A tető, homlokzat, falazat szigeteléséről már sok szó esett, rengeteg cikk jelenik meg szükségességéről és pótolhatóságáról. Nem csak energiagazdálkodás miatt fontos téma, de egészségügyi szempontból is, érdemes tehát foglalkozni vele. Az elmúlt évek során sajnos az áram és fűtési költségek emelkedése nem csak a szolgáltató áremelése miatt következett be, de a szélsőséges időjárásnak köszönhetően is. Télen nem ritka a -20 fokos hőmérséklet sem, a nyári 40 fokos több napon át tartó kánikula pedig ugyanúgy igénybe veheti a nem megfelelően szigetelt lakástulajdonosok pénztárcáját.

Míg télen rengeteget spórolhat fűtésszámláján, addig nyáron a kevesebb légkondicionáló vagy egyéb hűtő berendezés áramszámláján spórolhat. Felmerülhet azonban pár kérdés az elmúlt évek egy nagy trendjével kapcsolatban, a padló szigeteléssel. Tényleg szükséges a padló szigetelése? A fűtés vagy áramszámlán képes változtatni, vagy csak a hang szigetelésére alkalmas társasházak vagy panelházak esetében? Kevesen tudják, de az épületek teljes energiaveszteségét tekintve 20% a talaj felé veszik el. A közel egy negyedes energiaveszteséget minden háztartás megérezheti évszaktól függetlenül.

A padlószigetelés alapjai

A korábbi évtizedekre nem volt jellemző a lábazat szigetelése, pedig a pincehelyiséggel nem rendelkező épületek esetében ez már komoly problémát is jelenthetet. Az elmúlt évtizedek családi ház modellje pedig nem ezt trendet mutatta, legtöbb pince nélküli ház, az alap talapzattal rendelkező épület közé sorolható. A pincehelyiséggel rendelkező házak esetén a kivitelezők a legtöbbször használtak valamilyen szigetelési formát, hiszen a hidegebb terek felett elhelyezkedő épületeknek szükséges volt a védelem. A fizika törvényszerűségét tekintve a hő felfele terjed, azonban szigetelni kell azokat a vízszintes szerkezeteket is, melyek hidegebb terek felett helyezkednek el. Ezek az úgynevezett lefelé hűlő födémek. A padló szigetelésének hiányának egy nagy hátránya, hogy a padló különösen magas hőveszteséggel rendelkezhet.

A talaj körvonalánál veszik el a legtöbb energia, ez akkor is bekövetkezhet, ha a padlószigetelése nem egységes, azaz hiányos. Az ilyen esetekben ugyanis úgynevezett hőhidak jöhetnek létre. Ennek következtében nem csak felesleges energiát veszít az épület, de a páralecsapódástól sem lehet megóvni. A magas páratartalomnak köszönhetően pedig nem csak a falakon, de akár a bútorokon is megjelenhet a penész. A penész spórákon keresztül szaporodik. A magas páratartalom, nedves falazat, meleg szobahelyiségek tökéletes táptalaj a gomba terjedéséhez. Ezért jelenik meg legtöbbször télen, hiszen a fűtésszezon beköszöntével egyre kevesebbet szellőztetnek, az amúgy is nedves falazaton a meleg hatására lecsapódik a pára. Az egészségére is káros penész a WHO (ENSZ Egészségügyi Világszervezete) szerint számos egészségügyi kockázattal jár, mely leggyakrabban a légzőszervi panaszokkal szenvedőknek árt.

Azonban lehetnek olyan alfajai, melyek jelentősen allergizálhatnak, irritálhatják a szemet, tüdőt, az orr nyálkahártyát, bőrt és a torkot. Fontos megjegyezni, hogy önmagában csak a padló szigetelése nem ér semmit, hiszen a falazat szigetelésének hiányánál vagy rossz nyílászárókon ugyanúgy távozhat hő, és ugyanúgy keletkezhet emiatt penész a lakásban. A padló és egyéb területek megfelelő szigetelésével tökéletes összhangot érhet el az otthonában. Ennek során nagy felületű lemezeket fektetnek le, vagy egyéb anyagokkal (kőzetgyapot stb.) érik el a kívánt hatást. Érdemes már az építkezés során végrehajtani, hiszen az utólagos megoldás ennél a formánál nagy gonddal és átalakításokkal járhat. Ilyenkor számolni kell a parketta vagy egyéb padló felszedésével, a belmagasság csökkenésével és a küszöbök átrakásával is. A rengeteg felfordulásról pedig nem is beszélve, ezért érdemes már az épület megépítése során kalkulálni ezzel a lehetőséggel.

Szigetelési kisokos

A padló szigetelését általában kétféle módszerrel szokták végezni, az egyik leggyakoribb eset, hogy a vízszigetelés fölé helyezik el a funkcionáló anyagot, a másik csak egyedi esetekben alkalmazandó, mely során a tömörített kavicságyra kerül a szigetelőanyag. Talajon fekvő padló az alábbi rétegekből állhat: burkolat, ágyazóréteg, aljzatbeton, technológia fólia, hőszigetelés, vízszigetelés, aljzatbeton, tömörített homokos kavicságy, termett talaj.

Itt is látható, hogy a hőszigetelés a nedvességhatástól védve helyezkedik el. Bár a padlószigetelésekre is számtalan lehetőség található, a fújható szigetelés a legtökéletesebb megoldás, amellyel kőzetgyapot granulátummal, természetes módon képesek lakások padlóit szigetelni. A fújható szigetelést egy csövön keresztül juttatják el a célterületre, ahol egyenletesen eloszlik, és résmentes szigetelést biztosít. A granulátum továbbá távol tartja az élősködő rovarokat, bogarakat, rágcsálókat és a penészt is. Így a rendkívül komfortos épület egészséges és biztonságos környezetet is biztosít mindenki számára.