
 • A kölcsönszerződés rendelkezésre tartási ideje természetes személyek esetén 18 hónapra emelkedik amely akár 3 hónappal is meghosszabbítható, a társasházak/lakásszövetkezetek esetén pedig ez az idő 24 hónapra növekedett.
 • Ugyanennyi hónapra emelkedtek a projektek fizikai befejezésének határidejei is, vagyis természetes személyek esetén 18 hónap, társasházak esetén 24 hónap.
 • A természetes személyek esetén a hitelkérő felső korhatárát 75-ről felemelték 80 évre, azaz idősebb korig engedik a hiteltörlesztés maximális futamidejét is.
 • Megduplázódott az elszámolható munkadíj mértéke is, amely korábban az anyagköltséghez viszonyítva 60% volt, októbertől pedig már 120%-ra emelkedik.
 • A társasházi és lakásszövetkezeti igénylők esetén a fedezettségi szintet megfelezték, így 20%-ról, 10%-ra módosult.
 • A használatbevételi engedély 180 napos határidejét eltörölték, így friss használatbavétellel is részt lehet venni a programban.
 • Az energetikai szakértő költsége is elszámolható csupán a számla benyújtásával.
 • Az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanok közé bekerültek a többlakásos épületek és a sorházak is, amelyek eddig kimaradtak a kiírásból.
 • Bevezetésre kerültek a kisebb társasházak esetén igénybe vehető megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek.

Fontosabb változások az eljárásrendben

 • A kölcsönügyletbe bevont Adóstársakra vonatkozó feltételek pontosításra kerültek.
 • Természetes személyeknél kiegészítésre kerültek az ingatlantípusok.
 • A nyílászárók fajlagos költséghatárát 60.000 Forintról 110.000 Forintra emelték
 • A hőszigetelésre elszámolható 15.000 forintot 20.000 forintra módosították.
 • Feltételes szerződés helyett elegendő a kivitelezőtől kapott árajánlat is.
 • Pontosították az elfogadható tulajdoni lapok másolati típusait.
 • A társasházi és lakásszövetségi igénylők esetén a területfoglalási díj, a munkaterület őrzés költsége is bekerült az elszámolható költségek közé.