Bár az idei évben országos szinten is esőzések tapasztalhatók, mégsem mondhatjuk, hogy az idei év nyara hűvös lenne. Ugyanúgy repkednek a 30 Celsius fok feletti hőmérsékletek, mint bármelyik nyáron és ebben csak a Balaton, vagy valamelyik élményfürdő tudja enyhíteni túlhevültségünket. Szerencsére azért van az állandó zuhanyzástól és a ventilátor előtti hűsöléstől praktikusabb megoldás is, amely hosszú távra képes kizárni otthonunkból a hőséget nyáron és elűzi a rettentő hideget is télen. Ez pedig nem más, mint a megfelelő hőszigetelés.

A lakásunk szigetelésének rengeteg előnye van. Érdemes tehát befektetni akkor is, ha egy használt ingatlant vásárolunk vagy lakásfelújítást tervezünk. Az új építésű házak ugyanis már az új törvény szerinti szabályozás miatt sokkal jobban hőszigeteltek, ám egy korábban készült épület hűtési és fűtési költségei tetemes összegeket emészthetnek fel éves szinten. A hőszigeteléssel pedig egy átlagos családi ház is több százezer forintot képes megspórolni, például egy fújható szigetelés kialakításával. A rezsiszámla felezése pedig csupán az egyik nyomós érv, ami miatt megéri a teljes házunkat leszigeteltetni.

Gondoljunk a jövőre, szigeteljünk most

Az előrejelzések alapján, 2050-ig akár 5 Celsius fokkal is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet, vagyis még a jelenlegi forró nyaraknál is melegebbre kell majd számítanunk. A jelenlegi elterjedt hűtési módszerek jórészt a klímaberendezésekre épülnek, azonban a növekvő légkondi berendezések elterjedése növeli a káros CO2 kibocsájtás mennyiségét. Azonban a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy vannak természetes anyagból készült hőszigetelési megoldások is, amelyek árnyékolással együtt akár 5-7 Celsius fokkal is képesek csökkenteni a lakások belső hőmérsékletét.

Az ingatlanok szigetelése és árnyékolása pedig környezetbarát megoldás, amely hatékony módon képes megfelelő belső hőmérsékletet garantálni a meleg nyári napokban is. A szigetelés pedig nem csak a környezetünket védi és a lakásunk hőmérsékletét optimalizálja, hanem a pénztárcánkat is képes jelentős összegek költésétől megkímélni, amelyet a lakás rendszeres hűtésére és fűtésére lennénk kénytelenek kiadni. Ugyanis, ha 8 órán át keresztül hűtünk egy helyiséget, az annyi energiát emészt fel, mintha 2 napig folyamatosan bekapcsolva tartanánk egy TV készüléket, ráadásul a klímaberendezések áramfogyasztása növeli az üvegházhatást is a káros anyagkibocsátása miatt. Ironikus, de minél többet hűtünk, annál inkább növeljük a külső hőmérsékletet, ami ellen éppen védekezünk.

Klímaberendezések helyett szigeteljünk, a környezettudatosság jegyében

Sokan nem tudják, de egy hőszigetelt ház esetében negyed annyi energiát fogyasztunk el hűtésre és fűtésre, mint egy nem szigetelt ingatlan esetén. A hőszigetelt házfalak ugyanis nehezebben melegszenek át, mint a nem hőszigetelt falak, amelyekre tűz a nap. A légkondi berendezések havi szinten akár 250 kWh-val növelik meg az áramfogyasztást, ami akár 10.000 forintba is kerülhet, a téli, tetemes fűtési költségekről nem is beszélve. A szigetelés pedig képes télen-nyáron egyaránt optimalizálni a rezsi költségünket és a környezetünket is óvja közben.

Bár régebben a korai sötétedés és a fűtésszezon miatt a tél járt nagyobb energiafogyasztással, ma már a tartós meleg és a kánikula miatt az emberek olyan sok klímaberendezést használnak, hogy átlagosan 15-20 százalékkal nőtt a lakossági villamos energiafelhasználás és ez elérheti és sokszor meg is haladja a téli fogyasztást. A hőszigeteléssel azonban akár 60-65%-os energia-megtakarítás is elérhető, így a lakás hőmérséklete érezhetően optimalizálódik, mind télen, mind nyáron. Így könnyedén kiszámítható, hogy a szigetelésbe fektetett összeg akár 2 éven belül is megtérülhet. Sőt! Hosszú távon, minden egyes szigetelésbe fektetett pénz 7 forint hasznot képes hozni.

Sok millió forinttal növelheti a szigetelés az ingatlanunk értékét

A hőszigetelés tehát rendkívül jó befektetés, ezt bizonyítja az a tény is, hogy a hőszigetelt ingatlanok sokkal kelendőbbek az ingatlan piacon, ezáltal pedig magasabb összegekért is cserélnek gazdát. Egy 2018-as felmérés alapján, egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően van szigetelve. A legnagyobb különbségek a szigetelt és nem szigetelt házak árai között Csongrád megyében és Bács-Kiskun megyében tapasztalhatók, de országos szinten is 20% körüli árkülönbség tapasztalható meg a szektorban.

A kutatásból az is kiderült, hogy évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok száma Magyarországon. A legfrissebb felmérések alapján ma már minden ötödik ház szigetelt. Ezek az ingatlanok pedig szezononként sok esetben 100.000 – 150.000 forint rezsiköltséget is képesek megspórolni a lakástulajdonosok számára. Az ingatlanpiacon végzett tanulmány rámutat arra is, hogy a rezsi 50-60%-os csökkenésén túl, annak értékesítésekor a befektetett összeg három-négyszeresét is behozhatja a szigetelés miatti értéknövekedés.

A hőszigetelés további előnyei

A családi házak, társasházak és egyéb jellegű otthonok hőszigetelése tehát jelentős fűtési és hűtési költségeket képes megspórolni, amelyek rövid távon képesek megtérülni. Ezenkívül a homlokzat külső szigetelése a falak hőingadozását is jelentősen csökkenti, ez pedig növeli a falazatok élettartamát és csökkenti a falszerkezetekben kialakult hőhidak negatív hatását. A hőszigetelés miatt így csökken a párakicsapódás, így pedig a penészesedés esélye is.

A szigetelt házak hozzájárulnak a természetes, környezetbarát levegő biztosításához azáltal, hogy kevesebb fosszilis energiát használnak fel. Így pedig csökken Magyarország energiahordozókkal szembeni függősége is. Az esztétikai javulást is előidéző szigeteléssel nem csak az ingatlan élettartama, hanem annak értéke is megnő, hőérzet javul, ezáltal pedig a lakók is elégedettebbek lesznek.