Magyarország lakóingatlanainak jelentős része van rossz állapotban, így nem csoda, hogy egyes felmérések szerint, a nyugati energiafelhasználáshoz képest, nálunk jellemzően dupla vagy tripla annyi energiát fordítunk télen a fűtésre. Szerencsére ma már egyre több módszer létezik, amivel tehetünk az energiatakarékos otthonokért. A téli, költséges fűtésszámlának búcsút inthetünk, ha lakásunkat energiatakarékos, komfortos szigeteléssel védjük. Ezek között pedig egy innovatív fejlesztés nyer minél nagyobb teret mostanában, ez pedig a fújható szigetelés.

Bár e módszer még Magyarországon mondhatni gyerekcipőben jár, világszerte rendkívül elterjedt, régóta használt és kedvelt technológia. A hagyományos szigetelési eljárásokkal szemben ugyanis számtalan előnye van. Többek között képes résmentes és hőhídmentes módon felületeket befedni, és mindezt gyors, tiszta és bontás nélküli munkával, nagyon rövid idő alatt. Egy családi ház szigetelése csupán egyetlen nap alatt elkészülhet, miközben nem termel sem hulladékot, sem pedig port és az ingatlan lakóinak sem kell eszközöket, szerszámokat és felszereléseket kerülgetniük heteken át. Ez az innovatív technológia pedig ezeken kívül is még nagyon sok lehetőséget rejt magában.

A világon a leggyakrabban használt szigetelőtípus az üveggyapot

A kőzetgyapot és a fagyapot mellett a legnépszerűbb szigetelőanyag típus az üveggyapot, amelyet a befújásos módszerrel alkalmazott technológiákban is előszeretettel alkalmaznak. A legnépszerűbb hőszigetelési anyagoknak ugyanis másokhoz viszonyítva kiváló hő és hangszigetelési tulajdonságai vannak, ezenkívül rendkívül magas A1-es tűzállósági besorolást értek el a teszteken, amelyet csak a nem éghető anyagok kaphatnak. Ráadásul jó árban beszerezhető és telepíthető, így gyakorlatilag 2-3 év alatt megtérül a beruházásunk. A lakás hőszigetelési hatékonysága pedig megtöbbszöröződik, így akár a fűtési költségek 70-90%-át is meg lehet spórolni szezononként, ami akár 100.000 forintos nagyságrendet is elérhet egy átlagos családi ház esetén.

A befújásos technológiával védő réteget képző üveggyapot anyaga különösen könnyű, így nem terheli a tetőszerkezetet és kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal bír. A hangszigetelésen és a remek tűzállóságon kívül azonban kiváló nedvszívó képességekkel is büszkélkedhet, s mindemellett jó páraáteresztő is. Mivel anyaga szervtelen, így nem nyújt táplálékot a kisállatoknak, rágcsálóknak, rovaroknak, sőt, még a gombák sem telepednek meg rajta. A penészmentes, tűzbiztos, beázásmentes, csendes, meleg és komfortos lakás tehát garantált egy ilyen tökéletes anyagszerkezetbe illesztett üveggyapot réteg mellett.

A legnépszerűbb fújható szigetelések az üveggyapoton kívül: kőzetgyapot, cellulóz

A fújható szigeteléseket ma már több szolgáltató kínálatában is megtalálhatjuk, hiszen egy rendkívül sokoldalú, könnyen beépíthető és kedvező árú termékről van szó. A beépítésekkel pedig a hőtávozások hányada is jelentős mértékben csökkenthető, hiszen a hő 30-30 százaléka a falakon és a tetőkön, 15-25 százaléka a nyílászárókon és 10-15 százalék pedig a padlón át távozik az épületből. Csak a padlástér szigetelésével már 20-30 százalékos megtakarítás érhető el. A mai trendeknek megfelelően azonban a különböző épületi és vásárlói igényekhez igazodva, már nem csak az üveggyapotot építtetik be az épületszerkezetekbe, hanem a kőzetgyapotot, a cellulózt is, melyek mindegyike rendkívül nagy hatásfokú szigetelést biztosít a lakások számára.

Miért válasszák a megrendelők ilyen gyakran a fújható szigeteléseket?

A befújásos, innovatív technológiának köszönhetően a hagyományos táblás vagy tekercses üveggyapot és kőzetgyapot szigeteléshez képest akár 20-25%-kal nagyobb hatékonyságot is elérhetünk. Mindemellett tartósabb és problémamentesen beépíthető. Az anyaga környezetbarát, újrahasznosítható és mentes mindennemű egészségre káros anyagtól. A technológia lényege, hogy egy zárt rendszerű csövön keresztül juttatjuk el a szigetelést annak helyére, ezzel pedig nem csak tisztább, de gyorsabb megoldást is biztosít. A befújásos módszerrel bejuttatott anyagok hővezetési tényezője is rendkívül alacsony, mindössze 0.035-0.045 között mozog. Mivel minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik egy anyag, ez igen kimagaslóan jó értéknek számít.

Tipikusan gyenge pontjai egy épületnek a fűtött tereket határoló olyan felületei, mint a falak, a födémek és a padló, ahol az átlagosnál jóval nagyobb a hőveszteség. Ezáltal a belső fal is sokkal hidegebb. Gyakran alakulnak ki hőhidak a külső épületsarkokban, az ablakkávákon, az erkélylemezek csatlakozási vonalán, a falazatba épített pilléreken és a lábazatokon is. Méretük ellenére, különösen nagy hőveszteséget tudnak okozni a fém és műanyag dübelek is. Ezekre a hőhidakra azért érdemes különös figyelmet szentelnünk, mert jelentősen megnövelik az épület hőveszteségét és egyes esetekben könnyen penészesedést is okozhatnak. A befújható üveggyapot azonban kiküszöböli ezeket a hiányosságokat, mivel a legkisebb helyekre is könnyedén behelyezhető, hőhídmentesen.

Szinte mindenhol alkalmazható

Bár a fújható szigetelés szinte mindenhol alkalmazható, mégis fontos tudni, hogy melyik szerkezetre, milyen anyagot szabad, illetve tilos alkalmazni. Így például a vályogházaknál és a földházaknál nem szabad műanyag habbal dolgoznunk, helyettük a természetes alapanyagokat kell preferálni, így a nád, a kőzetgyapot, a len és a kenderlapok alkalmazhatóak. A betonelemes, téglablokkos és tégla házaknál azonban az összes hőszigetelő anyag felhasználható, itt tulajdonképpen csak a lakástulajdonosok kívánságán múlik a dolog. Megfelelő információ hiányában azonban segíthet a döntésben egy építész vagy egy hőtechnikai szakértő is, aki a legoptimálisabb hőszigetelő eljárást és anyagot tudja majd javasolni.