Már október eleje óta elérhető hazánkban egy rendkívül kedvezményes pályázat, egy 0%-os kamatozású hitel, amelyet a lakossági energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások alkalmazására vehetnek fel az igénylők. A hivatalosnak tűnő név mögött azonban olyan megoldások bújnak meg, mint a napelem telepítés, a nyílászáró csere vagy a szigetelés kialakítása. A keret óriási, hiszen a lehetőség a Pest megyén kívüli térségek számára több, mint 105 milliárdos hitelkeretet biztosít és egy módosításnak köszönhetően ennek a keretnek már a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek.

Bár tény, hogy az utóbbi időben a hazai építőipar óriási fellendülést könyvelhet el magának, ez egyben az építőipari szolgáltatások és építőanyagok áremelkedését is magával hozta. A jelentős áremelkedés, a munkaerőhiány és az elhúzódó nagyobb építkezések miatt pedig nagy szükség volt már erre a csomagra, amely megoldást nyújthat ezen problémákra. A pályázat két külön hitelprogram keretében érhető el, így a VEKOP (küzép-magyarországi régió) mellett GINOP (konvergencia régiónak) konstrukcióban is. A módosító szabályozásokat már 2018. október 4-én hatályba is léptették, ezért az már mindenkire érvényes, azokra is, akiknek ügye már folyamatban volt vagy éppen elbírálás alatt állt.

Mi is ez a lehetőség pontosan?

Bár pályázatnak hirdetik, tulajdonképpen egy hitelkérelemről van szó, amely ténylegesen nulla százalékos kamatozással érhető el bárki számára és akár 20 éves futamidőre is kérhető. Az Európai Uniós hitelprogramban részt vehetnek természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek egyaránt. A kérelmeket pedig az országban található, közel 650 MFB Pont bármelyikén vagy akár online is be lehet adni. A legfontosabb lakásfelújításhoz szükséges, költséges megoldások leírhatóak a pályázati összegből, így például a hőszigetelés, a napelem rendszer vagy az ajtó és ablak csere is. Persze ezeken kívül, más energiahatékonyság javítására szolgáló tevékenységre is kérhetünk forrást.

A megpályázható hitel mindössze 10%-os önerőt vár el és a maradék 90%-ot kamatmentes hitelként kaphatják meg a nyertesek. Családi házak esetében maximum 10 millió forint igényelhető, míg társasházak esetén, lakásonként 7 millió forint. A teljes futamidő a 20 évet is elérheti, miközben nem vár el jelzálogjog bejegyzést sem (családi házak esetén 5 millió forintig, társasházak esetén pedig 50 millió forintig – amely lakásonként 1,5 millió forint lehet). Persze nem ez az egyetlen hasonló hitel, hiszen egyre több 0%-os EU-s hitel lát napvilágot. Azonban a KKV Technológia Hitel néven igényelhető hitelkerete az érdeklődés alapján, már jövő nyárral kimerülhet. A legfrissebb adatok szerint ugyanis hetente 1-2 milliárd forintos igénylés érkezik be országszerte az MFB Pontok valamelyikéhez az 1-50 millió forint közötti forrásokra, így mind a lakossági, mind a szövetkezeti, mind pedig a KKV szektornak érdemes időben beadnia az igényeket, mert a keretek rendkívüli gyorsasággal merülnek ki.

Az így is kedvező feltételeket októbertől még kedvezőbbé tették

A pályázatot mindenkinek érdemes kihasználnia, aki szeretne egy komfortosabb, energiahatékonyabb és modernebb otthont. A magánszemélyek által felvehető összeg ugyanis már 500.000 forinttól elérhető és akár a 10 millió forintos keretösszeg is lehet. A visszafizetést pedig akár 20 évre is kérhetjük, teljesen kamatmentesen, garantáltan a futamidő végéig. Azokkal az eszközökkel és felszerelésekkel pedig, amelyeket beépíttetünk, a visszafizetés is egyszerűen kigazdálkodható. Gondoljunk csak bele, hogy egy lakás, amelyben korszerű hőszigetelés, gazdaságos napelem rendszer és jól záródó és szigetelő ajtók és ablakok vannak, milyen kevés energiával képes fenntartani magát. Így a rezsiköltségen egy átlagos családi ház esetében, akár havi szinten több 10.000 vagy 100.000 forintot is spórolhatunk, amelyből könnyedén lehet a kamatmentes kölcsönt törleszteni.

A természetes személyeknél az életkori korhatárt egy módosítással nemrégiben felemelték 80 évre, így az idősebbek is élhetnek a lehetőséggel. Fontos változás volt még, hogy a munkadíj mértéke, az elszámolható anyagköltséghez viszonyítva is megduplázódott, így 60%-ról 120%-ra emelkedett. A nyílászárók esetén pedig a fajlagos költséghatárt megnövelték 60.000 forintról 110.000 forintra, a határoló szerkezetekre vonatkozó hőszigetelések költséghatárát pedig 15.000 forintról 20.000 forintra módosították. Fontos változás volt még, hogy a társasházi és lakásszövetkezeti igénylők esetén, a területfoglalási díjat és a munkaterület őrzési költséget is bevonták az elszámolható költségek közé. Így nem csak a családi ház tulajdonosok, hanem a társasházi lakás tulajdonosok is rendkívül kedvező feltételeket kaptak a módosítások által.

Megéri korszerűsíteni az otthonunkat

Egy régi épület újraszigetelésével hatalmas összegeket lehet megspórolni, hiszen akár 40-50%-os megtakarítás is elérhető a családi ház leszigetelésével. Míg régen szokás volt jól felöltözni otthon és közelebb ülni a kandallóhoz vagy a tüzelős kályhához, ma már szeretünk inkább rövid pólókban lenni télen is a lakásunkban. A kényelem és a komfort a XXI. század egyik követelménye, így a régebben épült házaknak is szükségük van a felzárkózásra.

Ahhoz viszont megfelelő szigetelésre van szükség, nem elég egy korszerűbb fűtési rendszer. Ez a nulla THM-es hitel lehetőséget kínál a régebbi ingatlanok tulajdonosainak is, hogy modern otthont varázsoljanak maguknak. A komplex napelem rendszerrel, a tökéletes hőszigeteléssel, a nyílászárók modernizálásával és egyéb energetikai fejlesztéssel a legrégibb házak is kényelmes, meleg otthonná alakíthatóak, ahol a havi rezsiköltségen tetemes összegeket spórolhatunk. Sok esetben pedig nem csak a hitel havi díját fedezik a korszerűsítés miatt pénztárcánkban maradt összegek. Így nem érdemes kihagyni ezt a lehetőséget.