A szigetelések hasznosságáról és pénzbarát mivoltáról eddig is sokat beszéltünk, ám arról, hogy otthon önmagunk hogyan állhatnánk ennek neki, arról alig esett szó. Pedig egyes szigeteléseket mi magunk is elvégezhetünk vagy valamilyen praktikát alkalmazva kiválthatunk átmenetileg.

Emellett sokan azt gondolják, hogy a tökéletes szigetelésű házak valami hi-tech kinézetű, sci-fi filmekbe illő méregdrága épületek, miközben a valóság az, hogy okosházat vagy passzívházat már egy átlagos családi háztartás is ki tud gazdálkodni. Ráadásul a tökéletesen szigetelt ház hosszú távon bőségesen megtérül.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a szigetelés nélküli vagy a rosszul szigetelt házak csak úgy árasztják magukból ki a drága és kellemes hőt. Télen így gyorsabban lehűl a lakás, nyáron pedig megsülünk a tikkasztó meleg szobákban. A szigeteléseknek köszönhetően 3-5 Celsius fokkal is emelkedik az ingatlanunk belső hőmérséklete, így sokkal kevesebb rezsiköltség is elegendő a fenntartásához. A passzívházak – bár valóbban drágábbak – képesek nullázni a havi fűtési és hűtési költségeinket. Ahhoz viszont, hogy spóroljunk akár egy kisebb befektetés vagy házi praktika is elegendő.

Házi praktikák, hideg ellen

Amennyiben szeretnénk hőérzetünket vagy a lakás hőmérsékletét növelni télen, érdemes párásítani, például a radiátorokra rakott vízzel. Ha tengeri sóval dúsítjuk, akkor még a levegőt is képes dúsítani és nyákoldó hatással is bír, valamint a penészesedés ellen is véd. A huzat a másik probléma, ami örök ellensége a hideg lakásnak. Szellőztessünk sokat, hogy oxigéndús levegő jusson a házba, de 5 percnél tovább ne hagyjuk nyitva az ablakokat. Gondoskodjunk a huzatmentes szigetelésen, akár egy összecsavart pléddel az ablakoknál, akár az ajtók gondos becsukásával.

Fontos az is, hogy gondosan öltözzünk fel otthon és ne a lakást akarjuk nyári szintre emelni. Fogadjuk el télen, hogy hideg van és ne rövid pólóban és zokni nélkül, egy szál boxer alsóban flangáljunk otthon, bármennyire is kényelmes. Vegyünk fel trikót, pólót és akár szabadidő ruhát is ha kell, így jelentős összegeket spórolhatunk a fűtésszámlán. Azonban ha azt tapasztaljuk, hogy mindenképpen szigetelési problémánk van, akkor kérjük ki egy szakember véleményét és kérjünk árajánlatot a lakásunk szigetelésére.

Praktikus megoldások szigetelési hibák ellen

A kisebb szigetelési problémákat akár mi magunk is orvosolhatjuk otthon. 1 cm alatti résekhez például elég habszivaccsal vagy gumiból készült szigetelő anyaggal betömíteni a réseket. 1-2 centiméter között ajtóseprűt is beépíthetünk amelyre egy öntapadós előre gyártott elem és csak fel kell ragasztani a kívánt felületre – általában az ajtó aljára. 2 cm felett ajtóalátétet, habszalagot használhatunk. Azonban ezek csak kisebb hibák esetén használhatóak vagy kisegítő lehetőségként.

Ha nagy gond van a szigeteléssel vagy a házunk nem is rendelkezik hőszigeteléssel, akkor bátran felkereshetünk olyan fantasztikus megoldást kínáló szolgáltatókat, amelyek rövid idő alatt képesek leszigetelni a ház minden szegletét. Ilyen megoldást kínálnak a fújható szigetelések is, amelyek számtalan előnnyel rendelkeznek a konkurenciákhoz képest.