Az új évezred és az új évtized is nagy változásokat hozott mindenki életében. Egy új ellenséggel nézünk szembe, ami láthatatlan, azonban az egész földünket érinti. A klíma megváltozását ma már senki nem tagadhatja le, ugyanis érezhető hatása van. A folyamatos szemetelés, a túlzott műanyag használat mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy az időjárásunk fokozatosan megváltozzon.

A legtöbben akkor sem tudunk tenni az ügyért, hogyha akarunk, hiszen a boltok sem könnyítik meg a döntéseinket. A vízhiány mellett extrém viharok alakulnak ki, a túlzott energiafogyasztás a szén-dioxid kibocsátást is növeli.

A klímaváltozás egyik hatása az, hogy a nyarak egyre hosszabbak és melegebbek. Ma már nem biztos, hogy júniusban és júliusban érkezik meg az igazi forróság, sokszor már tavasszal megdőlnek a hőségrekordok. Ezek alatt a hónapok alatt bekövetkező extrém időjárás az időseket és a gyerekeket is megviseli. Ráadásul télen a hideggel kell ugyanígy szembenéznünk, nagy havazások, esőzések és hatalmas viharok a jellemzőek. Nemcsak Magyarországon, hanem az egész világ területén tapasztalhatjuk ezeket a változásokat, amik az emberi életet nagyban befolyásolják. Új irányzatok után kell nézünk, hogy meg küzdjünk az extrém időjárással.

A szigeteléssel legyőzzük az extrém időjárást

Sokan nem is sejtik, hogy a ház szigetelésével a telet és a nyarat is le lehet győzni. Jellemző az úgynevezett hőveszteség, amikor a szigetelés hiányában a fűtött lakás folyamatosan veszít a hő értékéből. Ezt akár az ablakok minősége is befolyásolhatja, plusz a falak vastagsága és a szigetelés. Hogyha az ablakon és a falakon eltávozik a meleg, akkor feleslegesen fogunk fűteni, csak a számlánk fog nőni, miközben a benti meleg eltűnik. Nem érdemes az utcát fűteni, inkább válasszuk a jó szigetelést.

Egy lakásfelújításnál, de leginkább építkezésnél érdemes előre végiggondolni, hogy akarunk-e majd szigetelni. Amennyiben utólag döntünk, akkor nehezebb lesz megtalálni a megfelelő szakembereket, és erre áldozott pénz is többnek tűnik. Minden építkezéssel kapcsolatos döntés előtt jó a tervezés. Ha leülünk, végig gondoljuk, hogy mire van szükségünk és, hogy hosszútávon mi fog leginkább megtérülni. akkor látni fogjuk, hogy a szigetelés nem választható opció, hanem tényleg a mi javunkat szolgálja.

Milyen szigetelést választhatunk?

Napjainkban többféle szigetelőanyag és megoldás közül választhatunk. Az egyik kevésbé használt, azonban fontos opció a tűzálló szigetelő anyag lehet. A lakástüzek véletlenül is keletkezhetnek, a kárt pedig általában nem csak mi szoktuk megélni, hanem a szomszédok is. A polisztirol szigetelő anyagok nem védenek meg a tűz ellen, azonban a kőzetgyapot a magas hőmérsékletnek is ellenáll, nem fog mérgező anyagokat kibocsátani, így a fulladás veszélye is csökken.

Másik lehetőség a padlónak a szigetelése, ami a szélsőséges időjárásnál megtérül. Főleg régi típusú házaknál igaz, hogy az alagsorban található pince akaratlanul is lehűtötte a helyiségeket. Ma már kevesebb pincehelyiség épül a házak alatt, azonban a talaj is vesz az energiából. A padlószigetelés megakadályozza a penész megjelenését is, amiről tudjuk, hogy igen káros az egészségre, és légzőszervi panaszokat okoz. A legtökéletesebb megoldás itt is a kőzetgyapot lehet.

A fújható szigetelés egy új alternatíva

A fújható szigetelés új megoldásnak számít Magyarországon, azonban rengeteg előnye van. Például ezáltal résmentesen tudjuk felvinni az anyagot a falra, és nagyon rövid időt vesz igénybe a munka. Egy egész házat nagyjából egy nap alatt be lehet szigetelni, és nem keletkezik közben hulladék, nem verjük fel a port. Ma már az üveggyapotot is lehet fújásos technikával használni. Előnye, hogy könnyű, a tetőszerkezetre nem jelent terhelést. Szerencsére penészmentes is, nagyobb viharokban sem fog beázni.

Mégis a legnépszerűbb a kőzetgyapot, ami kedvező ára mellett nagyon jó szigetelőnek számít. Szinte mindenhol alkalmazható, nemcsak lakásokban, hanem tetőtérnél is. Ez az újfajta technológia nagyobb hatékonyságot kínál a tulajdonosnak, és amellett, hogy kíméli az amúgy is szenvedő környezetünket, nem tartalmaz az egészségünkre káros anyagokat sem. Felvitele nagyon könnyű, ezáltal olcsóbb is.

Miért szigeteljünk?

Több okból kifolyólag is érdemes a szigetelést választani, az egyik ilyen a spórolás. Sokan úgy vásárolunk, hogy keressük az akciókat és a leértékelt termékeket. Azonban érdemes az energiahatékonyságot már otthon elkezdeni, például kiszámolni, hogy a szigetelésnek hála mennyit spórolhatunk. A legjobb megoldást a passzívház jelenti, ám abból kevés van Magyarországon. Mégis egy akár utólagos szigeteléssel is sokat tehetünk a környezetünkért és a saját pénztárcánkért.

Gondoljunk arra is, hogy egy jó minőségű és jól fenntartott lakás értéke megemelkedik. Egy esetleges költözés során a szigetelés ára vissza fog jönni. Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, egyre nagyobb fontosságot kap a környezetünkhöz való viszony. Hogyha beszigeteljük a házunkat, akkor már nagyjából négy év alatt visszakaphatjuk az árát, ami a számlánkban fog megmutatkozni. Tetőtérre vagy tetőtér nélküli lakásokra is nyugodtan alkalmazzuk, és ha tehetjük, akkor válasszuk a fújható szigetelést.