Árvizek, viharok, földcsuszamlások, tornádók. Egyre gyakrabban olvassuk, vagy látjuk a tévében ezeket a híreket. A szenvedő, otthonaikat elvesztő emberek képe mára teljesen hétköznapi, elég bekapcsolni a híreket, és nem hallunk mást, csak borzasztó események sorozatát, amiért mindig az embert tehetjük felelőssé.

Miközben a technológia folyamatosan fejlődik, és a javulásra ad reményt, nem látjuk azokat a lépéseket, amik tényleg gyökeres változásokhoz vezetnének. Hiába van meg hozzá a tudásunk és a lehetőségünk, a kényelem, a boltok tömkelege arra vezetnek vissza, hogy sokkal könnyebb legyen nem csinálni semmit. Egyre többen élünk a bolygón, a problémák kezdenek elfajulni.

Általában a multinacionális cégekről lehet elmondani, hogy több széndioxid kibocsátásáért felelősek, de az egyszerű emberek is hozzájárulnak a Földünk állapotához. Ma már szinte minden családban legalább egy jármű van, amit használnak az iskolába menéshez, a munkába járáshoz, bevásárláshoz. Az eldobható műanyagok a fénykorukat élik, lassan a gyümölcsöket és zöldségeket is így tudjuk csak megvenni.

Ráadásul az energiafelhasználásban sem vagyunk a legjobbak, sokszor feleslegesen használunk többet annál, mint amire tényleg szükségünk lenne. Ezek az állapotok mind oda vezetnek, hogy együttesen rontsuk tovább az ózonréteget, és járuljunk hozzá a globális felmelegedéshez.

Milyen energiát használunk?

A 21. századra az energia az egyik legfontosabb alapja a modern társadalomnak. Miközben néhány ország a múltban ragadt, és elképzelhetetlen körülmények között él, addig a legnagyobb és legmodernebb országok nagy energia felhasználók lettek. Ha belegondolunk, akkor a felkeléstől a lefekvésig folyamatosan energiát fogyasztunk. Ez a lámpa felkapcsolásánál kezdődik, de a telefonunk is hozzájárul ehhez, már a használata is energiát vesz igénybe, hiszen az akkumulátorok árammal töltődnek fel. A főzéshez, mosáshoz, fürdéshez mind-mind energiát használunk.

Ezt az energiát azonban senki nem kapja ajándékba. Általában kőolajból és szénből állítják elő, aminek a termelése során olyan káros anyagok kerülnek a légtérben, ami tovább rontja a helyzetet. Sok országban, így Magyarországon is létezik atomerőmű, ami szintén az energia előállítására szolgál, de ennek a veszélyét is mindenki ismeri, főleg a csernobili történtek után. Összességében véve bár fontos, hogy fel tudjuk kapcsolni a villanyt és fel tudjuk tölteni a készülékeinket, de ezért hosszútávon nagy árat kell fizetnünk. 

A megújuló energia

Szerencsére egyre többen fordulnak a megújuló energiaforrások felé, hiszen miközben a kőolaj és a szén lassan fogyni kezd, és csak bizonyos évre elegendő, addig a megújuló erőforrások napról napra megtalálhatóak. Ilyen lehet a víz, a szél és a nap is. Ezek nem fognak elfogyni és káros anyag kibocsátása nélkül is fel lehet őket használni. Nagy előnye, hogy nem kell félni a készletek kimerülésétől és a környezetre ártalmas gázoktól. Azonban hátrányuk, hogy nem minden domborzati adottság alkalmas a hasznosításukra.

Vannak olyan országok, ahol általánosságban elmondható, hogy rengeteget süt a nap, és érdemes napelemes paneleket elhelyezni. Azonban Magyarország nem ezek közé tartozik, itt sokkal több az esős órák száma. A szélről ugyanez elmondható, nem ugyanolyan nagy a valószínűsége az alföldön, mint a hegységeknél. 

Mit tehet egy ember?

Szokták mondani, hogy sok kicsi sokra megy, és ez a Földünkre is igaz. Ha csak egyetlen ember is megteszi a szükséges változásokat, akkor hozzátesz a jó lépéshez. Amennyiben minden ember megpróbálna egy kicsit változtatni a szokásain, már látható javulásokat érnénk el. Ez olyan lépéseknél kezdődik, mint az energiafelhasználás. Például kapcsoljuk le a villanyt, amikor elhagyjuk az egyik szobát, különösen figyelve a fürdőszobára.  agy esténként kapcsoljuk ki a tévét, amikor fáradtak vagyunk, nehogy véletlenül elaludjunk.

Itt jön a képbe a hűtési és a fűtési technika, amit alkalmazunk. Például a folyamatos meleg miatt egyre népszerűbb a légkondik használata, azonban enélkül is meg tudnánk élni. Magyarországon például nem jellemző a hosszú meleg, és esténként ki tudjuk szellőztetni a lakást. Ha úgy döntünk, hogy nem használunk légkondit, akkor már tettünk valamit a Földünkért. Emellett a házunkat is el tudjuk úgy készíteni, hogy minél kevesebb energiát fogyasszon, még akkor is, ha nem áll módunkban passzívház felépítése.

A szigetelés fontossága

A szigetelés egy olyan dolog, ami elsőre nem tűnhet fontosnak. Sokan nem tudják, hogy egy rossz nyílászáró akár 30%-kal is ronthat az energiafogyasztáson. Ez nemcsak azt jelenti, hogy több lesz a villanyszámlánk, hanem, hogy többet használunk az olyan nem megújuló forrásokból, amik már így is a végüket járják. Házfelújításnál vagy házépítésnél mindenképpen gondoljunk erre is.

Napjainkban a legjobb lehetőség a fújható szigetelés választása. Ilyenkor nem képződnek hőhidak, így a későbbiekben sem kell attól tartanunk, hogy a kinti hideg, vagy a meleg valamilyen módon bejut a lakásba. Eddig csak a kőzetgyapotot szoktuk erre felhasználni, azonban napjainkban már cellulózból, üveggyapotból és fagyapotból is készülhet. Kérjük ki szakemberek véleményét.