Sokat olvasni és hallani a családi házak, a panel lakások vagy éppen a társas házak hőszigeteléséről, ám az olyan különleges épületek szigeteléséről, mint a nagy csarnokok, templomok vagy a világ legkülönlegesebb és leghíresebb épületei, szinte soha nem esik szó.

Pedig szigetelésre minden épületnek szüksége van, mérettől, formától és kialakítástól függetlenül. Legyen szó egy garázsról vagy egy raktárról, vagy esetleg egy felhőkarcolóról, a hőszigetelés az épület részét kell, hogy képezze  minden esetben.

A hőszigetelés hatalmas áldás az ott élőknek és dolgozóknak, hiszen nem csak az energiahatékonyságban van óriási szerepe, de egy jó szigetelés, a környezeti ártalmakat is csökkenti és az életkörülményeket is javítja. Azonban nem mindegy, hogy milyen módszerekkel és anyagokkal dolgozunk, főleg nem egy olyan speciális építési területen mint a párizsi Eiffel-torony, a New York-i Empire State Building vagy éppen a szingapúri Marina Bay Sands Hotel.

Áldás vagy átok egy egy kiemelt jelentőségű építményt szigetelni?

Vajon milyen érzés lehet, ha egy olyan bonyolult szerkezetű és ikonikus épületen kell munkát végeznünk mint Párizs, New York vagy Szingapúr legnevezetesebb épülete? Ezek a építészeti monstrumok ugyanis merőben eltérnek a hétköznapi épületektől, így a hőszigetelésük is speciális szaktudást és minőségi hőszigetelőanyagokat igényel. Ezekben az épületekben rengetegen fordulnak meg, így a szigetelőanyagnak tűzállónak, vízállónak és természetes alapanyagúnak kell lennie.

Manapság azonban már számtalan szigetelési technológia létezik, amelyekkel gond nélkül kivitelezhető a speciális épületek hőszigetelése is. A legnépszerűbb, Magyarországon is előszeretettel alkalmazott szigetelési alapanyagok között megtalálható a kőzetgyapot, a z üveggyapot, a fagyapot és a cellulóz is. Az óriási épületekkel azonban óriási felelősség is jár, hiszen csak a legjobb mérnökök képesek megtervezni és a legjobb szakemberek képesek kivitelezni egy ilyen nagyszabású, összetett szigetelési procedúrát, mint amilyet a világ leghíresebb épületei igényelnek.

Még az Eiffel-toronynak is szüksége van hőszigetelésre!

Sokan meglepődnek azon, hogy miért is kell hőszigetelni egy óriási vasszerkezetet, azonban azok, akik már jártak a helyszínen, tudják, hogy a több emeletből álló épület nem csupán fémből áll. A néhány évvel ezelőtti felújítás során lehetővé tették a mozgáskorlátozottak számára is a látogatást és optimalizálták az energiateljesítményt is, hogy megfeleljen a korszerű építési szabványoknak. A hőszigetelés beépítése mellett szél és vízenergiát is hasznosítanak, valamint esővízgyűjtést is kialakítottak a LED világítással üzemelő épületbe.

Az olyan nagy épületek esetében mint a toronyházak és hotelek, különösen fontos a megbízható hőszigetelés, hiszen az ott dolgozók és a vendégek komfortérzetét megfelelően kell kiszolgálnia az épületszerkezeteknek. Akárcsak más épületek esetében, itt is rendkívül fontos, hogy jelentős rezsicsökkentő hatás érhető el a jó szigetelések kialakításával. A kőzetgyapot termékek pedig tűzvédelmi szempontból is kimagasló teljesítményt képesek nyújtani az épület számára, emellett pedig 100%-ban természetes alapanyagukkal nem szennyezik a környezetet sem.