Az ingatlanpiac dübörög Magyarországon, köszönhetően a jobbnál jobb energetikai pályázatoknak és a különböző családi támogatásoknak. Szinte az ország minden szegmensében nőttek az ingatlan árak, így a verseny is egyre kiélezettebb.

Ennek ellenére igen népszerűek a minőségi ingatlanok után érdeklődő vásárlók, akik olyan házakat és lakásokat keresnek, amelyekre nem kell a vásárlás után költeniük és lehetőleg minél több mindent kapnak a pénzükért. Az alapfelszereltségen túl ma már egy kerti medence sem számít luxusnak és a hőszigetelés szinte alap követelmény az eladandó ingatlanoknál.

Az ingatlan vásárlás azonban rendkívül jó befektetési forma is, hiszen egy felújítandó ház szigetelésével és rendbetételével a befektetésünk bőségesen megtérül. Egy rövid, előre kalkulálható felújítási költséggel akár több millió forinttal is növelhetjük az ingatlan értékét és annak eladhatóságát. Egyesek azonban, eladás helyett inkább kiadják ingatlanjaikat, hogy azok hosszú éveken át, havi rendszeres jövedelmet biztosíthassanak számukra. Legyen szó családi házról, társasházi lakásról vagy panellakásról, fontos, hogy minél jobb állapotban tudjunk az ingatlanpiacra lépni vele, hiszen annál magasabb értéket fog képviselni és annál gyorsabban kiadható, vagy eladható lesz az.

Milyen célra érdemes ingatlant vásárolni?

Az elmúlt években sorra dőlnek meg az ingatlanpiaci eladási rekordok Magyarországon. Sokan ugyanis kimondottan befektetési célú lakásvásárlók, akik képesek meglátni a lehetőséget egy-egy használt ingatlanban is. Azonban nem csak a használt és új ingatlan vásárlások száma ugrott meg az utóbbi években, hanem a hosszú és rövid távú lakás kiadók száma is. A befektetés megtérülésének és hozamának nagysága azonban lokáció függő. Nem mindegy ugyanis, hogy hol, mikor és milyen ingatlant akarunk befektetési célra. Ha kiadásra vásárolnánk, akkor elsősorban a fővárosban vagy megyeszékhelyeken érdemes körülnézni. Ha turistákat céloznánk meg a rövid távú kiadásokkal, akkor csak is belváros jöhet szóba, míg a diákoknak szánt bérleményünk helye legyen közel az oktatási intézményekhez is. Fontos lehet, hogy a boltok, a hivatalok és a tömegközlekedés is elérhető távolságon belül legyenek.

A bérbeadás és az eladás mellett természetesen saját célra is vásárolhatunk. Akár családunk, akár gyermekeink számára. Ebben az esetben egészen más szemmel kell rá tekintenünk. Elsősorban saját igényeinknek megfelelő méretű és tájolásúra van szükség, amelyben a család minden tagja megtalálja a saját kis „fészkét”. A szobák száma és mérete legyen arányos a családtagok számával, esetlegesen helyet hagyva a bővülésre.

Egyesek kimondottan a családi házakat kedvelik, míg mások inkább társasház pártiak. Mindkettő típusnak megvannak az előnyei és hátrányai is, de ami fontos, legyen tiszta, rendezett és jó állapotú a szerkezete és a telke. Sokan vannak, akik az azonnal beköltözhető ingatlanok között szemeznek, amelyeket néha bútorozottan kínálnak eladásra. Ezeknél figyelnünk kell, hogy az adásvételi ár arányos legyen a megvásárolt ingóságok mennyiségével, hiszen könnyű trükközni vele. A tetőtér beépíthetősége, a havi rezsi díja, a nyílászárók állapota és a hőszigetelés fajtája is mind-mind árbefolyásoló tényezők a piacon. Ha nem értünk az árképzéshez és a műszaki szerkezethez, kérjünk fel egy szakértőt, hogy segítsen az állapotot felmérni és a reális árát megbecsülni.

Így növeljük meg ingatlanunk értékét

Amennyiben saját ingatlant szeretnénk értékesíteni, érdemes bevetni néhány trükköt, amivel növelhetjük annak értékét. Egyes ilyen praktikák csupán időbe kerülnek, míg mások akár nagyobb befektetést is igényelnek, ám a piac felélénkülésének köszönhetően, egy frekventált helyen, nagy városban lévő nagyon rövid idő alatt elkelhet. Az öröklés útján vagy befektetési céllal vásárolt használt ingatlanunkra érdemes időt és pénzt szánni akkor is, ha nem szeretnénk saját célra felhasználni, hanem értékesítenénk azt. A lakás „feltuningolása” ugyanis egy nagyon jó értéknövelési eljárás, amivel több millió forinttal is megnövelhetjük az eladási árát.

Az egyik legfontosabb, hogy kívül belül szebbé tegyük az eladás előtt. Ehhez sokszor elég egy újrafestés és egy nagyobb takarítás, rendrakás is, amely nem kerül nagy költségbe. Sok régi esetén ugyanis a bútorok, a lehasználtság és a rendetlenség tesz még elavultabbá. Ezek nélkül pedig csak egy üres hely, amely felújításra, majd beköltözésre vár. Családi házak esetén tegyük rendbe az udvart is. Ha kell, ássunk, fákat szedjünk ki, betont törjünk fel és ültessünk be újakat, növényeket, pázsitot és 1-2 hónapot szánjunk ezek gondozására eladás előtt.

Akár grill teraszt, nyugágyat vagy medencét is helyezhetünk az udvarba, amely még tovább képes növelni annak értékét és felgyorsítja majd eladhatóságát. A házban akár modernizálhatjuk a mellékhelyiséget, a konyhát és rendbe rakhatjuk a többi szobát is. A vásárlók számára fontos lehet a tökéletes hőszigetelés, illetve a járólapoktól kezdve a tetőtérig minden szegletét modernizáljuk vagy felújítsuk. A befektetett pénz és energia pedig bőségesen meg fog térülni. ha ügyesek vagyunk.

Ilyen egy jó ingatlanpiaci hirdetés

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy értékes lakájukat nem megfelelően mutatják be, így az csak jóval kevesebbért talál gazdára. Ugyanilyen módon, egy közepes kinézetű lakás vagy ház ára akár +5-10%-kal is megnövelhető, csupán a hirdetésnek köszönhetően. Manapság nagyon sok online lehetőség van, ahol feladhatjuk apróhirdetésünket. Ezek pedig képesek sokkal nagyobb hatékonysággal eladatni egy ingatlant, mint korábban egy egyszerű újsághirdetés vagy a ház ajtajára kirakott „Eladó ház!” felirat lenne képes. Ha szükséges, kérhetjük egy ingatlan értékesítő tanácsát is, ám értékesítéskor kalkulálnunk kell majd az ő jutalékával is.

Az online hirdetések akár magánszemélyként, ingyen is feladhatóak. Ezt érdemes kihasználnunk. Készítsünk sok, minőségi fényképet a ház előnyeiről úgy, hogy az minél tágasabbnak tűnjön és ne tartalmazza az esetleges apróbb hibákat. Az udvarról és annak felszereltségéről is tanácsos képeket készíteni, akárcsak az ingatlanról kívül-belül. Az adatoknál minden információt adjunk meg és az árat mindig felfelé kerekítsük. Azt pedig vegyük számításba, hogy ebből még alkudni is lehessen valamennyit. A leírást megfontoltan, összeszedetten fogalmazzuk meg, minden előnyét kiemelve a háznak vagy lakásnak. Építési anyagok, felújítási munkálatok, felszereltség, hőszigetelés, havi rezsiköltség, tájolás, közelben található dolgok és akár a városban található főbb látványosságok és lehetőségek is helyet kaphatnak egy országos vagy nemzetközi hirdetésben. A szépen felújított és hőszigetelt házak és lakások pedig nagyon gyorsan új gazdára fognak találni.