Nem csak a családi otthonok, hanem a gazdasági épületek, üzlethelyiségek, ipari létesítmények és irodaházak szigetelését is késleltetheti a megfelelő építőipari alkalmazotti létszám hiánya. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen szakemberrel végeztetjük el, ezt a rendkívül fontos építési vagy felújítási folyamatot. Egy jó szigeteléssel, a téli időszakban akár 40-50%-kal is kevesebb energiát fogyaszthatunk, így gyakorlatilag megfelezhetjük a téli fűtésre szánt rezsiköltségünket, amely egy nagyobb családi ház esetében is akár 100.000 forintot is elérhet, egy nagyobb raktár vagy irodaház esetén pedig milliós költségeket is spórolhatunk vele havi szinten.

Az energiatakarékosság persze nem csak a családi kasszának tesz jót, hanem a környezetnek is, azonban a számtalan állami támogatás és pályázat miatt igen csak megnövekedett a különböző építőipari projektek és tenderek száma. A beruházók és a magánszemélyek is közös erővel lendítették fel az építőipart az utóbbi időszakban. Ez persze nagyszerű hír, hiszen a gazdaság fejlődését és az általános jólétet is tükrözi. Azonban számokban kifejezve már igen jelentős mennyiséget jelent, mivel idén már közel 30.000 családi házat újítottak fel és az átadott új építésű ingatlanok száma is meghaladta a 20.000-et. Ez pedig a korábbi évek adatait megduplázta.

Kisajátítják a jó szakembereket az új építésű ingatlanok?

Sokan vetik fel a kérdést, hogy vajon az igazán jó szakemberek – az építőipar minden területéről – hová mennek inkább, egy egyszerű, kisebb hozamot ígérő családi ház pár hetes / hónapos munkálataira, vagy egy stabil, óriási tőkével rendelkező, több hónapig tartó irodaház, lakópark vagy társasház építésére. Noha erre egyértelmű választ nehéz lenne adni, valószínűsíthető, hogy a legtöbb jó szakembert a nagyobb pénz és a magasabb fizetési biztonság jobban vonzza, ezért igazán jó családi ház tervezőt és kivitelezőt nehéz manapság találni. Persze nem is lehetetlen! A szakértők azonban azt javasolják, inkább várjuk ki magánház felújításnál és építésnél is a megfelelő szakembert, hiszen hosszú időn át élvezhetjük a minőségi munkájukat.

A szigetelésnél pedig különösen fontos, hogy milyen kivitelezővel kötünk szerződést. Sokszor ugyanis hőhidak keletkeznek a gyatra munkának köszönhetően vagy olcsóbb alapanyagokat kapunk emelt áron. A trükközés ugyanis bevett magyar szokás az építőiparban is, így a kifizetett pénz nem mindig arányos az érte járó minőséggel. A nem jó szigetelés pedig csak szimbolikusan fogja csökkenteni a lakás rezsi költségét, miközben egy jól kialakított, megfelelő szigeteléssel akár a felére is csökkenthető a fűtés költségünk.

Ez a jelentős összeg több részből tevődik össze, ugyanis egy ingatlan nem csak a falakon át, hanem a tetőn, a kéményen, a nyílászárókon és a padlón keresztül is jelentős, egyenként 10-30%-os hőveszteséget produkál, ha nincs megfelelően szigetelve. Ezen számok pedig a felére csökkenthetőek megfelelő szigetelési technikával, jó kivitelezéssel és megfelelő szigetelő anyaggal.

Az építőipari munkaerőhiány egyes helyeken akár egy évvel is késleltetheti a felújításokat

Hiába a sok építkezési és felújítási igény, az építőipar pont az óriási kereslet miatt, nagyfokú munkaerőhiánnyal és szakember hiánnyal küzd. Akárcsak az építőipar számos területén, a hőszigetelő rendszerek kivitelezésénél is kivitelezési díj emelkedés volt tapasztalható az elmúlt időszakban. A kivitelezési díjak folyamatos emelkedése ellenére azonban még mindig hiány van a szakemberekből, így a meglévő, nevesebb cégek és vállalkozók több hónapra vagy akár egy évre előre már le is vannak kötve. Így aztán sokan rákényszerülnek, hogy amatőr, hozzá nem értő, pár hónapos tapasztalattal rendelkező „szakembert” bízzanak meg a sürgős feladatok ellátásával.

A gyors és sokszor olcsóbb, de szakmai tudástól hiányos szigetelések és építések azonban mindig nagyobb kárt okoznak, mint amennyire az elsőre látható lenne. Sok esetben már csak a beköltözés után, az aktív használat során derülnek ki hiányosságok, hibák, amelyek javítása újabb költségeket vet majd fel. Egy jó szakembert azonban már „messziről” fel lehet ismerni, így kikerülve a csaló építőket. Csupán néhány dologra kell jobban ügyelnünk, hogy biztosak lehessünk abban, ingatlanunk jó kezekbe kerül.

Ha profi szigetelő mestert keresünk, ezekre figyeljünk

Az egyik legfontosabb, hogy leellenőrizzük a vállalkozást, akikkel együtt szeretnénk dolgozni. Erre ma már a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál lehetőségünk is van, hiszen 2010 óta, minden építőipari kivitelezőnek regisztrálnia kell ide magát. Érdemes ezután a cégbírósági nyilvántartásból is informálódni, majd pedig a közösségi médián keresztüli véleményeket is olvassuk el. Lehetőség szerint több kiszemelt cégtől is kérjünk árajánlatot. Amennyiben van rá lehetőségünk, akkor kérjünk referenciákat is a vállalkozótól, lehetőleg hasonló ingatlanról, mint amilyen a mi házunk is. Végül pedig ellenőrizzük a szerződéseket, a számlákat és persze a garanciát is. A legjobb, ha több lépésben fizetjük ki a vállalkozót, egy-egy elkészült szakasz után.

Egy jó szigetelés ára 6-7-szer megtérül életciklusa alatt

Az egyik legnépszerűbb és sok helyen alkalmazott szigetelési forma, a befújásos technológiát alkalmazó fújható szigetelés. A fújható szigetelés nem csak hőszigetelőként, hanem hangszigetelőként is szolgál, miközben nem érzékeny a hőingadozásra, így az anyaga nem is zsugorodik össze. Nagyon jó légáteresztő tulajdonságokkal bír, víztartó és A1-es (nem éghető) tűzvédelmi anyagbesorolásba tartozik. A szigetelő anyag már lehet kőzetgyapot, fagyapot és üveggyapot is, amelyet mint granulátum, egy óriási porszívó szerű csövön keresztül juttatnak el a célterületre, ahol tökéletesen képes eloszlani, hőhídmentesen. Az így kialakított szigetelés éppen ezért még a legkülönösebb helyeken is tökéletes szigetelést tud biztosítani!