Bár már tavaly februárban tudni lehetett, hogy 2018-ban milyen felújítással kapcsolatos jogszabályi változások várhatóak, sokan elfelejtették vagy egyszerűen csak kicsúsztak a határidőből. Érdemes tehát átnézni, hogy mi az, amit tavaly még lehetett és mi az amit nem.

Egyes határértékek ugyanis drasztikus átalakításon estek át és efelett nem érdemes átsiklani.

Idén már nem újíthatunk fel akárhogy. Azok számára, akik társasházban laknak és felújítást terveztek, még a tavalyi év enyhébb követelményrendszere állt rendelkezésre, ha december 31-ig sikerült befejezniük a felújításokat. Azokra azonban, akik csak az új évben tudják a munkálatokat elkezdeni vagy még csak most tervezték a felújításokat, sajnos már az új szabály vonatkozik rájuk.

Jóval szigorúbbak lettek a minimumkövetelmények

Az idei év első napján léptek életbe azok a jogszabályi szigorítások, amelyek a lakóépületek energetikai felújításával kapcsolatban határozzák meg az épületelemek, a nyílászárók és a szigetelések minimumkövetelményeit. 2018-tól a padlásfödém és a homlokzati fal esetén közel 100%-kal hatékonyabb szigetelést kell majd kialakítani, de a nyílászárók esetében is 25%-os szigorítás lépett életbe.

A szigorúbb elvárások miatt, az effajta felújításokat a társasházak és a lakásszövetkezetek még az enyhébb jogszabályi követelményrendszer mellett végeztették el a tavalyi évben, hiszen az elvárásokkal együtt növekednek a felújítással járó költségek is. Egyes számítások szerint a szigetelés ára így meg is duplázódhat. Természetesen vannak költséghatékonyabb és eleve megfelelő szigetelési hatékonyságot biztosító módszerek, melyekkel kifizetődőbb lesz az idei évben is a szigetelés, ilyen például a fújható szigetelés is.

Komoly szigorítások léptek életbe január 1-től!

Komoly szigorítások léptek életbe január 1-től!

Melyik épületek a legérintettebbek az új szabályozásban?

Az új követelmények szerint az egyes épületszerkezeti elemek mostantól sokkal kisebb hőátbocsátási tényezővel kell, hogy rendelkezzenek. A homlokzati falak hőátbocsátási tényezője a tavalyi 0,45 helyett idén már csak 0,24-re módosul. A lapostetőké 0,25-ről 0,17-re, a padlásfödémé 0,30-ról 0,17-re, a fa és PVC keretszerkezetű homlokzati üvegezett nyílászárók 1,60-ról 1,15-re, a fém keretszerkezetű homlokzati üvegezett nyílászárók 2,00-ról 1,40-re változott meg. Újdonság, hogy eddig az egyszerű üvegezésre nem volt követelmény, most azonban 1,00-ban határozták meg a hőátbocsátási tényező követelményt.

Energiahatékonyság tekintetében kétségtelen, hogy a vesztesek a panelházak, hiszen ők vannak a legrosszabb helyzetben. Ezeknél az épületeknél számtalan műszaki és anyagi probléma lép fel, ami megnehezítheti a szigetelési munkálatokat. Talán számukra is a fújható szigetelés jelenti a legoptimálisabb megoldást. A magyarországi települések 25%-át a 60-as és 70-es években épült panelépületek teszik ki, ezért ezek energetikai fejlesztése kulcsfontosságú feladat. Az új jogszabályok által meghatározott korszerűsítésben anyagilag szerencsére több program és pályázat is a lakástulajdonosok rendelkezésére áll.