Az elmúlt években egyre többet lehet találkozni aktív és passzív ház kifejezéssel. Sokan viszont nem tudják mit is rejtenek ezek a kifejezések. Az építéstechnika előrehaladtával és az egyre súlyosabb szabályokat hozó rendeletekkel karöltve nem hiába alakultak meg ezek a szavak a házak energetikai felhasználásával kapcsolatban.

Az aktív és passzív ház célkitűzése, hogy környezetbarát módon az energetikai felhasználást minimálisra szorítsa, illetve olyan technológiával rendelkezzen, amely kiváló hő és energiamegtartó szerkezettel rendelkezik. Egy új ház építése során a leendő tulajdonos dönti el, melyik számára a legmegfelelőbb. Egy passzív ház, mely során tökéletes szigeteléssel és energiamegtartással fog rendelkezni vagy aktív, mely kitermeli magának a megfelelő energiát? Tényleg csak ennyi lenne a passzív és aktív ház ismérve? Természetesen nem, hiszen mindkettő olyan funkciókkal rendelkezik, mely merően megkérdőjelezi a mostanában használt építőipari termékeket.

Passzívtól az aktívig

A passzív ház tulajdonképpen olyan épület, mely működtetése során csak annyi külső energiát használ fel, ami a cserélt levegő hűtéséhez vagy fűtéséhez szükséges. A passzív háznak az éves fűtési energiaigénye nem lehet több 15 kWh/m2-nél, energiaigényét tekintve pedig 120 kWh/m2-nél nem lehet több. Komoly szabályozások védik ezeket a házakat, nem csoda, hogy komoly kihívásokat rejt a megtervezése. Németországból származó minősítést szigorú szabályok védik. Az első ilyen ház 1990-ben épült Darmstadtban. 1996-ban hozták létre a szabvány minősítésért felelős Passivhaus-Institutot. A hőmérséklethez szükséges hőmennyiséget az épületben tartózkodó személyekből és a napsugárzásból is nyerik.

Szerencsére a minősítés nem köti ki, hogy csak lakóház lehet passzív ház, már irodáknál is alkalmazták ezt az eljárást. Jó hír azoknak, akik a vállalkozásukat biztos alapokra szeretnék építeni, hiszen egy passzív ház nem csak a költségeket csökkenti, de az innovatív gondolkodásnak köszönhetően az ügyfelek felé is pozitív képet nyújt. Ezeknek az újításoknak köszönhetően gyökeresen megváltozhat az építészet a közeljövőben. A tervezők, a minél magasabb és látványosabb épületek helyett a környezettudatosságot és energiatakarékosságot tűzték ki célnak. Ezek a szempontok különösen fontosak a mai világban, hiszen a globális felmelegedés már nem csak egy jelzés a természettől. Komolyan kell venni minden döntést az emberiségnek, hogy az ökológiai lábnyomát visszaszorítsák. A hagyományos energiaforrások sajnos végesek. Magyarországon 2009-ben épült meg az első passzív ház, mely elnyerte a németországi minősítést. Ez a minősítés nem csak garanciát jelent a ház működőképességével kapcsolatban, de egy bizonyos presztízst is képvisel.

Aktív házak jelenségei

Az aktív házak jelensége ugyanúgy gyógyír lehet az éghajlatváltozásokra és az ökológiai lábnyom csökkentésére. A környezettudatos építészet lényege, hogy a ház megtermeli a saját fogyasztását. Egy olyan rendszerre épült ház lehet csak a jövő kulcsa, mely nem fogyasztja, hanem termeli az energiát. Az első magyar aktív ház maximálisan meghaladja ezeket az elvárásokat. Az éves energiavesztesége minimális, fogyasztása évi 15kW/m. Az aktív ház lényege a központi hővisszanyerő szellőztetőrendszer. A használt levegőt és a párát kijuttatja az épületből, a melegét azonban visszatartja. A szellőztetőrendszer a használt levegő hőjének 90%-át képes visszanyerni. Az ilyen házaknál érdemes épületfelügyeleti rendszer kialakítása. Hiszen a tárolt értékek felügyelete során számos tanulságos adattal szolgálhatnak. A ház felügyeletei rendszer nem csak az adatok elemzésére alkalmas, de egy riasztóval kombinált időjárás figyelő rendszer bekapcsolásával akár automatikusan beindítható a redőnyök mozgása. A mai házak mellett ijesztő lehet ez a változás. Egy ennyire automatizált ház, a technikával karöltve azonban megvédheti a környezetüket.

Mit tehet Ön?

Mit tehet azért, hogy az otthona is környezetbaráttá és energiatakarékossá váljon? Mindenképp érdemes átgondolni, hogy nyílászárói vagy a falazat szigetelése, korszerűsítése szükséges-e. Ha a szigeteléssel problémák adódnak, mindenképp javasolt a korszerűsítése, hiszen nem csak spórolhat vele, de egészségét is megvédheti a falazat penészesedése végett. A hőszigetelés már korszerű környezetbarát anyagokkal is kivitelezhetők. A fújható szigetelés az egyik legkorszerűbb eljárási módszer, mely során kőzetgyapottal, cellulózzal, üveggyapottal vagy akár fagyapottal is lehetséges a felújítás. Az eljárás nem csak gyors, de kevesebb törmelékkel is jár, hiszen a szigetelés során speciálisan feltöltik a kívánt réseket. Ha a nyílászárók is a korszerűsítést igénylik, akkor fontos olyan ablakok választása, amelyek kiváló szigeteléssel bírnak. A két folyamatot célszerű egyszerre elvégezni, hogy az energiavesztést maximálisan vissza tudják fogni. Ha csak az egyik folyamat sikeres, akkor a másik részlegen veszhet el az energia. A környezettudatos szemlélet nem visszafejlődés a régi korokba, inkább a jövő alapja.