Azt már talán mindenki tudja, hogy a szigetelés felújítás, vagy építkezés során mennyire fontos, és elmaradhatatlan dolog, mégis az emberek többsége rendszerint megnyugszik attól, ha a külső házfal szigetelése elkészült. Pedig valójában ezzel még a szigetelés egyáltalán nem ér véget, hiszen a ház falainak szigetelése mellett nagyon fontos a lábazat szigetelése is, főleg ha ezzel a célunk a fűtési költségek lefaragása. Ha a lábazati szigetelés elmarad, akkor mondhatjuk, hogy lényegében csak fél munka lett elvégezve.

Az emberek nagy része általában mégis megfeledkezik a lábazat szigetelésének fontosságáról, pedig egy új építésű családi ház esetében, ahol mondjuk modern falazóblokkok lettek használva is, elengedhetetlen, hogy nem csak a homlokzatra, hanem a lábazatra is sor kerüljön.

Ha elmarad a lábazati szigetelés, jön a penészedés?

Egy felújítás alkalmával teljesen érthető, ha a lakás tulajdonosa szeretne a költségekből egy kisebb-nagyobb összeget lecsípni, mégis szakértők szerint vannak bizonyos dolgok, amin nem szabad, és egyáltalán nem éri meg spórolni. Az egyik ilyen dolog például az épület lábazatának a megfelelő szigetelése. Ez ugyanis nem csupán a fűtési költségek csökkentésében lehet hasznos, hanem egy ház állagának védelmében is nagyon fontos szerepet tölt majd be.

Fontos tudni, hogy ha valamilyen oknál fogva mégis elmarad az ingatlan szigetelése, vagy adott esetben a lábazat nem megfelelően lett kialakítva, akkor különböző kellemetlen dolgokkal is szembe találhatjuk magunkat. Sok esetben ezek később plusz kiadásokat jelentenek, főleg ha idő közben különböző károk is keletkeztek a megfelelő szigetelés hiánya miatt. Ha a lábazat nem lett szigetelve, akkor külső fal, illetve a lábazati beton érintkezésénél olyan hőmérséklet különbségek fognak kialakulni, melyeknek hatására igen gyakran fordul elő az, hogy a falon csapódik le a pára, ez pedig rövid időn belül csúnya penészedést tud okozni.

Emellett az őszi-téli, nyirkosabb, csapadékosabb időjárás idején a beszivárgó és a talajból felcsapódó nedvességek olyan komoly károkat képesek okozni az épületben, melynek javítása igen nagy költségekkel fog járni. Ezek a károk elkerülhetőek lehettek volna, megfelelő lábazati szigetelés kialakításával. Ebből kiindulva egyértelműen megmutatkozik, hogy egy családi ház állagának védelmében is igen nagy szerepet tölt be a lábazati szigetelés, melyet minden esetben el kell látni hőszigeteléssel és vízszigeteléssel is.

A hőszigeteléssel elkerülhetőek a hőhidak, megelőzhetőek a penészedések, hiszen segítségével meg tudjuk akadályozni a páralecsapódást. A vízszigetelés pedig értelemszerűen a talajból felszivárgó nedvességtől nyújt védelmet, így ennek is nagyon fontos szerepe van az épület statikus állapotának megóvásában, és a hőszigetelésben is. Hiszen egy átnedvesedett fal stabilitása gyors léptekben, rohamosan indul romlásnak, ilyen esetben pedig sajnos a hőszigetelő anyag, mely a homlokzaton található, veszít a hőszigetelő tulajdonságából is.

Jobb később mint soha: Megoldás lehet az utólagos szigetelés

Ha az építkezés során, valamilyen oknál fogva elmaradt a szigetelés, vagy egy régen épült ingatlant szeretnénk felújítani, akkor nem kell kétségbe esnünk, hiszen lehetőségünk van az utólagos szigetelésre is. Ez segíthet abban, hogy havi szinten igen szép összeget tudjunk lefaragni a fűtésszámlából ősszel és télen, hiszen egy családi ház rezsiköltségeinek 70%-át általában a fűtési költségek szokták kitenni. Emellett azonban a megfelelő szigetelés előnyeit nem csak télen, hanem nyáron is ki tudjuk élvezni, így ez valóban egy hosszú távú befektetésnek számít.

A hatalmas kánikula idején sokkal hamarabb felforrósodhat a lakás, ha nem megfelelő, vagy egyáltalán nincs is szigetelés. Ha például utólagos szigetelés után azt vesszük észre, hogy nincs olyan fullasztóan meleg odabent, mikor kint éppen a legmelegebb időjárás tombol, akkor annak egyértelműen a szigetelés az oka. Sőt, ilyen esetben ha van klímaberendezésünk, akkor azt is sokkal ritkábban, kevesebb időre kell majd bekapcsolnunk, így ennek a használata is jóval költségkímélőbb lesz majd.

Hogyan zajlik az utólagos szigetelés?

Első körben már az is nagyon jó, ha belátjuk, hogy mennyire fontos a megfelelő szigetelés, és még ha eddig valami miatt ez el is maradt, most már nem szeretnénk tovább halogatni a dolgot.

Először mindenképpen érdemes megnézni a nyílászárók, az ablakok, és ajtók állapotát. Ha ezek nem régiben hőszigeteltekre lettek lecserélve, akkor máris nekiláthatunk a szigeteléssel járó munkálatoknak. Ebben az esetben sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a hideg nem csak a ház homlokzatán, illetve a tetőn keresztül tud bejönni a lakásba, így ha elmarad a lábazati szigetelés, akkor kijelenthetjük, hogy szinte felesleges munkát végeztünk el, hiszen így ugyanúgy ki fog szokni a lakásból a meleg.

Szigetelés során valószínűleg hamar fel fog merülni bennünk a kérdés, hogy mégis mivel szigeteljünk? Mi a leghatékonyabb? A válasz sok esetben egyáltalán nem egyszerű. Általában polisztirol és kőzetgyapot szigetelést szoktak a leggyakrabban használni, ám a különböző kivitelezők és gyártók számos egyéb, homlokzati hőszigetelő anyagot tudnak még kínálni számunkra. Ha nehéz a döntés, próbáljuk meg kicsit mélyebben beleásni magunkat a témába, ám ha erre nincs időnk, akkor egyszerűen csak kérjük ki egy megfelelő tudással, és tapasztalattal rendelkező szakember véleményét is.