2018-at írunk és még mindig vannak olyan rossz állapotú ingatlanok Magyarországon, ahol nemhogy minőségi szigetelés nincs, de sok helyen az alapvető életvitelhez szükséges megoldások sem. A szomorú helyzet talán politikai döntésekkel, talán a szociális ellátás rendszerével vagy akár az emberek passzív magatartásával is magyarázható, mindenesetre mindenki megérdemelné, hogy egy jó szigetelésű, egyszerű panel garzon lakásban, egy társasházban, vagy akár egy saját családi, kertes házban élje a mindennapjait.

Szerencsére egyre több lakás és ház épül, amelyek már a legújabb jogszabályoknak megfelelő hőszigeteléssel készülnek. A szigetelés nélküli és a rosszul szigetelt ingatlanok ugyanis számtalan veszélyt jelentenek a babákra és az idősekre egyaránt. A szélsőséges időjárás miatt az erős fizikumú középkorúak és fiatalok is megsínylik az otthoni légkört, amikor kinn 35 Celsius fok fölé is emelkedik a hőmérő mutatója. Ilyenkor a tetőtéri lakások szaunaként gyűjtik össze a meleget és főzik meg a benne tartózkodókat.

A nagy meleg nem játék, ezért fontos szigetelni

Noha a szaunázás egészséges, a tetőtéri lakásokban hosszú időn át fellépő óriási hő káros hatással van a szervezetre. Nem csak a vérnyomásra, hanem a különböző más belső szerveinkre is. A kezdetben csak egyszerű melegség érzetből gyorsan haladunk a pirulás, az izzadság és a kiszáradás irányába. A megszaporodott szívveréssel pedig testünk már segítségért kiállt. A folytonos folyadékpótlás ugyan elengedhetetlen, de nem elégséges. Ilyen helyzetben hűteni kell a testünket a túlzott felhevüléstől. Azonban a túl meleg levegő légszomjúságot is okozhat, amire még a gyakori zuhanyzás sem megoldás.

Hogyan működik a befújható szigetelés?

Hogyan működik a befújható szigetelés?

Ha nem szeretnénk, hogy az egészségünk rovására menjen a spórolásunk, akkor igenis szigeteltessük le megfelelően a tetőteret és persze a ház egyéb részét is. Ez különösen olyan családok számára fontos, ahol csecsemők vagy idősebb személyek élnek a tetőtérben és mozgásukban, cselekvőképességükben korlátozva vannak. Egy klíma persze sokat tud segíteni a problémán és a ventilátorok is enyhíthetik a bajt, ám hosszú távon igen költséges és energia pazarló félmegoldásokat nyújtanak.

A tetőtéri szigetelés fontossága

Sokaknak a tetőtérben nem csak a nappalok válnak szörnyűvé, hanem az éjszakák is. A nappali meleg miatt ugyanis a szigetelés nélküli lakások, tetőterek felmelegednek és az esti hűvösben adják le a hőt. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy napokig hűvös van kinn, de a lakásunkban még mindig a hőség uralkodik. A szigetelés persze nem csupán a meleget tartja kinn, de télen a hideget is. Ezzel pedig jelentős rezsicsökkenés érhető el! A számtalan előnyét tehát télen és nyáron is élvezhetjük a tetőtéri szigeteléseknek.

A legjobb, ha szakemberekkel végeztetjük el a tetőtéri szigetelést, hiszen ma már számtalan technológia és sokféle szigetelő anyag közül válogathatunk. Ezek előnyeit és hátrányait és az épületünk sajátosságaihoz tartozó tökéletes választást pedig egy szigetelő mester biztosan el fogja mondani. Ma már nem csak a különböző vastagságú üveggyapot lapokkal lehet jól szigetelni a házunkat, hanem a befújásos technológiával meglévő lakásunkat, bontás mentesen is letudhatjuk. A fújható szigeteléseket kőzetgyapottal, fagyapottal, cellulózzal és üveggyapottal is ki lehet alakítani a tökéletes, hőhídmentes hőszigeteléseket.

A következő években tovább szigorodnak az energiahatékonysági előírások

Bár már az elmúlt években is megduplázódott a családi házakra kerülő szigetelések vastagsága, az Európai Unió további szigorításokat tervez bevezetni 2019-től. A felmérések szerint már most is 15-20 centiméteres hőszigetelési vastagságról beszélünk az ingatlanok homlokzata kapcsán. Ez egyrészt az energiatudatosság erősödésének köszönhető, másrészt az új TNM rendeletnek. A tudatos hőszigetelés azonban nem csak a rezsiszámlát képes csökkenteni akár 50%-kal is, hanem az ingatlan értékét is növelheti 5-6 millió forinttal. Ezért érdemes jobb minőségű szigeteléseket beépíttetni már idén is, mivel jövőre tovább fognak szigorodni az Uniós szabályok.

Lapostető szigetelés

Lapostető szigetelés

Évente ma már több mint 10.000 családi ház épül és közel 30.000 otthont újítanak fel a tulajdonosaik. Ezen épületeknek már meg kell felelniük a 2018 első napjától hatályos épületszerkezeti elemek hőátbocsátási tényezőjére vonatkozó szabályozásnak, amely szerint ez az érték (U-érték) nem lehet nagyobb mint 0,24 W/m². Ez pedig a korábbiaknál vastagabb hőszigeteléssel érhető csak el. 2020-tól pedig még fontosabb lesz a szigetelés, mivel az EU végső célja, hogy az új épületek közel nulla közeli energiaigénnyel rendelkezzenek, azaz ne kelljen primer energiát használni. Ez pedig a felmérések szerin 25-35 cm vastagságú szigeteléssel lesz csak elérhető.

Hódít a zöldtető – Ez lehet a megoldás a tetőtéri szigetelésre?

Magyarországon is „virágzik” a zöldtető technológia. Olyannyira, hogy egy győri vállalkozás innovatív zöldtetőrendszerével készült a nottinghami egyetem teteje is. A tető annyira egyedi és korszerű, hogy Angliában az Év tetője verseny négyes döntőjéig is eljutott és kiérdemelte a környezettudatossági különdíjat is. Ez a hőtető nemcsak kiváló hőszigetelő, de megfogja a port, megköti a szén-dioxidot és képes visszapárologtatni a lehulló csapadékot is. Mindezek mellett rendkívül látványos és növeli a település zöld területeit is.

Azonban nem csak külföldön, hanem Magyarországon is egyre több helyen lett divat a tetők befüvesítése és a zöld tetőket nem csak a látvány miatt alakítják ki. Ez a tető ugyanis 30-35 liternyi vizet is képes tárolni négyzetméterenként és elnyeli a napfény 90 százalékát, így a belsejében sokkal alacsonyabb marad a hőmérséklet. Ráadásul rendkívül gazdaságos is, hiszen egy 120 m2-es felület szigetelés nélkül is másfél millió forintból kihozható. Győrben már a kórház, a parkolóház, több céges iroda és sok-sok családi ház is a zöldesítés mellett adta le a voksát.