A hőszigetelés rendkívül fontos, hiszen nem csak a meleget tartja benn télen, de a kellemes hűvös időt is nyáron. Emellett egyes szigetelések – például a kőzetgyapot alapú fújható szigetelések – rendkívül jó tűzálló és vízálló tulajdonsággal is rendelkeznek. Segítik a hangszigetelést, csökkentik a káros rovarok, élősködők és rágcsálók megjelenésének kockázatát és penészesedés ellen is igen hatásosak.

A kőzetgyapot mellett számtalan más formában is kapható hőszigetelő anyagok teszik színesebbé a hőszigetelési palettát: például a cellulóz, az üveggyapot és a fagyapot is tökéletes hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Mégis sokan elkövetnek valamilyen hibát a hőszigetelés kapcsán, amit jobb lett volna elkerülni. Ezekre szeretnénk most felhívni a figyelmet.

Hibáznak, akik szerint a hőszigetelés drága és időigényes

Egyesek úgy követik el a legnagyobb hibát a hőszigeteléssel kapcsolatban, hogy egyszerűen nem foglalkoznak vele. Hiába a bizonyíték és a statisztika és az sem érdekli őket, hogy ezzel a téli fűtési költség a felére csökkenthető, egyszerűen túl drágának találják, így nem is hőszigetelnek. Másokat a túl sok utána járás vagy az engedélyek beszerzése tántorít el, pedig az utólagos hőszigetelés nem is engedélyköteles.

Ha rá is veszik magukat, akkor csak is olcsó, rossz minőségű anyagokból próbálják meg lerendezni a „kötelező” szigetelést, majd annak gyenge hatásfoka miatt önelégülten veregetik meg saját vállukat, hogy kár is lett volna még több pénzt ebbe beleölni. Azok, akik mindenáron spórolni akarnak, képesek vékonyabb, hőszigetelő lapokat választani, így megelégednek a korábban 3-4 cm vastagságú mérettel, a mára már 8 centiméteres, kötelezően elvárt hőszigetelő lap vastagság helyett, pedig hamarosan már 9-10 centiméteres EPS lapok lesznek a javasoltak a jövőre nézve.

Hőszigetelési bakik és szándékos csúsztatások

Az alapanyagokon való spórolás mellett jellemző az is, hogy rossz szakembert választanak az ingatlan tulajdonosok, aki kellő szakértelem nélkül, számla mentesen, „haveri alapon”dolgozik. Ilyenkor persze előfordul, hogy rossz sorrendbe kezdik a hőszigetelést vagy nem a leghatékonyabb helyen végzik azt el. Sokszor elmarad a vízszigetelés is ilyen esetekben, pedig a tartós nedvesség drasztikusan csökkenti a hőszigetelési képességet.

Sajnos az is nagyon gyakori, hogy a hőszigetelésnél néhány felületi rész kimarad – véletlenül vagy szándékosan – így otthont biztosítva a penésznek és a hőhidaknak. Egy ilyen hiba akár bontási munkálatokat is eredményezhet hosszútávon káros hatásként. Tipikus hiba, hogy fújható szigetelés helyett inkább rögzíthető szigetelésekkel dolgoznak a kókler mesterek és azt is hanyagul helyezik fel. Sokan úgy gondolják, hogy a padló szigetelés mit sem ér, így azt nem is alakítják ki, pedig enélkül a hőhíd a talaj fele keletkezik, páralecsapódás történik és a burkolat penészesedhet vagy akár tönkre is mehet.

Figyelnünk kell a padlásfödém szigetelésére is, mert számtalan hiba forrásai lehetnek, főleg, ha nem megfelelő szakemberre bízzuk azokat. Figyeljünk hát oda, hogy kikkel és milyen anyagokkal szigeteltetünk és hogy a garancia mind a munka minőségére, mind pedig a szigetelő anyagra kiterjedjen!