A nyári meleg beköszöntével egyre elviselhetetlenebb az időjárás, nem csak szabad levegőn, de az épületekben is. Akinek nincs megfelelő hűtőberendezése, könnyen azon kaphatja magát, hogy a hőmérséklet nem különbözik a kültéri levegőtől. Természetesen egyre gyakoribb a légkondicionáló termékek használata, melyek jelentősen javítanak az életminőségünkön, de fogyasztásukat tekintve nem a leggazdaságosabb megoldás.

Ráadásul még mindig előfordulnak olyan kényes helyek, melyeket nehezebben lehet hűteni. A tetőterek is ezek közé sorolhatóak.

Aki lakott már tetőtérben, biztosan tudja mennyire speciális helyiségről is van szó, hiszen különösen nagy gondot kell rá fordítani az év bármely szakaszában. Télen kevésbé drasztikus a helyzet, hiszen a fizika törvényének köszönhetően a meleg felfelé száll, így kellemes hőmérséklet keletkezhet, ha jól van szigetelve az épület. Nyáron viszont hűtőberendezés nélkül elviselhetetlenné válhat egy ilyen tér. Hiába az árnyékolók használata, pillanatok alatt magasba szökhet a szoba hőmérséklete. Az egyik ok nem más, mint, hogy az elmúlt időszakokban, Európában uralkodó szerepe volt a magas tetős épületeknek, mégis elmondható, hogy a tetőtér beépítés csak a XX. századra vált megszokottá. Korábban tárolásra használt helyiségeket nem szigetelték le megfelelően, mivel csak később vált megszokottá a lakás célú beépítése. Így nem csoda, ha régebbi épületeknél a szigetelés hiányzik vagy csak részben megtalálható.

Mi a helyzet akkor, ha nincs megfelelő szigetelés?

Nem csak energia vész el ilyen esetekben, de a nyári meleg kibírhatatlanná válhat egy ilyen helyiségben. Statisztikák szerint a fűtésre fordított energia akár 25-30%-a is elveszhet, ha nincs megfelelő szigetelés. A nyári hónapokban pedig egész napos légkondicionálás sajnos nem megfelelő megoldás, hiszen a berendezés működésének költségei az egekbe szökhetnek. Akkor mi lehet a megfelelő megoldás? Természetesen a megfelelő tetőszigetelés kiválasztása.

A leghatékonyabb tetőtéri szigetelés

A jó idő közeledtével szerencsére egyre többen fordítanak időt ingatlanuk állapotának felmérésére és javítására. A hiányzó vagy csak részben elvégzett tetőtéri szigetelés bizonyosan sok bosszúságot okozhat a tulajdonosoknak, így nem csoda, ha azt pótolni szeretnék. Statisztikák szerint Magyarországon kb. az épületek 30-40%-a rendelkezik megfelelő szigeteléssel. Egy családi ház esetén pedig az elpazarolt energia a falakon, az ablakokon, a padlón és a tetőtéren keresztül távozik. Felmerül azonban a kérdés, hogy milyen szigetelési technikák alkalmazhatóak az ilyen speciális terekben? Egy bizonyos, az igazán jó megoldás, ha a tetőtérben a szarufák közötti hőszigetelést kiegészítik egy szarufák feletti vagy alatti kiegészítő szigeteléssel. A szarufák feletti kiegészítő szigetelést elsősorban új építésnél alkalmazható vagy esetleges tetőfelújításnál.

Természetesen utólagos szigetelés a szarufák alatt könnyebben kivitelezhető folyamat. Ugyan csökkenti néhány centiméterrel a belső teret a tetőtérben, viszont a szarufa vastagságnyi szigetelés sokkal nagyobb védelemmel szolgálhat. Az elmúlt évtizedek során a szigetelési technikák nem csak fejlődtek, de környezetbaráttá is váltak. Elég csak a fújható szigetelésre gondolni, melynek technikája révén gyorsabban és egyszerűbben is elvégezhetik a munkálatokat, akár utólagosan is. Ez az eljárás kiváló hő és hangszigetelő hatásáról ismert, továbbá természetbarát anyaggal elvégezhető folyamat. Nem csak kőzetgyapottal, de akár fagyapottal vagy üveggyapottal is elvégezhető.

Az eljárás során egy porszívócsőhöz hasonló csővel juttatják el a kiválasztott anyagot a megfelelő helyekre. Ezáltal költséghatékonyabbá válhat, hiszen célzott helyre annyi anyag kerül, melyet a terület megkíván. A fújható szigeteléssel nem csak a számlákon tudunk spórolni, de képes védelmet nyújtani a penész ellen is. Az eljárásnak köszönhetően sokkal gyorsabban és hatékonyabban képesek a szakemberek elvégezni a munkafolyamatokat. A megrendelők nagy örömére kevesebb felfordulással és piszokkal járhat ez a technológia. Az állapotfelmérés után akár 24 órán belül is képesek elvégezni az egész ház szigetelését. Képes-e ez az eljárás a tetőtereket is maximális védelemmel ellátni? A válasz igen!

Fújható szigetelés a tetőtérben

A megrendelő által választott granulátumot a szakemberek egy 10 centiméter átmérőjű csövön keresztül biztosítják a megfelelő helyekre. Az anyag résmentes felületet képez. A tetőterek kialakítása sem okozhat problémát, hiszen a cső segítségével bárhova képesek eljuttatni a szigetelő anyagot. Az anyagát tekintve 100%-osan környezetbarát, melybe nem költöznek rovarok, rágcsálók. Érdemes tehát ezt a technológiát választani, hiszen a tetőterek kialakítása sok esetben hátráltatják a szakemberek munkáját. Az ilyen extrémebb helyiségeknél ugyanis sok felesleg keletkezik, melyet később nem tudnak már felhasználni. Nem is beszélve az elhúzódó munkafolyamatokról. Az utólagos szigetelés pedig rémálom lehet a megrendelők számára. A fújható szigeteléssel azonban kényelmesen elvégezhetik a munkafolyamatok akár utólagosan is.