A passzívházak olyan épületek, amelyekben az optimális hőmérsékletet fenntarthatjuk a megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy hűtésével. A passzívházak kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek külön fűtési rendszert, így egy hagyományos épülettel szemben drasztikusan kevesebb rezsiköltséggel jár a fenntartásuk. A passzívházak természetvédelmi szerepe is jelentős, ezért a „zöld” szervezetek erősen támogatják terjeszkedésüket.

A passzívházak speciális németországi minősítési rendszerben készülnek és a világ számtalan országában teszik lehetővé az energiatakarékos otthonok kialakítását. A házak és lakások kiváló szigetelésüknek köszönhetően, megelégszenek minimális hőmennyiséggel is, amit fűtés esetén általában napenergiából, hűtés esetén pedig a földből nyernek. Az első passzívház az 1990-es évek elején épült Darmstadtban és sikere azóta körbejárta a világot. Magyarországon is számtalan passzívház tervező és kivitelező iroda képviselteti magát és a magyar passzívházak száma is évről évre növekszik.

A passzívházak építésének céljai és követelményei

A szigorú szabályrendszer szerint a passzívházak éves fütési igénye nem haladhatja meg a 15 kWh/m² értéket évenként. A különböző felületek U értéke 0,15 é 0,8 W/m²K alatt kell, hogy legyen. A különböző hasznos felületek és a tájolás is meghatározott, akárcsak a napvédelem nagysága. A friss levegő hőmérséklete belépésnél 17 Celsius fok felettiként van meghatározva és minden helyiségben legalább egy nyitható ablak kell, hogy legyen. Az összes primerenergia fajlagos igénye nem lehet nagyobb mint 120 kwh/m²év, míg a épület légtömörsége legfeljebb n(50)<0,6 1/h lehet.

Bár a hozzá nem értők számára ezen adatok valószínűleg nem túl sokat mondanak, de egy hagyományos épületszerkezettel rendelkező házhoz képest, a passzívházak képesek akár 90-100% energiát is megtakarítani! Ezt a nagyszerű teljesítményt a megfelelő tájolással, a nyári hővédelemmel, az extra hőszigeteléssel, a hőhídmentes szerkezettel, hőszigetelt ablakszerkezettel és a nagy hatékonyságú szellőző berendezésekkel tudják elérni.

Fújható üveggyapot erősíti a passzívházak hőszigetelését

Magyarországon csupán néhány éve piacon lévő fújható szigetelések közkedvelt elemei a passzívházaknak, hiszen a különböző anyagok egyszerűen és hőhídmentesen felvihetőek a kívánt felületekre. A speciális alapanyagok fújása gépesített technológiával történik egy szállítócsövön keresztül. A legproblémásabb helyeken is egyenletesen eloszlani képes szigetelőanyag nem tartalmaz vegyszereket, káros anyag mentes, nem éghető és hidrofóbizált.

A passzívház tehát a tökéletes szigetelésnek és a precíz tervezésnek, valamint a mesteri kialakításnak köszönheti energiatakarékosságát. A legnagyobb előnyei a kellemes hőérzet, a minimális hűtési és fűtési költségek, a huzat és hideg sugárzás teljes megszűnése, a friss levegő, a szabályozott páratartalom és persze a minimális energiafelhasználással járó, elhanyagolható mennyiségű CO2 kibocsájtás.