A leggyönyörűbb lakásokat és lakóik életét is tönkreteheti, ha a lakás valamilyen oknál fogva elkezd penészesedni. Nem elég, hogy a szobák esztétikai kinézetét is tönkreteszik, de különböző betegségeket is okoznak.

Ha látszólag minden ok nélkül hosszabb ideje orrdugulásunk van, köhögünk vagy fuldoklunk, érdemes benézni a rejtett zugokba, szekrények mögé és sarkokba, mert nagy valószínűséggel a penész okozza ezeket a kellemetlen tüneteket.

A mennyezeten, a falakon, az ablakoknál vagy a bejárati ajtó környékén kialakult penész könnyen észrevehető, ezért ezeket még időben tudjuk okosan kezelni, azonban a megbújó penésszel már nehezebb a dolgunk. A penész pedig nem válogat. A hiedelemmel ellentétben nem csak a régi lakásokat teszi tönkre, hanem a nem megfelelően szigetelt, új építésű lakásokban is otthonra lel. Tipikus hiba, hogy a tégla építésű családi házaknál túl gyors ütemben zajlik az építkezés és a beköltözés túl korán zajlik a száradáshoz képest. Ilyenkor a magas páratartalom ideális környezett biztosít a penész megtelepedésének.

A legismertebb penészlelő helyek a lakásban

A penész leginkább a hűvös, párás, sötét zugokat kedveli, ezért mindenekelőtt célszerű az ilyen részeket átvizsgálni. Tipikus penészlelő hely lehet az ajtók és ablakok környéke, a konyhában a mosogató körüli terület, a nagyobb bútorok mögötti részek, a fürdőszobai mosdó alatti rész, a kád környéke vagy a padlásszobák elhagyatott részei, de a szobanövények cserepeiben is találkozhatunk vele.

A veszélyes penésztől véd meg bennünket a jó szigetelés

A veszélyes penésztől véd meg bennünket a jó szigetelés

Fontos megjegyezni, hogy a penész erősen allergizáló hatású és elsősorban a gombákra érzékenyeket viseli meg leginkább, de káros a kicsi gyermekekre és az idősekre is. Sajnos az olyan lakásokban és házakban is magas lehet a gombaspórák koncentrációja, ahol látszólag nincs is penészesedés. Azonban gyakran nem látható helyen alakulnak ki penészfoltok, a ház szerkezetén belül. Igen gyakori penészlelőhely a gipszkartonfalak mögötti terület vagy a tetőszerkezet alatti rész, esetleg a falak mikrorepedései is.

Fújható szigeteléssel a penész ellent

Akár meglévő penészről, akár egy új építésű ház kialakításáról legyen is szó, a szakértők egyetértenek abban, hogy egy jó szigetelés minimálisra csökkenti a penész kialakulását és ezzel együtt csökkenti a vele járó betegségek előfordulását is. A megelőzés és a problémamegoldás azonban egyszerűbb, mint gondolnánk, hiszen csupán egy hőhídmentes szigetelésre van szükségünk, hogy száműzzük a penészt az otthonunkból.

A 21. századi szigetelési típusok közül, erre a fújható szigetelés a legoptimálisabb megoldás. A módszer lényege, hogy a befújásos technológiával eloszlatott, hab formájú üveggyapot úgy terjed szét a megfelelő területeken, hogy ott esélyt sem adjon a penész megtelepedésének. Ráadásul rendkívül jól szigetel, így télen benn tartja a meleget, nyáron a hűvös levegőt. A módszer teljesen természetes alapanyagú, gyors, csendes, költséghatékony és tűzvédelmi szempontból is kiemelkedő.