A házak szigetelésének fontossága ma már egyre több háztartás számára világossá vált, hiszen nem csak egy rövid távú befektetésről van szó. Bár a legtöbben, ha szigetelést említenek, csak a tartószerkezeteket, falakat esetleg a nyílászárókat emelik ki, miközben az egyik legtöbb hőt kiengedő tetőről sokan megfeledkeznek.

Pedig csak a tetőn át a benti hőmérséklet negyede is távozhat!

Amennyiben a tetőt megfelelően szigeteljük, igen hosszú távon, akár 60 éven át is folyamatosan spórolhatunk a fűtési költségeken. Az állandó, 25% kedvezményt biztosító tetőszigetelést mégsem választja mindenki. Egy kimutatás szerint a magyar háztartások csupán 30% rendelkezik megfelelő hőszigeteléssel. Pedig számtalan előnye van például egy fújható szigetelésnek: csökkenti a fűtési és hűtési költségeket, a lakást melegebben tartja, ráadásul megszünteti a penészesedést is.

A tetőszigeteléssel nem csak télen tudunk spórolni!

A szakemberek egyhangú véleménye szerint télen és nyáron is hatékonyan tudja a hőt megtartani a lakás, amennyiben az megfelelően van szigetelve. Egy ideális házban, ahol nem csak a falak, de a tető és a nyílászárók is megfelelően hőszigetelve vannak, minimálisra csökken a fűtési és hűtési költség. A nyáron hűvös, télen meleg levegőt megtartani képes, minden oldalról jól szigetelt házak igazán jó befektetések, melyek nemcsak rövid távon térülnek meg, de sok-sok évtizeden át minimalizálják a rezsiköltségeket is.

Tetőszigetelés mesterfokon: Így spóroljunk évtizedeken át!

Tetőszigetelés mesterfokon: Így spóroljunk évtizedeken át!

A Magyar Energiahatékonysági Intézet nem régiben végzett felmérése szerint, a magyarok 40%-a érdeklődik a szigetelések és a modern energiahatékonysági megoldások iránt. A közelmúltban megfigyelhető volt egyfajta növekvő tendencia, a házak korszerűsítésével kapcsolatban. A nyílászárók cseréje mellett a legnépszerűbb beruházások a hőszigeteléssel kapcsolatos más törekvések voltak, mint például a tetőszigetelés.

Nem minden esetben egyszerű

A felmérés rámutatott, hogy a következő 5 évben közel 1 millió háztartás tervezi a lakásfelújítást, így egyre nagyobb figyelmet kap az épületek energetikai fejlesztése is. Ezt az idén, január 1-jén életbelépő szigorúbb kormányrendelet is szabályozza, irányvonalat mutatva a minőségi szigetelések felé. Azonban egyes épületszerkezetek és az iparosított technológiával készült lakótömbök több speciális megoldást is igényelnek, hiszen ezek kettős héjalású födémben meghúzódó üres térrel rendelkeznek.

Az ilyen speciális épületekhez sokszor kényszermegoldásokat alkalmazva salakanyagot fecskendeznek be, de ez szigetelőanyagként csak problémákat okoz. Elveszíti a szigetelő képességét és új réteg már nem is alakítható ki helyette. Ezen problémára ma már a nemzetközi szinten is elismert befújásos technológiát alkalmazzák. A technológia előnye, hogy könnyen, gyorsan és kényelmesen szigetelhető vele speciális szerkezetű tetőszerkezet is. A panelek így 60 évig is képesek lesznek garantáltan megtartani tetőszigetelésük minőségét, köszönhetően a befújt kőzetgyapotnak.