A környezetvédelem fontossága évtizedek óta foglalkoztatja a szakembereket, de csak az elmúlt egy-két évtizedben sikerült ennek fontosságát az építőiparban is megalapozni. Az innovatív építési technikák már nem csak speciális igényű megrendelőket szolgálnak ki, de egyszerű háztartásokba is fellelhetők már. A folyamatos fejlődés nem csak a eletronikai világra jellemző, de a legtöbb iparágra is. Ez az innováció nem csak a passzív vagy aktív házakra érvényes, de a frissen épült házak legtöbbjénél már megtalálható.

Ezekben az esetekben nem csak energetikai szempontból csökkenthetik költségeiket a tudatos házépítés során, de ezzel párhuzamosan ökológiai lábnyomunkat is mérsékelhetjük a világban. Mi számít mégis innovatív építkezésnek? Elegendő a környezetbarát anyagok használata, illetve a modern nyílászárók beépítése?

Miért is fontos az innováció?

Az új házakban legtöbben igyekeznek a legmodernebb technikai eszközöket beépíteni. Legyen az nyílászáró vagy gépészeti megoldás. A tudatosság megjelenése nem hiábavaló, hiszen a forró nyarak és a hideg telek mind arra ösztökélik a tulajdonosokat, hogy alkalmazkodjanak a természet erőihez és az energiaköltségeiket a minimálisra szorítsák. Még ha nem sikerül egy passzív ház megálmodása, mégis sokat lehet tenni azzal, hogy leendő otthonát innovatív építési technikákkal építi fel. Legyen az a megfelelő nyílászárók kiválasztása vagy a falazat megfelelő szigetelése.

Természetesen ilyen esetekben nem csak az épület hőveszteségének minimalizálása a cél, de a leendő lakók egészségének megőrzése és komfortérzetének kialakítása is fontos tényező. Egészség szempontjából egy rosszul szigetelt vagy egyáltalán nem szigetelt lakóépület az idők során a felesleges nedvességtől és az állandó párától akár penészedhet is. A penész köztudottan káros a légzőszervrendszerre, illetve több káros egészségügyi hatással bír az ember számára. A kellemes beltéri klímához pedig elengedhetetlen a megfelelő páratartalom, mely optimálisan 40-60 százalék között van.

Mit tehet azért, hogy az otthona is környezetbarát és energiatakarékos legyen?

Mindenképp érdemes átgondolni, hogy nyílászáró vagy a falazat szigetelés korszerűsítése szükséges-e. Ha a szigeteléssel problémák adódnak, mindenképp javasolt a felújítás, hiszen nem csak spórolhat vele, de egészségét is megvédheti ezzel, ami már korszerű környezetbarát anyagokkal is kivitelezhetőek. A fújható szigetelés az egyik legkorszerűbb eljárási módszer, mely során kőzetgyapottal, cellulózzal, üveggyapottal vagy akár fagyapottal is lehetséges a felújítás. Az eljárás nem csak gyors, de kevesebb törmelékkel is jár, hiszen a szigetelés során speciálisan feltöltik a kívánt réseket. Ha a nyílászárók is korszerűsítést igényelnek, akkor fontos olyan ablakok választása, amelyek kiváló tulajdonságokkal bírnak. A fújható szigetelési forma számos előnnyel rendelkezik, környezetbarát, kevésbé költséges, telepítését tekintve tiszta, csendes és gyors lefolyású munkafolyamat.

Ez a munkafolyamat nem csak a téli hidegben fejti ki hatását, de a nyári kánikulától is megóvja a házat. Az egyre többször előforduló 40 Celsius fokot is meghaladó hőmérsékletben is képes megtartani az ideális hőmérsékletet a jól kialakított ház, lakás. Ezzel a áramfogyasztást is csökkenti, hiszen a légkondicionált épületekben sokszor hátrány a nem megfelelő szigetelés. A fújható szigetelés világszerte elterjedt, régóta használt technológia. Hazánkban még gyerekcipőben jár az alkalmazása, de vannak cégek, melyek már dolgoznak ezzel a technikával. Számtalan előnye létezik, képes a résmentes és hőhídmentes befedésre, gyors és bontás nélküli munkával.

A befújásos technikával használható kőzetgyapot, fagyapot és az üveggyapot egyaránt alkalmazható, így a környezetbarát szigetelés akár ezzel a technológiával is elérhetővé válhat. További előnye, hogy a hagyományos tekercses vagy táblás szigeteléshez képest a befújásos rendszerrel akár 20-25%-kal nagyobb hatékonyság is elérhető. Nem is beszélve a gyors és problémamentes kivitelezésről. A technológia lényege, hogy tulajdonképpen egy zárt rendszerű csövön keresztül juttatják el a szigetelés a kívánt helyre. Nem utolsó sorban a megfelelő szigetelési technika az ingatlan értékét is növeli.

Miért is fontos a környezettudatosság az építkezés során?

Sokan kétségbe vonják a globális felmelegedés létezését vagy tényét is, azonban ők sem tagadhatják le, hogy az éghajlati változások igenis végbementek az évtizedek során. Magyarországon szerencsére nem a szélsőséges értékek uralkodnak, azonban itt is megterhelő az emberi szervezet számára a 40 fokos nyári meleg vagy éppenséggel a -20 fokos hideg. Ezekhez a tényezőkhöz viszont ugyanúgy alkalmazkodnia kell az emberiségnek, legyen az az optimális ház felépítése vagy a meglévő ház felújítása. Szerencsére nem csak új ház építése során alkalmazhatóak az ilyen technológiák, hiszen felújítások során is megszabadulhat az egészségére, illetve környezetére káros anyagoktól.