A lakáspiaci árak folyamatos növekedéseinek köszönhetően egyre drágábban lehet eladni egy-egy ingatlant. A telkek és félkész házak ára is drasztikusan növekedésnek indultak az elmúlt időszak során. Míg korábban csak tökéletesen felújított és karbantartott házak voltak esélyesebbek, most már elegendő, ha frekventált helyen találhatóak a választott ingatlanok. Vannak azonban olyan tényezők, melyek örök érvényűek egy ház értékének felbecsülése során, ezek nem mások, mint az energetikai szempontból fontos elemek.

Kevesen tudják, de egy 100 négyzetméteres családi ház esetén akár 15%-kal drágábban is képesek lehetnek eladni ingatlanjukat, ha pl. megfelelő szigeteléssel rendelkezik. Ez az érték a ház eladási értékéhez viszonyítva akár kétszeresen is megtérülhet. Manapság ugyanis egyre fontosabbá válik az energiatakarékosság a vásárlók számára. Az időjárás változásoknak köszönhetően sokkalta szélsőségesebb hőmérséklet tapasztalható az elmúlt időszakokban. Nyári időszakokban ugyanis nem ritka a 40 Celsius fok sem. Bár a téli hónapok sokkalta enyhébbnek számítanak az elmúlt évtizedekhez képest, azonban előfordultak olyan szélsőségesen ingadozó napok is, melyeknél nem volt ritka a -20 fok sem.

Értékesítést növelő felújítások

Ezekre a változásokra nem csak ruházattal kell felkészülni, de a lakóhely felújításával is. Az energiatakarékosságot sokféleképpen el lehet érni, hiszen a megfelelő szigetelés mellett fontos tényező még a nyílászárók, a technikai berendezések korszerűsítése is. Önmagában egy megfelelően szigetelt háznál ugyanúgy felesleges energiát veszíthet, ha az ablakok korhadtak vagy elavultak. Természetes, hogy minél jobb értékelést kap egy ház, annál nagyobb összeget kérhetnek el érte. A lakásvásárlás szempontjából azonban sokszor elegendő a legalapvetőbb energetikai tényezők megléte.

A fő szempontok nem más, mint a tetőszerkezet épsége, szigetelés megléte vagy minősége, nyílászárók minősége, energetikai berendezések állapota. Az újításokat nem csak akkor érdemes elvégezni, amikor eladásra kínáljak ingatlanukat, hiszen a szigeteléssel rengeteget spórolhatnak. Elég csak a téli fűtésszámlákra gondolni, ahol bizony az egekbe nyúlhatnak a számlák, vagy a nyárra, amikor a légkondicionáló gépek fogyaszthatnak a legtöbbet. Megfelelő szigeteléssel viszont a költségek 40-50 %-át is megspórolhatják a tulajdonosok, így az utólagos befektetés összege hamar meg is térülhet.

A szigetelés hiányának a problémája

A szempontokat tekintve nem csak az eladásra kínált házaknál érdemes elvégezni a felújításokat. Természetes, hogy a költségek felére csökkenhetnek a megfelelő hőszigetelés mellett, de további egészségügyi problémáktól is megóvhatják magukat az ott élők. Nem csak a huzatos helyiségek megszüntetésével, de a penész elkerülésével is javíthatnak az életminőségükön. A szigetelés hiányakor ugyanis könnyen vizesedhet a falazat, mely során nem csak a festés sérülhet meg, de akár gombásodás is létrejöhet.

A penész jelenléte a lakásban bizony küzdelmes harccá válhat az ott élők számára. Nem csak a falazaton jelenhetnek meg, de akár bútorokon, könyveken vagy egyéb használati eszközökön is. A fürdőszobákban leggyakrabban előforduló penész könnyen légúti fertőzésekhez vagy egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

A fújható szigetelés hasznossága

A felújítások sok esetben gyors mértékűek, így érdemes olyan eljárásokat választani, amelyek nem csak megbízhatóak, de rövidebb idő alatt is kivitelezhetőek. Hőszigeteléssel kapcsolatban kevés olyan eljárás létezik, mely nem csak költséghatékony, de rövid időn belül is kivitelezhető. Az egyik ilyen a fújható szigetelés, melynek lényege, hogy a szigetelő anyagot (kőzetgyapot, cellulóz, üveggyapot, fagyapot) egy csövön keresztül juttatják el a kíván helyre. Ennek nagy előnye, hogy akár egyedi kialakítású helységeknél, padlószigetelésnél vagy tetőtér szigetelésénél is egyaránt alkalmazhatóak.

Gyorsaságot tekintve pedig minden megrendelő álma lehet ez az eljárás, hiszen a helyszíni felmérés után akár 24 órával kivitelezhető az eljárás. Tehát nem csak környezetbarát anyagát tekintve, de gyors eljárás is. Költségeket megvizsgálva pénztárcabarát, hiszen felesleg a munkafolyamat során nem keletkezik és jóval kevesebb kosszal is jár. A legfőbb szempont mégis, hogy a hagyományos eljárásokkal szemben a fújható szigetelés akár 25%-kal hatékonyabb lehet.

Ingatlanos statisztikák

Érdekesség, hogy a statisztikák szerint a hirdetések 21%-ban tüntetik csak fel a szigetelés meglétét vagy minőségét. Sajnos minden ötödik házat hirdetnek olyan minőségben, hogy az ingatlan energetikailag kiváló. Sokszor azonban ez csak a korszerű nyílászárókig terjed ki, ezért érdemes az ingatlant megvásárlása előtt szakemberekkel felülvizsgáltatni.

A statisztikák szerint a település nagyságától is függhet, hogy mennyire számít egy ingatlan szigetelésének megléte vagy minősége. Megye jogú városokban 10% értéknövelő az energiatakarékosság megléte, míg kisebb városokban ez az érték 14%, falvakban pedig 24%.