A tavalyi évben is igen hirtelen köszöntött be a hideg ősz, amit hamar követett a zord tél, és úgy néz ki, ez a hirtelen jött időjárás változás idén is várható lesz. Mostanra pedig már beköszöntött hazánkba is az igazi, hűvös ősz, mely sok esőzéssel, széllel és hőmérséklet-csökkenéssel jár. Előkerülnek a vastagabb ruhák és az átmeneti kabátok, meg persze szükségünk lesz az esernyőre is, ha ki szeretnénk mozdulni otthonról.

Sok ember számára a hosszú, forró kánikula után szinte felüdülést jelent az, hogy végre lehűl a levegő, arról nem is beszélve, hogy az őszi táj elénk tárja varázslatos hangulatát.

Ilyenkor ősszel szeret egy kicsit minden ember bekuckózni az otthonába egy meleg tea és egy jó könyv társaságában, elütni az időt esténként úgy, hogy közben kint hideg, esős idő tombol. Bár a hőmérséklet lehűlésének sokan örülnek, fázni mégsem szeret senki, főleg nem a saját otthonában. Mégis előfordulhat az, hogy hiába kapcsoljuk fel a fűtést, nem melegszik át a lakás, és ilyenkor jogosan érezhetjük azt, hogy szinte az utcára fűtünk. Több oka is lehet annak, ha a meleg kiszökik a lakásunkból, de szerencsére ezek ellen még utólagosan is tudunk tenni néhány dolgot.

Mi az oka annak, hogy nem tudjuk felfűteni az otthonunkat?

Kevesen tudják, de a homlokzati falakon távozik a családi házak esetében a hőveszteség olyan 30-40%-a, ez pedig igen nagy veszteségnek számít főleg az őszi-téli időszakban. Sajnos ilyenkor történhet meg az, hogy rengeteget fűtünk, mégis mindig hideg van bent, ennek ellenére persze nagyon magas fűtési számlát fizetünk majd hónap végén. Emellett azonban pluszban távozik még a hő akár 60-70%-ban a padlón, a tetőn, illetve a nyílászárókon keresztül is. Sajnos a nyílászárók gyakran okozhatnak gondot, főleg akkor, ha elöregedett, rosszul záródó ablakokról, és ajtókról beszélünk. A kis repedéseken és réseken pillanatok alatt kiszökik a benti meleg, így hamar érezhetjük úgy hogy lehetetlen felfűteni a lakást. Lakásfelújítás során ezért szokták a nyílászárócserét első körben elvégeztetni az emberek, hiszen egy rossz nyílászáró éveken át megkeserítheti az életünket.

Ezért fontos, hogy a homlokzati falak szigetelését megelőzően érdemes lehet lecserélni a régi, elöregedett nyílászáróinkat energiatakarékosra, ezután pedig már következhet is a homlokzat, illetve a lábazat szigetelése is. Nem szabad megfeledkeznünk azonban a padló, a tetőtér, a beépített tetőtér, és a födém szigeteléséről sem.

Hogyan és mivel történik az utólagos homlokzati hőszigetelés?

Az utólagos homlokzati hőszigetelés esetén a két leggyakrabban használt szigetelő anyaggal szoktak dolgozni a szakemberek: ez a kőzetgyapot, illetve a polisztirol. Ez a két szigetelő anyag azonban tulajdonságaiban, illetve árában is nagyban eltérhet egymástól, így egyáltalán nem mindegy hogy melyiket válasszuk végül. A polisztirol, a lemezekkel történő hőszigetelés egyik legelterjedtebb módszere, melyet nagyon sokat választanak, hiszen viszonylag alacsony költségvetésből megoldható. A kőzetgyapot egy szálas szerkezetű hőszigetelőanyag, mely jobb hőszigetelő és a polisztirolhoz képest jobb páraáteresztő tulajdonsággal is rendelkezik. Ezeknek a tulajdonságoknak tudható be, hogy ez a hőszigetelő anyag drágább árfekvésen található, ez az oka annak is, hogy jóval ritkábban használják mint az előző változatot.

A homlokzati hőszigetelés anyagának kiválasztása mellett kiemelkedően fontos az is, hogy milyen márkát, azon belül pedig milyen típust választunk végül. Erről célszerű lehet megfelelő tudással, és tapasztalattal rendelkező szakember segítségét is kikérni, hogy biztosan jó döntést hozzunk meg. A márka, és a típus kiválasztása után el kell döntenünk azt is, hogy mégis milyen vastag legyen majd a hőszigetelés a homlokzaton. Minél vastagabb ugyanis a szigetelő anyag, annál jobb lesz annak a hőszigetelő tulajdonsága is.

Azt azonban fontos megemlíteni, hogy egy bizonyos vastagságon túl nem érdemes növelni a szigetelő anyag vastagságát, ilyenkor a szakemberek inkább azt szokták javasolni, hogy építtessünk be jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező szigetelőlapokat a homlokzatba. Egyáltalán nem érdemes halogatni ezeket a teendőket, hiszen a családi ház nem megfelelő szigetelésével évről évre plusz kiadásokat okozhatunk magunknak, főleg fűtésszezon idején.

Tehát akár új házat építünk, akár régi építésű családi házat szeretnénk felújítani, a ház hőszigeteléséről semmilyen esetben nem szabad megfeledkeznünk. Ahhoz pedig, hogy milyen vastagságú hőszigetelő rétegre lesz szükségünk, érdemes lehet szakember segítségét kikérnünk, ennek a pontos kiszámolásához. Jó tudni, hogy egy jól kiválasztott hőszigetelő anyag vastagsággal történő hőszigeteléssel elérhetjük azt, hogy akár 40%-kal lecsökkentsük a fűtésköltségeket. Ebből kiindulva pedig maga a szigetelés költsége körülbelül 3-4 éven belül teljesen megtérül. Emellett jó hőszigeteléssel képesek vagyunk megvédeni otthonunk épületszerkezetének állagát, illetve a benne futó csövek állapotát is.