A klímaváltozás veszélye sajnos már nem kérdőjelezhető meg, már nincs olyan térség a világon, ahol nem érződne a probléma jelenléte. Legyen az a sarkok gyorsabb olvadása, állatok éhezése vagy egyes térségek egyre ijesztőbb vízhiánya. Nem maradt idő mérlegelésekre, további tanulmányok elkészítésére, hiszen azonnali döntésekre van szüksége a Földnek. A problémát tekintve azonban drasztikus változtatásokra lenne szükség, melyekre az emberiség nincs kész.

Számos jellemzővel illethető a mai ember, de leginkább a túlzott energiafelhasználás az, ami legjobban alkalmas erre. Az egyre nagyobb erőforrások elhasználása és a szén-dioxid kibocsátása az sajnos már így is visszafordíthatatlan károkat okozott a bolygón. Számos kizsákmányolás és a természet figyelmen kívül hagyása az ökoszisztéma felborulásához vezetett. Nem csak a Föld hőmérsékletének melegedésével kell számolni a későbbiekben, de az élővilág változásával is.

Veszélyben a bolygó?

Míg évszázadokkal ezelőtt az emberiségnek sikerült szimbiózisban élnie a világgal, addig mára olyan visszafordíthatatlan károk jellemzik létezésüket, ami a bolygó egész területére hatással van. Nem csak a melegedés, de az állatfajok és a növényvilág egyes fajainak kihalásával is számolni kell a következő évtizedekben. A természetvédelem mára nem egy hobbit jelent, hanem egy harcot, hogy unokáink is élhető életet éljenek a későbbiekben. Számos szervezet nap, mint nap azért küzd, hogy az állatvilág sértetlen maradjon.

Fontos és mérlegelendő kérdés, hogy tényleg ennyire veszélyben lenne a bolygó? Hiszen, ha csak a saját környezetét nézi az ember, akkor nem lát számottevő változást. Nyáron néha melegebb az időjárás, télen pedig egy-két héten hidegebb, viszont ugyanazok a madarak vannak az égen és ugyanúgy mindennap felkel a nap. Talán ez az egyik legégetőbb probléma az emberiséggel, hogy ha nincsenek kézzelfogható bizonyítékok, nincs akkora motiváció sem a változtatásokra. Magyarország „szerencsés” helyzetben van, hiszen a hőmérsékleti különbségek jelenleg nem számottevőek. Egyes kutatások szerint már érezhető a klímaváltozás hatása. Mit tehet egy hétköznapi ember, hogy megvédje környezetét? Mik azok a tényezők, amelyeken muszáj változtatni?

Mi tehetnek a hétköznapi emberek a változások ellen?

Az energiafelhasználás és a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése a legfontosabb tényező, mellyel szembe kell néznie az emberiségnek. Nem csak az elektronikai termékek vásárlásának visszaszorítása lenne a cél, hanem a számos helyen távozó energia visszaszorítása és okosabb felhasználása. Továbbá fontos tényező az úgynevezett műanyag hulladék visszaszorítása, mely a külvilágot nagymértékben szennyezi. A műanyag palackok lecserélése, zacskók helyettesítése textiltárolókkal, a háztartási hulladék szelektíven való gyűjtése mind-mind előrelépésnek tekinthető. A fogyasztói társadalom által generált felesleges termékek vásárlásának visszaszorítása nem csak a hulladékgazdálkodást segítené, de az embert újfent mértékletességre tanítaná.

Az energiafelhasználással kapcsolatban a házak korszerűsítése is elengedhetetlen tényező. Egy rossz szigeteléssel és nyílászárókkal rendelkező épület rengeteg energiát veszíthet éves szinten. Nem hiába, hogy egy utólagos vagy építkezésnél kalkulált környezetbarát szigeteléssel 40-50%-kal csökkenthető a CO2 kibocsátás. Nem is beszélve a közműszámlák csökkenésével. Szakemberek szerint 2030-ig 45%-kal szükséges csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Későbbiekben pedig ennek az értéknek egyenlőnek kell lennie a 0-val. Ahhoz, hogy egy otthon későbbiekben korszerű és karbon semlegessé váljon, nem csak a fűtési rendszert kell korszerűsíteni, de a szigetelés és a nyílászárók újításával is kell kalkulálni.

Környezetkímélő megoldások? Háztáji feladatok

Az építőiparban már léteznek olyan eljárások is, amikor környezetkímélő módszerekkel gyártják le a különböző anyagokat. Példának okáért szigetelésnél már nem csak kőzetgyapottal, de cellulózzal, üveggyapottal és fagyapottal is lehet egyes eljárásokat véghez vinni. Az egyik legnépszerűbb ilyen eljárás a fújható szigetelés, mely egy innovatív eljárás a piacon. Fontos mérlegelni a házak állapotát, hiszen egy átlagos kb. 100 négyzetméteres ház akár 0,9 tonna üvegházhatású gázt képes a levegőbe juttatni, ha nem rendelkezik megfelelő szigeteléssel és korszerűsítésekkel. Az emberiség hozzáállásának változtatásával, az energiahatékonyság javítása kiemelkedően fontos szerep lesz a következő években.

Megfelelő szigetelési eljárásokkal az emberiség képes lehet akár az ökológiai lábnyomának a csökkentésére is. Sok esetben a költségek miatt visszakoznak a tulajdonosok, azonban a 40-50 %-os fűtési költségek és a nyári áramszámlák csökkentésével ez az összeg könnyen megtérülhet. A fújható szigetelés nem csak környezetbarát anyagokat használó, de költséghatékony eljárás is. Technikájának köszönhetően nem keletkeznek fölösleges anyagok, így nagyobb költségek sem. Az eljárás gyorsaságának köszönhetően akár 24 óra alatt kivitelezhető nehezen elérhető helyiségekben is.