Régi vagy új, panel vagy társasház, családi vagy középület, minden típusú ingatlan penészedhet. A fűtésszezon beköszöntével mindenhol megjelenhetnek a mérgező foltok. Sokan nem veszik komolyan a jelenlétét a lakásban, különböző szerekkel lefújják, mivel egy időre eltűnik, ezzel pedig a problémát letudni akarják.

A penészt azonban komolyan kell venni, hiszen egészségkárosító hatása igen komoly következményekkel járhat. Hosszútávon a levegő dohossá válhat, az ott élők pedig akár légzőszervi panaszokkal is küszködhetnek. Függetlenül attól, hogy a ház szigetelt vagy sem, az épületben újonnan cseréltek a nyílászárok vagy sem, bárhol megjelenhetnek ezek a foltok.

Mi is a penész tulajdonképpen?

A felületeket tekintve nem csak a falazatot támadhatja meg, de megtelepedhet ruhaneműkön, könyveken, bútorokon vagy akár a gyermek játékain is. A penész más néven a gombafajták összefoglaló neve. Ezeket a gombákat nem csak zárt területeken, de a szabadban is megtalálhatjuk. A beltéri penészfajták általában az Alternaria, Aspergillus, Cladosportium és a Penicillum. A penész spórákon keresztül szaporodik.

A magas páratartalom, nedves falazat, meleg szobahelyiségek tökéletes táptalaj a gomba terjedéséhez. Ezért jelenik meg legtöbbször télen, hiszen a fűtésszezon beköszöntével egyre kevesebbet szellőztetnek, az amúgy is nedves falazaton a meleg hatására lecsapódik a pára. Kevesen tudják, de a frissen mosott ruhaneműk teregetésével akár 30 százalékkal megnövelhetik a levegő páratartalmát. Érdemes tehát odafigyelni, hogy jól szellőző helyen teregessenek. A penész küllemét illetően, jellegzetes zöldes-feketés színe lehet, tapintása pedig „szőrös” hatású.

Legyünk óvatosak, a komoly egészségügyi kockázat miatt

A WHO (ENSZ Egészségügyi Világszervezete) szerint a penész számos egészségügyi kockázattal jár, melynek leggyakrabban a légzőszervi panaszokkal szenvedőknek árt. Azonban lehetnek olyan alfajai, melyek jelentősen allergizálhatnak, irritálhatják a szemet, tüdőt, az orrnyálkahártyát, bőrt és a torkot. A penészérzékenység ugyanúgy hathat az emberre, mint a pollenallergia. Az orrfolyás, orrdugulás, orr és torokviszketés, tüsszögés, könnyezés mind-mind előforduló tünetek lehetnek. Érdemes tehát odafigyelni ezekre, a legérzékenyebbeknél újabb betegségek okozói is lehet. Néhány alfaja tüdőbetegségre, fertőzésre, tüdő szöveteinek hegesedésére is kiválthatja. Esztétikai szempontból a fal elszíneződése a festék kopása mind-mind bosszantó lehet.

Mit tehetünk a penész ellen?

Ahhoz, hogy minimalizáljuk a penész előfordulásának lehetőségét, a legfontosabb és legalapvetőbb feladat a nedvesség kordában tartása. A helyiség kiszárítása elsődleges feladat. Nem lélegző falak, műanyag nyílászárók, pára, kevés szellőztetés, rossz szigetelés vagy annak teljes hiánya okozhatja általában a problémát.

Ha egy adott szobában magas a páratartalom, az ablakokon is észrevehető, nem kell hozzá speciális műszer. Megelőzésként a levegőben lévő nedvesség szellőztetéssel is csökkenthető, továbbá ha a nedves ruhákat más helyiségben szárítják. Egy-egy szellőztetéssel, mely legalább 2-3 percig tart, a páratartalom csökkentése érdekében kiemelkedő fontosságú. Hatékony lehet még páramentesítő készülékek használata. Ezzel a módszerrel akár 50% alá is csökkenthető a páratartalom egy adott helyiségben, természetesen az ilyen berendezések költségesek, de kevésbé szellőző helyeken kiválóak.

A megelőzés vagy a probléma kezelésének másik módja az utólagos szigetelés, hőhidak megszüntetése. Ezzel a módszerrel a falak belső oldala kevésbé hűl le, így a pára nem tud lecsapódni, ezáltal a penészesedés sem kezdődik el. Másik nagy előnye, hogy ezzel a módszerrel kevesebb hő távozik, így a fűtésen is spórolhat az ember. A szigetelés nyáron a melegtől is véd, hiszen egy falazat nyáron képes akár 70 fokra is felmelegedni.

Az utólagos szigetelés, történjen polisztirol lemezekkel vagy kőzetgyapottal, nem olcsó mulatság, hosszútávon viszont megtérülhet az ára. Ha már megjelent a penész, mindenképp kezelni kell a felületet. Léteznek olyan penészfoltok is, amelyek szabad szemmel nem láthatóak, azonban spóráiknak köszönhetően a levegőben ugyanúgy terjednek. Ezeket a foltokat szakemberek speciális vizsgálatokkal tudják csak kiszűrni. A látható foltokat viszont bárki felismerheti, hiszen jellegzetes színe és tapintása semmivel nem téveszthető össze.

Az üzletekben kapható szerektől ideiglenesen megszabadulhat a penésztől, azonban ez hosszútávon nem megoldás. Ezek a szerek általában savat is tartalmaznak és csípős maró szagúak, gyermekek jelenlétében szigorúan tilos a használata. Különböző házi praktikák is megtalálhatóak az interneten vagy újságokban, azonban ezek a módszerek nem a fő hibát oldják meg. Léteznek olyan penészfoltok is, amelyek szabad szemmel nem láthatóak, spóráiknak köszönhetően viszont a levegőben ugyanúgy terjedhetnek.

Ezeket a foltokat szakemberek speciális vizsgálatokkal tudják csak kiszűrni. Utólag csiszolással mindenképp el kell tüntetni a foltokat, nem elég csak lefújni, hiszen nem tudható milyen rétegben található már meg az adott felületen. Vannak olyan anyagok pl a fa, amelyben nagyon mélyen tud elszaporodni a penész. Mindenképp megoldásra van szükség, a penész nem játék.