Az üveggyapot fújható szigetelési eljárás Magyarországon már nem egy forradalmian új megoldás, hiszen évek óta használják a klasszikusnak mondható cellulóz alapanyag mellet. Jelen esetben az üveggyapot már színében is eltér a hagyományos üveggyapotfajtától, így könnyedén azonosítható fehér színéről.

Az eljárás során a gyapotdarabkák néhány centiméter hosszú szálakban tapadnak vattapamacsként össze, hópihére emlékeztető anyagként. Szállítását és csomagolását összepréselt állapotban valósítják meg, így egy-egy 16 kilogrammos zsák tartalma akár több mint egy, akár másfél négyzetméter felületre is elegendő lehet.

Az üveggyapot fújását gépesített technológiával valósítják meg úgy, hogy a szigetelőanyag szállítócsövön keresztül jut el a célterületre. Ezt a fajta szigetelést elsősorban a tetőterek szigetelésekor használják előszeretettel, de akár padlók vagy falak szigeteléséhez is alkalmazható. A fújható üveggyapot szigetelés előnye, hogy könnyedén eloszlik a felületen, jól szigetel, tűzálló, ellenáll a penészesedésnek és távol tartja a rovarokat, élősködőket is. A jó hangszigetelési tulajdonsággal is rendelkező anyag kiváló szigetelőként az egyik legnépszerűbb eljárás, amit a harmonizált szabvány: MSZ EN 14064-1 szabályoz. Ez az előírás a gyártók által igazolható tulajdonságokat és vizsgálataikat foglalja össze és teszi kötelezővé.

A fújható üveggyapot egyszerűségében rejlik a legnagyobb előnye

A fújható üveggyapot hőszigetelés előnye, hogy a régi és új ingatlanokban is könnyedén alkalmazható. A szigetelés rendkívül gyorsan kialakítható, így akár 1 munkanap alatt hézagmentesen elkészíthető a legnehezebben elérhető helyeken is. A rendkívül könnyű anyag 20 centiméter vastagságban is kevesebb, mint 2,5 kg négyzetméterenként, így nem terheli a födémet.

Az üveggyapot nem tartalmaz veszélyes anyagokat így nem gombásodik, nem vonzza a rágcsálókat és a rovarok is elkerülik. Előszeretettel alkalmazzák fafödémek esetén, hiszen e száraz technológiának nincs szüksége nedvességre az épületszerkezetben sem. Azonban a párát átereszti, így nem tud kialakulni semmilyen gombásodás a felületen. Előnyeit kihasználva a magyarországi felhasználása elsősorban a tetőterek-padlásterek szigetelésére koncentrálódik. Gyakran használják felújításhoz és szigetelőanyag pótláshoz-bővítéshez is.

Az egyik legideálisabb hőszigetelő anyag

A fújható üveggyapottal végzett kivitelezése során az anyagot a legszűkebb helyekre is befújhatjuk, így az egyik legegyszerűbb szigetelési eljáráskén tartják számon. Az anyag nem veszi fel a levegő páratartalmát sem, így hosszútávon alkalmazható, hiszen nem romlik időközben sem a hőszigetelő teljesítménye. Európa számos országában alkalmazzák könnyűszerkezetes épületek üregeinek és falszerkezeteinek kitöltésére, valamint külső burkolatok mögötti szigetelésre.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) – ld. 54/2014 (XII.5.) 2014-es BM rendelete alapján, ezek a típusú szigetelések nem tűzveszélyesek. Így megállapítható, hogy a fújható üveggyapot egy hatékony és gyors módszer, amely hézagmentesen alakítja ki a szigetelési felületeket, kis terheléssel jár és még az épület tűzvédelmét is javítja azáltal, hogy nem éghető anyagként kerül a szerkezetbe.