Megérkeztünk 2018-ba és bár a legtöbb helyen egyelőre enyhén telik a tél, nemsokára beköszönthetnek a durva mínusz fokok. Az időjárásunkban mostanában már inkább az a jellemzőbb, hogy január végén, februárban és akár március környékén fordulnak elő a hózáporok és ezzel együtt a fagy is megérkezik.

Néhány évvel ezelőtt, éppen szilveszterkor érte el a hőmérők higanyszála a -20 Celsius fokos hihetetlennek számító értéket. Ekkor mi magunk is több réteg ruhában és kabátban mertünk csak kimerészkedni az utcára és úgy nézni a tűzijátékot.

Akárcsak az emberi testnek, úgy a lakásunknak is szüksége van védő rétegre, ha nem akarjuk, hogy „fázzon”. A bent termelődő hőmérséklet ugyanis rendkívül gyorsan képes elillanni a ház különböző felületein keresztül. Csak a tetőn keresztül 25%-a eltávozik a hőnek. Az oldalfalak további 35%-ot szivárogtatnak ki, míg a nyílászárók 10-15%-ot, a padló pedig körülbelül 15%-ot. Így hát megfelelő szigetelés hiányában a fűtési költségeink is az egekig szökhetnek, miközben a komfortos meleg ahol csak tud, távozik a házunkból.

Trükkök, hogy ne fázzunk télen, otthon

Számtalan praktika kering az interneten, hogy hogyan akadályozhatnánk meg a hideg beáramlását az otthonunkba. Egyesek az ajtók és ablakok réseibe tömködnek pokrócot vagy vastag törölközőt, mások a légkondira bízzák a plusz melegítést. Sokan ilyenkor gyakrabban vesznek meleg vizes lábmasszázst, jobban felöltöznek otthon vagy többször isznak valamilyen meleg italt (teát, kávét, forró csokoládét).

Az Ön háza készen áll a mínusz fokokra?

Az Ön háza készen áll a mínusz fokokra?

Azonban, ezek csak fél megoldások, hiszen átmenetileg segítenek a hideg érzet leküzdésében, a hő jó része továbbra is távozik az épületből. Ez pedig nem csak fizikailag visel meg majd bennünket, de anyagilag is. Kiszámolható, hogy megfelelő előkészületekkel, rövid távon is már képesek vagyunk spórolni. Ugyanis az apró praktikák helyett célszerű nagyban gondolkodni és az épületünkön kisebb-nagyobb változásokat eszközölni, hogy a meleg benn maradjon, ezzel optimalizálva a fűtési költségeket.

Mit tehetünk, hogy a házunk bent tartsa a meleget télen?

Ha már képesek vagyunk túllépni az apró praktikákon és valódi, szerkezeti változásra adjuk a fejünket, mindenekelőtt vizsgáljuk meg a nyílászárókat. Ha módunk van rá, cseréltessük le elavult nyílászáróinkat, korszerű szigeteléssel rendelkező ajtókra és ablakokra. Aki ezt nem engedheti meg magának, az meglévő nyílászáróit nézesse át, javíttassa és különböző szigeteléssel akadályozza meg a hő elillanását. Okos ötlet lehet a régi nyílászárók huzatmentesítése szivaccsal vagy valamilyen függönnyel.

Ha az ajtók és ablakok tökéletesen szigetelnek, már csak a falak, a padlók és tető van hátra. Ezeken a helyeken távozik a hő jelentős része, ezért ide valódi, komoly szigetelési megoldásokat kell alkalmaznunk, ami már rövid távon is megtérül. A különböző szigetelőanyagok közül a fújható szigetelés a leggyorsabban és legkevesebb bontással és munkával járó, tökéletes megoldás, amivel lakásunkban bent tarthatjuk a meleget és kizárhatjuk a hideget. Ezután már nem lesz szükségünk az apró praktikákra és csupán akkor kell meleg italt innunk, ha valóban megkívánjuk azt.