Otthonunk és családunk biztonsága mindig elsődleges szempont kell, hogy legyen egy ház építésénél vagy egy lakás felújításánál. Éppen ezért rendkívül oda kell figyelnünk, hogy semmilyen baleset ne tehesse tönkre a családi idillt és tegye a földdel egyenlővé otthonunkat. Szerencsére ma már számtalan lehetőségünk van arra, hogy megakadályozzuk, hogy házunk porig égjen. Elsősorban az épület alapanyagok gondos megválasztásával tudjuk megelőzni a bajt, amelyre sajnos Magyarországon igen sok esetben kerül sor.

A legfrissebb hazai statisztikai adatok alapján egyértelművé vált ez az „égető” kérdés, hogy milyen alapanyagokat érdemes használnunk felújításkor és építkezéskor, amivel elejét vehetjük a lakástüzeknek. A magyar tűzoltók éves számadataiból kiderült, hogy a lakástüzek okozzák a munkájuk 25%-át, vagyis évente közel 8.000 otthon kap lángra kisebb-nagyobb mértékben. A kár pedig így is jelentős, főleg, hogy a társasházak és lakástüzek többnyire a szomszédos lakásokra is átterjednek, így nagyobb kárt okozva.

Egyre több lakástűz keletkezik évről évre

Magyarországon sajnos nemhogy csökkenne a lakástüzek száma, hanem még növekszik is minden évben az előző évhez képest. Az épülettüzek elsősorban a lakberendezés során használt fa és műanyag anyagok térnyerése miatt szaporodott el az utóbbi években. Míg az 1950-es években negyed óra is kellett ahhoz, hogy a lakás és az épület lángra kapjon, ma már örülnénk ilyen statisztikai adatoknak. A legfrissebb felmérések szerint, ma már kevesebb mint 3 perc is elegendő ahhoz, hogy porig égjen a házunk. Ez pedig sajnos rendkívül kis esélyt hagy a tűzoltóknak, és a lakásban tartózkodók menekülését is egyre nehezebbé teszi.

Éppen ezért fontos, hogy a magánházakban, üzlethelyiségekben, intézményekben és a nagyobb irodákban, csarnokokban és más létesítményekben legyen biztonságos menekülő útvonal tűz esetén és csökkentsük minimálisra a tűz terjedésének lehetőségét. Ma tehát már nem csak a kényelem és a szépség a fontos, hanem a biztonság is, ha új építésű ingatlanról van szó. Ehhez megfelelő tervezés, kiváló kivitelezés és minőségi építőanyagok szükségesek. Az egyik legkritikusabb pontja az épületszerkezetnek pedig maga a szigetelés. Ezért is fontos, hogy megfelelő tűzállósági határértékkel rendelkező szigetelést válasszunk.

A fújható szigeteléssel csökkenthetjük a tűz kockázatát

Magyarországon többnyire kétféle homlokzati hőszigetelő anyagot alkalmazunk. Az egyik a polisztirol, a másik pedig a kőzetgyapot. Ha e kettő közül kell választanunk, mindig a „nem éghető” kategóriát érdemes választani, hogy megfékezzük a tűzeseteket otthonunkban. Míg a polisztirol nem biztosít túlzott védelmet, addig a kőzetgyapot szigetelések tökéletesen ellenállnak a tűznyaláboknak, hiszen akár 1.200 Celsius fokig is tűzállóak. A kőzetgyapotok további előnye, hogy a hő hatására sem termelnek füstöt és mérgező gázokat sem. Ráadásul a veszélyes égve csepegés kockázata sem fenyeget bennünket. A fokozott tűzzel szembeni ellenálló képességén kívül természetesen számos más pozitív hatása is van ennek a szigetelőanyagnak. Például rendkívül jó páraáteresztő és kiváló akusztikai tulajdonságokkal is bír alternatív megoldásoknál.

Korunk egyik legkiválóbb szigetelőanyagaként, az egyre nagyobb teret hódító, fújható szigetelést tartják számon, amely természetesen nem csak üveggyapot és fagyapot alapanyagból, hanem kőzetgyapot formában is telepíthető. A rendkívül könnyen eloszló, extrémebb körülményeket is áthidaló megoldással, tökéletes hőhídmentes szigetelés alakítható ki rendkívül gyorsan, gyakorlatilag felesleges anyagveszteség nélkül. Nem csak télen, hanem nyáron is tökéletes klímát biztosít az épületekben és számtalan pozitív tulajdonsága között a tűzállósági fokozata is kimagasló. Az pedig nem mellékes, hogy a hagyományos szigetelésről áttérve akár 50%-kal is kevesebbet költhetünk a fűtésre és a hűtésre, mint korábban.

Ezek a berendezési tárgyak táplálják a tüzet

Nem csak a tűzálló építőanyagokkal csökkenthetjük a kockázatát egy lakástűznek, hanem életvitelünkkel és berendezési tárgyainkkal is. Ahogy veszélyes lehet például több kannányi vagy hordónyi üzemanyagot vagy más gyúlékony anyagot a pincében vagy garázsban tárolni, úgy a raktárszobákat is érdemes mellőzni otthon. Ne halmozzunk fel újságokat, katalógusokat és könyveket, hiszen egy kisebb parázs is elég lehet, hogy belobbantsa a rengeteg éghető anyagot.

Bár manapság igen nehéz, de érdemes kerülni a műanyag és fa berendezési tárgyakat is, hiszen ezek is könnyen lángra kapnak és sokáig képesek táplálni a tüzet. Sokan nagy százalékú alkoholos ital polcokat tartanak otthon, amelyek szintén rásegítenek a tűz terjedéséhez és megnehezítik a tűzoltók dolgát, de a túlzott sütő olaj mennyiség és a házban tárolt gázpalackok is veszélyesek lehetnek. Elég elfeledkezni egy égő cigaretta csikkről vagy egy gázon felejtett ételről, esetleg egy rosszul letett konyhai törlőről és már is megvan a baj.

Gondolkodjunk előre és biztosítsuk ingatlanunk és családunk biztonságát azzal, hogy megfelelő minőségű építőanyagokat használunk az építkezés vagy a felújítás során!