Szomorú számadat látott napvilágot, miszerint a magyarországi lakóingatlanok közel 70%-ka elavult. Egyes becslések szerint a fűtésre és hűtésre fordított energia felhasználása ezért akár háromszorosa is lehet a nyugati, energiatakarékos és jól szigetelt otthonokénak. A problémára tehát egyszerű a megoldás.

Korszerű szigeteléssel télen és nyáron egyaránt spórolhatunk. Az egyik legkorszerűbb szigetelési technológia, egyre szélesebb körben terjed el hazánkban is, ez pedig nem más, mint a fújható szigetelések alkalmazása.

A fújható szigetelések a legnagyobb hidegben és a legtikkasztóbb kánikulában is képesek hőhídmentes megoldásuk révén optimalizálni az otthonok hőmérsékletét. Ezáltal pedig minimalizálják a rezsiköltségeket. A fújható szigetelések több típusa is elérhető a piacon, így ma már bátran választhatjuk a hagyományos kőzetgyapot mellett a cellulózt, az üveggyapotot és a fagyapotot is. Bármelyiket is válasszuk, jól döntünk, ha a tökéletes szigetelés a cél.

A fújható szigetelések előnyei

Bár ez az eljárás még mondhatni gyerekcipőben jár Magyarországon, világszerte már régóta elterjedt és kedvelt szigetelési technológia. A résmentes és hőhídmentes szigetelés gyorsan, tisztán és bontás nélkül telepíthető és akár egyetlen nap alatt is elkészül. Ez az innovatív módszer a legkülönösebb helyekre is képes rombolás, zaj és kosz nélkül, időtakarékos módon tökéletes szigetelést biztosítani. Érdekes számadat, hogy más szigetelési eljárásokhoz képest ez a szigetelés 2-3 éven belül már megtérül!

A befújható hőszigetelés előnyeit nem csak a hidegben tudjuk élvezni!

A befújható hőszigetelés előnyeit nem csak a hidegben tudjuk élvezni!

A fújható szigetelés óriási előnye rendkívül kedvező árfekvése mellett, hogy környezetbarát. Nem tartalmaz vegyszereket, gombaölőket vagy rágcsálóírtó oldatot vagy égéskésleltető vegyületeket sem. Az anyaga könnyű, így a tetőszerkezetet sem terheli, mégis kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal bír. A fújható szigetelő anyagok előnye, hogy kiemelkedően tűzállók és rendkívül jó nedvszívók, emellett pedig kiváló páraáteresztő képességekkel rendelkeznek. Anyaga szervtelen, így gombák, rovarok és rágcsálók nem támadják meg.

Így kerül a szigetelés a célterületre

A szigetelőanyag jellemzően néhány centiméteres rövid szálakban, vattapamacsszerű anyagokként érkeznek a helyszínre, egymáshoz tapadva. A csomagoláskor a szigetelő anyagot összepréselik és bálázzák, majd felhasználási felülettől függően különböző méretben forgalmazzák. Egy bála tömege több mint 16 kilogrammot nyom. A fújható szigeteléseket egy géppel juttatják a felhasználási területre, ahol tökéletesen kitöltik a szigetelendő területet.

A hazai felhasználás főleg tetőterek, padlásterek szigetelésére korlátozódik, mivel sokszor a felújításoknál alkalmazzák a régi, elavult szigetelések feljavítására. Tökéletesen alkalmazható hozzáférhetetlen helyeken vagy régi szigeteléseken, magastetők és padlásterek tetőmegbontás nélküli, utólagos szigetelésekor. A befújásos technológia előnye, hogy a befújás egy néhány centiméteres átmérőjű lyukon keresztül is elvégezhető.