Sok lakásfelújító és házvásárló ingatlantulajdonos morfondírozik el rajta, hogy vajon megéri-e még a szigetelésre is költeni. A hőszigetelés ugyanis egy újabb költséget róhat a családi kasszára, amelyet tanácstalanságunk miatt akár el is halogathatunk vagy le is mondhatunk róla.

Ezt azonban hiba lenne megtenni, hiszen az ingatlanunk is megérdemli, hogy ilyen alapvető felújítási munkálatokat elvégezzünk rajta. Szerencsére az új építésű lakások és házak a törvényi szabályozások miatt már rendkívül kevés energiafogyasztás igényűek és a hőkibocsájtásuk is megfelelő. Azok számára, akik vagyonokat költenek a téli szezonban fűzésre vagy a nyári szezonban hűtésre, érdemes elgondolkodniuk azon, hogy mikor és milyen módon fogjanak neki a szigetelési munkálatoknak.

Ma már számtalan hőszigetelési technológia létezik, amelyek közül az egyik legnépszerűbb Magyarországon a befújásos módszerrel kivitelezett szigetelés. A fújható szigetelés egy olyan új technológia amely egy speciális, ultrakönnyű szigetelőanyagot granulátum formájában képes gyorsan és hőhídmentesen a szigetelendő felületre szállítani egy vékony cső segítségével. Ma már nem csak kőzetgyapotot, hanem fagyapotot és üveggyapotot is használnak az ingatlanok szigetelésére, amelynek a segítségével drasztikusan csökkenthetjük rezsiköltségeinket. Ennek a típusú szigetelésnek a kialakítása gyors, olcsó, csendes és nem jár bontási munkálatokkal sem egy felújítás esetén. A befújt szigetelőanyag pedig hőálló, megvéd a penésztől és ellenáll a víznek és a tűznek egyaránt.

Ezek a hőszigetelés legnagyobb előnyei

Ha a hőszigetelésről van szó, valószínűleg mindenki arra a kellemes melegre gondol, ami az otthonában várja majd a legzordabb tél idején is. A kinti hideget jól kívül tartani képes lakás ugyanis aranyat ér a téli időszakban. Ezzel együtt azonban más előnyök is együtt járnak. Például azzal, hogy kevésbé távozik el házunkból a hő a falakon, padlózaton vagy a tetőn keresztül, éves szinten akár több 100.000 Forintnyi fűtésköltséget is megspórolhatunk.

A megtakarítás mértéke természetesen függ az ingatlanunk nagyságától, a szigetelés vastagságától, típusától és a nyílászáróink fajtájától is. A jól kivitelezett munka azonban bőségesen megtérül, már rövid időn belül is. Sokan kérdezik ilyenkor, hogy vajon mennyit lehet spórolni. Vegyünk példaként alapul egy 100 négyzetméteres tégla építésű házat, amelynek 30 centiméter vastagok a falai. Egy ilyen ingatlan 10 centiméteres hőszigetelésével már évi, közel 220.000 Forintos megtakarítást is elérhetünk, így a megtérülési idő mindössze 3-4 év lesz.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hőszigeteléssel megnő az ingatlanunk piaci értéke is és könnyebbé válik annak értékesítése is, ha úgy döntünk, hogy piacra dobnánk azt. Ezért akár befektetési formának is kiváló technológia, amely nagy mértékben növeli az eladhatóságot és az ingatlan eladási árát. A hőingadozás csökkenésével pedig csökken az anyagok elhasználódása is, így a csövek, vezetékek és szerkezeti elemek sokkal hosszabb élettartamúak lesznek. A kevesebb fűtés pedig a kazánokat és más fűtési elemeket is kímélni fogja.

A korszerűsített otthonban a komfortérzetünk is megnő, hiszen nyáron hűvös, télen pedig meleg vár odahaza bennünket. Egy jó szigetelés pedig még a páralecsapódási problémákat is megoldja, így ezzel együtt megszűnnek a gombásodások, penész foltok és a salétromos falak is. A felújítással tehát egy egészségesebb lakókörnyezetet is kapunk. A gombák és penészfoltok ugyanis allergiás reakciót is kiválthatnak és különböző más megbetegedésekhez is vezethetnek. Ezzel együtt megnövekszik a falak hőtároló képessége, vagyis ugyanannyi energiával sokkal tovább marad benn meleg vagy éppen hűvös. A kevesebb energiafelhasználás miatt pedig környezetbarátibbá is válik az otthonunk, ráadásul a felhasznált szigetelőanyagok is természetbarát alapanyagból készülnek.

Az ingatlanpiac már felfedezte a hőszigetelésben rejlő lehetőségeket

Mint ismeretes, 2020-tól újabb szigorítások lépnek életbe a hazai építőiparban, arra kényszerítve az ingatlantulajdonosokat és kivitelezőket, hogy minőségi hőszigeteléssel lássák el lakásaikat, házaikat. Ez a szabályozás azonban egyáltalán nem szegte kedvét a lakosságnak, hiszen a statisztikai adatok is azt bizonyítják, hogy egyre többen vágnak bele saját családi ház építésébe vagy lakásfelújításba és sokan vásárolnak használt ingatlanokat is. Mindemellett az építők, felújítók, vásárlók és befektetők egyre tudatosabbak és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az energia hatékony megoldásokra.

Fontos, hogy az így felújított vagy újonnan épített lakásokba és házakba már az első évben akár felére csökkenthető a fűtési költség, így ezek az ingatlanok több százezres előnnyel várják a vásárlókat és a lakókat, mint a szigetelés nélküli változatok. A felmérések alapján egy jól kialakított házban az ideális hőmérséklet napközben 21 Celsius fok, amely az emberi test számára is ideális környezet, így kevesebb terhelés éri a szervezetünket és a pihentetőbb alvásnak köszönhetően a lelkünk is felfrissültebbé válik. Az egyedüli aggályt a hazai szakember hiány jelenti, ezért időben kell lépnünk, ha hőszigeteltetni szeretnénk, sok projektnél ugyanis akár 6-8 hónapos várólisták is kialakulhatnak a megfelelő kivitelezők és gyártók hiányában.

A hazai ingatlanpiac azonban egyértelműen fellendülésben van. Csak 2018 első negyedévében közel 3400 új lakást adtak át. Ez a szám pedig a tavalyi azonos időben mért adatokhoz képest 65 százalékos emelkedést mutat. 2010 óta nem volt ilyen magas az első három hónapban értékesített lakások száma. A statisztikai adatokban a kedvező lakáshitelek, az állami támogatások és a lakossági elégedetlenség is közre játszik. A hazai régi épületekben ugyanis a legtöbben hiányolják a jó szigetelést, a megfelelő nyílászárókat és az épületszerkezetek állagára is érkeztek panaszok az utóbbi időben.