Forgalmas utak, belvárosi forgatag vagy autópályák mellett élni nem egyszerű dolog. A folyamatos hangzavar nem csak a koncentrációt zavarja meg, de nagyban elősegíti a stressz kialakulását. Az állandó hangzavar, még ha megszokottá is válik, nyugtalanító és nyomasztó hatást válthat ki az élővilágból. Bizonyos hangszint felett pedig már az egészségre is káros, nem hiába válnak kötelezővé bizonyos védőfelszerelések munkahelyeken vagy egyéb helyiségekben, ahol állandó tartózkodást igényelnek a folyamatok. Az üzemekben, egyterű irodákban a 80 dB-t meghaladó hangforrásnál a fülvédő már kötelező.

Családi házak esetében ezek a védőfelszerelések nem opciók, ezért más megoldást kell keresni az életminőség javítására. A zajártalom kizárása ugyanis egyre fontosabb probléma már az egyszerű háztartásokban is. Egy forgalmasabb helyen elterülő otthon nem csak az autók és egyéb közlekedési eszközök zajszintjének vannak kitéve, de a mindennapi élet zsibongásainak is. Az ember nem is gondolná, mekkora jelentőséggel bír egy csendesebb környezet, amíg ki nem próbálja. A felesleges zaj ugyanis óhatatlanul emeli a stresszszintet, zavarja a koncentrációs készséget, továbbá alvászavarokhoz is vezethet. Szerencsére a zajszigetelésre is vannak már megoldások.

Mi számít zajnak?

A nagyobb városban élőknél természetes, ha felmerül a kérdés, hogy mi számít hangos zajnak? Hiszen a mindennapi élet nyüzsgése vagy a szomszéd zenehallgatása is annak számít már, ha érzékeny az ember füle. Szakértők szerint nappal a 40 dB alatti hangszint az, amelynél az ember nyugodt körülmények között tudja végezni feladatait. Érdekesség, hogy a produktív folyamatokhoz, mely tanulásnál vagy munkavégzésnél szükséges, már 35 dB alatti zajszint kell.

A pihentető alvás sokkal kisebb zajszintet követel meg. Ott már 30 dB alattinak kell lennie ahhoz, hogy másnap nyugodtan és kipihenten kelljen fel az ember. Sajnos sok otthonban ezek az értékek csak álomnak számítanak, hiszen egy zajos útszakasz mellett lévő lakásban a 40-50 dB-t is meghaladhatja a hangérték. Ez nem csak az ott lakók életvitelét határozza meg, de a lakás eladási költségét is lefaragja. Az 50 dB feletti hangszinttel rendelkező lakások ára ugyanis rohamosan csökken. Tehát egy belvárosi lakás hiába rendelkezik a legmodernebb felszerelésekkel, ha zajszintje meghaladja az átlagos szintet, akkor már veszít értékéből.

Akusztikai védelem fontossága

Azoknál az épületeknél ahol nem megfelelő az akusztikai védelem, érdemes néhány szempontot átgondolni, még mielőtt bármibe is fognának. A probléma megtalálása a legfontosabb az ilyen épületeknél. A régi nyílászárók esetében, jóval kevesebb zajszűrésre alkalmasak az épületek. Nem csak a vékony falak engedik át a hangot, de a korszerűtlen régi ablakok is. Érdemes tehát átgondolni, hogy nyílászárók cseréjével az utca, mint zajforrás megszűnhet-e vagy további folyamatok szükségesek még.

A zajcsökkentés egyik legjobb eszköze lehet a hiányzó vagy nem megfelelő szigetelés pótlása. Ezzel a folyamattal nem csak egy utólagos hangszigetelés jöhet létre (természetesen megfelelő anyag kiválasztásával), de a szigetelésnek köszönhetően energetikai szempontból is más besorolást kaphat a ház. A felújításra szánt költségek pedig megtérülhetnek a fogyasztói számlák értékének csökkenésével. Egy jól szigetelt ház ugyanis töredéknyi energiát veszít, ezáltal a számlák jóval kevesebbek.

Szigetelés fontossága

Milyen szigetelést válasszanak, ha hangszigetelésre is vágynak? Az egyik legjobb ilyen szigetelő anyag a fagyapot. A természetes anyag nem csak környezetkímélő, de kiváló tűz és nedvességálló és nem utolsó sorban az egyik legjobb hangnyelő. A szigetelés mellett számos helyen felhasználják, pl: hangvisszaverődés céljából autópályák zajvédő falaként, sportlétesítmények, ipari csarnokok akusztikai hatások javítására.

Családi házak esetében elsődlegesen szigetelés szempontjából alkalmazzák a fagyapot anyagot. Az egyik legpraktikusabb és gyorsabb szigetelési fajta a fújható szigetelés, mely nem csak gyorsasága miatt az egyik legkorszerűbb eljárás, de megbízhatósága végett is. A szigetelés akár 24 óra alatt elvégezhető, nem jár kosszal, sem felesleges költségekkel. További pozitív tulajdonsága még, hogy légáteresztő, víztartó képességű, illetve tűzvédelmi szempontból nem éghető.

Tippek a zajszint további csökkentésére

Ha olyan problémával állnak szembe, ahol nem lehetséges a szigetelés, sem az ablakok cseréje, akkor íme néhány tipp, amivel könnyebbé tehetik mindennapjaikat. Első lépésként érdemes kikapcsolni az elektromos eszközöket. Alvó üzemmódban is adhatnak ki hangot, az elektroszmog kibocsájtásáról nem is beszélve. Érdemes tehát, amikor csak lehet, teljesen áramtalanítani a berendezéseket.

Második lépésként a növények ültetése is fontos tényező lehet, hiszen a növények hangelnyelő hatással is bírnak a környezetükre. Sok építész forgalmasabb területeken fák, cserjék sűrű ültetését javasolják, ezeknek hatására 10 dB-el is csökkenthető a zaj. Szőnyegek alkalmazása is javasolt, hiszen a szőnyegek kiváló hangelnyelő tulajdonsággal bírnak egy lakásban. Érdemes felmérni a nyílászárók korszerűségét, hiszen rengeteget jelent a zajszűrésben.